Nunțile din familia regală britanică. Regina Elisabeta și-a făcut rochia pe cupoane
Monarhii britanici au fascinat dintotdeauna publicul din întreaga lume în mai mare măsură decât alţi regi şi regine.
Nunţile din această familie au făcut să viseze de fiecare dată tot mai multe milioane de oameni, iar evoluţia mijloacelor de comunicare în masă le-a transformat în evenimente de dimensiuni planetare De pildă, aproape o treime din populaţia globului a urmărit căsătoria prinţului William, în 2011.
Şi nu e exclus că nunta fratelui său mai mic să aibă o audienţă şi mai mare, având în vedere că se însoară cu o vedetă de la Hollywood.
Iar lucrurile nu s-au schimbat prea mult din 1934 încoace, de când prinţul George, varul actualei regine, s-a căsătorit cu prinţesa Marina a Greciei şi Danemarcei.
Interesul stârnit de nunţile personajelor importante din familia regală britanică a depăşit tot mai mult graniţele, iar în urmă cu şapte ani, căsătoria prinţului William cu Kate Middleton a fost urmărită de două miliarde de oameni din peste 180 de ţări.
Audienţa de blockbuster n-a fost singurul lucru deosebit la această nuntă, care a avut loc pe 29 aprilie, 2011. Prinţul William şi-a ales mireasă o tânără de rând, fără sânge albastru, lucru privit ca o schimbare de mentalitate a noii generaţii.
Cei doi şi-au unit destinele la catedrala Westminster, iar un milion de oameni s-au adunat să-i vadă pe drumul spre Buckingham. Printre cei 1.900 de invitaţi s-au numărat cântăreţul Elton John şi fotbalistul David Beckham, cu soţia sa, Victoria, alături de 40 de membri ai familiilor regale străine şi sute de demnitari.
Cu 30 de ani mai devreme, părinţii lui William, prinţul Charles şi Diana Spencer, erau ei înşişi protagoniştii unei nunţi considerată la acea dată nunta secolului. Tinereţea, frumuseţea şi simplitatea Dianei au jucat un rol esenţial în entuziasmul mondial stârnit de acest eveniment care fost transmis în 50 de ţări şi urmărit de 750 de milioane de oameni.
Lady Di a purtat o rochie de culoarea fildeşului împodobită cu 10.000 de perle şi cu o trenă de şapte metri, cea mai lungă din istoria nunţilor regale. Slujba a fost oficiată la catedrala St Paul, mai spaţioasă decât Westminster Abbey, ca să poată încăpea toţi cei 2.500 de invitaţi. Dar ceea ce părea un basm se încheia cu un divorţ urât în 1996 şi cu moartea tragică a prinţesei inimilor, un an mai târziu.
La 9 aprilie 2005, prinţul Charles s-a căsătorit cu lady Camilla Parker Bowles, oficializând o relaţie care începuse înainte de prima lui căsătorie. Discreţia a fost cuvântul de ordine, pentru a menaja imaginea casei regale şi sensibilitatea publicului, care ştia că lady Camilla fusese cauza eşecului primului mariaj.
Poate de aceea, regina nici nu a participat la căsătoria civilă de la primărie, urmată de o slujbă la capelă St George. Iar Camilla, care avea atunci 58 de ani, nu a îmbrăcat rochie de mireasă, ci un compleu albastru deschis cu auriu.
La scurt timp după sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, în 20 noiembrie 1947, sute de mii de oameni au umplut străzile Londrei ca să o vadă pe Elisabeta a II-a, pe atunci o prinţesă de 21 de ani, căsătorindu-se cu prinţul Philip al Greciei şi Danemarcei, cu cinci ani mai în vârstă.
Şase regi şi şapte regine au fost printre cei doi 2.000 de invitaţi, iar evenimentul a fost înregistrat de BBC şi a ajuns la 200 de milioane de oameni din toată lumea. Totul era încă raţionalizat din cauza războiului, iar familia regală a primit un supliment de 200 de cupoane pentru ca mireasa să îşi facă rochia
Tot o căsătorie a fost cauza abdicării regelui Edward al VIII-lea, în decembrie 1936. Biserica Anglicană s-a opus intenţiilor sale de a o lua de soţie pe americanca Wallis Simpson, care era de două ori divorţată, iar Edward a preferat să renunţe la tron în favoarea fratelui său mai mic, George, tatăl actualei regine. Edward şi Wallis s-au căsătorit un an mai târziu în Franţa.
Sursa: Pro TV
Etichete: prințul Harry, Meghan Markle, familie, William prinț de Wales, nunti, regi, nunta regala,
Dată publicare:
19-05-2018 08:09