Numărul refugiaţilor care au părăsit Ucraina a depăşit pragul de 2 milioane
Numărul refugiaţilor care au părăsit Ucraina după invazia armatei ruse pe 24 februarie a depăşit marţi pragul de 2 milioane de persoane, potrivit site-ului Înaltului Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi (UNHCR), informează AFP.
Acest număr a ajuns la 2.011.312 de persoane, din care Polonia a primit mai mult de jumătate (1.204.403), precizează site-ul UNHCR.
"Astăzi, fluxul de refugiaţi veniţi din Ucraina a atins 2 milioane", a anunţat pe Twitter directorul general al acestei agenţii din cadrul ONU, Filippo Grandi.
Filippo Grandi a efectuat în aceste zile o vizită în România, Republica Moldova şi Polonia, trei dintre ţările cu graniţe comune cu Ucraina şi care îi găzduiesc pe cei mai mulţi dintre ucrainenii care au fugit din ţara lor după invazia rusă.
Directorul UNHCR a salutat primirea exemplară asigurată de aceste trei ţări, în cadrul unei conferinţe de presă organizate la Oslo.
Conform celor mai recente statistici publicate de UNHCR, România şi Republica Moldova găzduiau fiecare peste 82.000 de refugiaţi, marţi. Mulţi dintre oamenii care au fugit din Ucraina - în principal femei şi copii - îşi continuă călătoria în alte ţări din Europa pentru a locui alături de familiile lor sau de prieteni de-ai lor.
Filippo Grandi a mai spus că "pentru moment" aceste ţări reuşesc să gestioneze fluxul de refugiaţi deoarece persoanele fugite din Ucraina deţin "anumite resurse".
"Un număr mare dintre ele ajung cu maşina şi, mai ales, au relaţii, pot să meargă acolo unde au familii, prieteni, o comunitate", a precizat directorul UNHCR.
"Însă, dacă războiul continuă (...) este posibil să începem să vedem oameni fără resurse şi fără relaţii şi aceasta va fi o problemă mai greu de gestionat de către ţările europene, va fi nevoie de mai multă solidaritate peste tot în Europa şi dincolo de continentul nostru pentru a primi acele persoane”, a adăugat el.
Războaiele din Balcani din anii 1990, în Bosnia şi Kosovo, au provocat la rândul lor fluxuri uriaşe de refugiaţi, "poate de două milioane sau de trei milioane de persoane, însă într-o perioadă de opt ani. Acum este vorba de opt zile", a continuat Filippo Grandi.
"Alte regiuni s-au confruntat cu acest fenomen, dar în Europa el se întâmplă pentru prima dată după Al Doilea Război Mondial", a adăugat oficialul ONU.
După mai multe tentative fără rezultate concrete, Rusia a promis să deschidă marţi dimineaţă culoare umanitare pentru a permite miilor de civili să plece din principalele oraşe ucrainene, aflate sub focul artileriei ruse de aproape două săptămâni.
Potrivit ONU, aproximativ 4 milioane de locuitori ai Ucrainei ar putea să îşi părăsească ţara din cauza acestui război.