Noul premier italian, Giuseppe Conte, a depus jurământul, apoi a mers la pizzerie


Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Vineri 01 Iunie 2018 18:29
Categorie: Stiri externe

În tot acest timp, după luni întregi de incertitudine şi negocieri, Italia are un nou guvern. Este primul cabinet din Europa de Vest, format de partide populiste şi va fi condus de un profesor de drept fără experienţă politică.

 

La capătul unui şir de negocieri anevoioase, cu multe răsturnări de situaţie, preşedintele Italiei a anunţat că Giuseppe Conte, un profesor de drept fără experienţă politică, va conduce Executivul.

Giuseppe Conte, premierul desemnat al Italiei: "Vom lucra pentru a le face viaţa mai bună italienilor."

Premierul desemnat a sărbătorit apoi la o pizzerie din Roma.

Carlo Muzi, patron pizzerie: “Încă din start, să avem un premier care vine să mănânce aici pizza este un semn bun, nu-i aşa? Nu e ceva obişnuit...În sfârşit, avem la putere nişte oameni pe care lumea i-a votat."

Noul guvern, compus din reprezentanţi ai partidelor populiste care au câştigat alegerile, este unul restrâns, cu 18 miniştri dintre care cinci sunt femei. Cabinetul respectă echilibrul între cele două forţe care îl compun: Liga a primit 7 ministere iar Mişcarea 5 Stele alte 8. Şeful acestui partid, Luigi di Maio, deţine portofoliul muncii şi dezvoltării economice.

Guvernul populist a primit acceptul preşedintelui abia de la.. a doua încercare.

Negocierile au intrat în impas duminica trecută, când preşedintele ţării a anunţat că nu acceptă propunerea euroscepticului Paolo Savona, de 81 de ani, la şefia ministerului finanţelor.

Savona va face totuşi parte din guvern, ca ministru al Afacerilor Europene. Noul cabinet va primi şi votul paramentului, săptămâna viitoare.

Noul Cabinet al Italiei, instalat azi. Cum va arată Guvernul și promisiunile lui Matteo Salvini
Bursele internaționale, în scădere din cauza crizei politice din Italia
Bursele din Europa și Asia, în scădere, din cauza crizei politice din Italia
VIDEO PROTVPLUS.RO