Noul presedinte pro-rus si anti-unionist al Moldovei a fost investit. Ce a spus despre Romania in primul sau discurs

Igor Dodon

Igor Dodon a fost investit in functia de presedinte al Moldovei, desi multi il contesta si refuza orice colaborare cu el.

In discursul de investire, Dodon a mentionat tara noastra abia la final. „Republica Moldova va promova o politica externa bazata pe parteneriat si prietenie cu toate statele lumii. Vom intensifica relatiile cu statele vecine noua – Romania si Ucraina. Vom dezvolta colaborarea multidimensionala cu UE, recent am acceptat cu placere invitatia de a efectua o vizita in calitate de sef al statului la Bruxelles si sper ca aceasta sa aiba loc in primele luni ale anului 2017. si in continuare colaborarea noastra cu SUA si Republica Populara Chineza va constitui o prioritate pentru noi. Vom intinde poduri atat spre Est, cat si spre Vest”, a spus el.

Dodon a vorbit in schimb despre independenta tarii sale, respingand practic ideea de unire. „Mesajul meu de baza din campania electorala a fost – „Moldova are viitor”! Eu cred in aceasta. Statalitatea, suveranitatea tarii nu sunt si nu pot fi subiecte de discutie. Eu, ca si majoritatea absoluta a cetatenilor tarii noastre, vreau sa traiesc, sa-mi cresc copii si sa fauresc intr-o tara independenta, intr-un stat suveran pe nume Republica Moldova. Aceasta dorinta fireasca a noastra este ancorata in trecutul multisecular al neamului nostru. Avem o datorie sfanta de a onora testamentul sacru, pe care ni l-a lasat Stefan cel Mare si alti voievozi de faima ai Moldovei medievale, este un semn de respect si eterna memorie pentru bravii fii ai neamului nostru, care si-au inchinat viata pentru independenta acestui stat. Statalitatea moldoveneasca are o istorie de secole. De-a lungul istoriei au existat multiple atentate la suveranitatea poporului nostru, dar am pastrat memoria convietuirii intr-un propriu stat, independent, moldovenesc. Aceasta memorie colectiva ne-a permis sa punem bazele Republicii Moldova, care astazi este intruchiparea statalitatii si a poporului moldovenesc.”

Organizatia "Tinerii Moldovei" a anuntat un protest in fata statuii lui Stefan cel Mare, unde Dodon ar trebui sa depuna flori dupa investire. De asemenea, mai multi deputati din Partidul Comunist, Partidul Liberal Democrat si Partidul Popular European au anuntat ca nu vor participa la ceremonie. Liderul PCRM Inna Supac a declarat in plenul Parlamentului ca Partidul Comunistilor nu a recunoscut legalitatea alegerilor prezidentiale si il considera pe presedinte ales nelegitim.

Presedintele PLDM Tudor Deliu a declarat ca liberal-democratii vor boicota ceremonia din cauza unor declaratii ale lui Igor Dodon precum ca Republica Moldova ar trebui sa-si ceara scuze de la regiunea transnistreana pentru conflictul armat din Transnistria, dar si pentru ca l-a felicitat pe noul lider nerecunoscut de la Tiraspol.

Citește și
igor dodon
Igor Dodon face echipa cu preotii din R. Moldova pentru conducerea tarii. Presedintele ales va fi investit pe 23 decembrie
Alertă maximă la Iași după moartea liderului interlop Costel Corduneanu. Planul conceput de poliție, echivalent cu un cod roșu la accidente rutiere: „Suntem mai mulți ca de obicei”

Parlamentul a respins o initiativa a Partidului Liberal de a crea o comisie care sa examineze aceste declaratii ale lui Dodon, mai scrie Radio Chisinau.

Deputatii PPEM Iurie Leanca si Eugen Carpov nu vor participa nici ei la ceremonia de investire a lui Igor Dodon in semn de protest fata de declaratiile "iresponsabile si pline de ura Uniunii Europene si a statului Republica Moldova" facute de presedintele ales.

Evenimentul Zilei de la Chisinau scrie ca si ministrul Apararii, Anatol Salaru, a anuntat ca nu va participa la investirea lui Dodon. "Igor Dodon nu este presedintele meu, iar in perioada cat voi fi ministru al Apararii voi colabora doar institutional cu el," a scris Salaru intr-o postare pe Facebook.

 

Articol recomandat de sport.ro
Duminică seară s-a prăbușit pe gazon, iar luni doctorii i-au anunțat decesul
Duminică seară s-a prăbușit pe gazon, iar luni doctorii i-au anunțat decesul
Citește și...
Dodon spune ca pana la Anul Nou ii va retrage cetatenia moldoveneasca lui Basescu.
Dodon spune ca pana la Anul Nou ii va retrage cetatenia moldoveneasca lui Basescu. "Procedura de acordare a fost incalcata"

Presedintele ales al R. Moldova, Igor Dodon, a declarat din nou, miercuri seara, la postul de televiziune NTV, ca va anula decretul presedintelui Nicolae Timofti prin care li s-a acordat cetatenia republicii sotilor Basescu, informeaza joi Deschide.md.

Igor Dodon face echipa cu preotii din R. Moldova pentru conducerea tarii. Presedintele ales va fi investit pe 23 decembrie
Igor Dodon face echipa cu preotii din R. Moldova pentru conducerea tarii. Presedintele ales va fi investit pe 23 decembrie

 Presedintele ales al Republicii Moldova, Igor Dodon, si Marchel, Episcop de Balti si Falesti, insotit de preoti din cadrul eparhiei sale, au avut miercuri o intrevedere sub forma unei mese rotunde, scrie infoprut.ro.

Presedintele ales al Republicii Moldova, Igor Dodon:
Presedintele ales al Republicii Moldova, Igor Dodon: "Eu nu am fost niciodata anti-roman, ci anti-unionist"

Presedintele ales al Republicii Moldova, Igor Dodon, isi doreste sa continue Acordul de Asociere cu Uniunea Europeana, insa vrea un parteneriat strategic cu Federatia Rusa.

Recomandări
Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiției cererile de urmărire penală față de Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu
Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiției cererile de urmărire penală față de Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu

Administrația Prezidențială a anunțat, marți, că a transmis ministrului Justiției, Alina Gorghiu, conform procedurii, cererile de urmărire penală față de fostul premier Petre Roman și fostul vicepremier Gelu-Voican Voiculescu.

Cod galben de vreme rea în aproape jumătate din țară. Zonele vizate de atenționarea meteorologilor | HARTĂ
Cod galben de vreme rea în aproape jumătate din țară. Zonele vizate de atenționarea meteorologilor | HARTĂ

Administrația Națională de Meteorologie a emis un cod galben de vânt valabil marți și miercuri. În aproape jumătate din țară vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată.

Inspecţia Judiciară a propus suspendarea judecătoarei din procesul lui Vlad Pascu. Aceasta l-a căutat în sală pe tânărul mort
Inspecţia Judiciară a propus suspendarea judecătoarei din procesul lui Vlad Pascu. Aceasta l-a căutat în sală pe tânărul mort

Inspecţia Judiciară a anunţat, marţi, că a trimis Secţiei pentru judecători în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii propunerea de suspendare din funcţie, până la finalizarea procedurilor disciplinare, a Ioanei Ancuţa Popoviciu.