Noul presedinte al Moldovei vrea sa puna capat "romanizarii" si sa se intoarca spre Rusia. "Romania este foarte agresiva"
Declaratii controversate ale noului sef de stat de la Chisinau, cunoscut de altfel ca pro-rus si adversar al unirii Moldovei cu Romania.
Presedintele ales la Republicii Moldova, Igor Dodon, considera ca oferirea de burse de studii tinerilor moldoveni din partea Romaniei este o politica de romanizare si sustine ca Rusia ar urma sa se implice in aceasta situatie si sa faca mai mult pentru a stopa romanizarea, inclusiv prin oferirea unui numar mai mare de burse pentru tinerii din Republica Moldova.
Totodata, Dodon afirma ca Republica Moldova trebuie sa-si ceara scuze de la Transnistria pentru razboiul din 1992, a relatat sambata site-ul Deschide.md.
Alegeri 2024
17:04
Cum văd străinii alegerile prezidențiale din România. ”De 20 de ani trebuie să alegem răul cel mai mic”
16:02
George Simion, președintele AUR, a votat la Roma: „Vin aici să votez din respect pentru toţi românii”
15:30
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spuneau sondajele de opinie despre candidați în urmă cu 6 luni și ce arată acum
14:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
'Va voi da un singur exemplu, pentru a nu critica Rusia, dar veti intelege. Romania ofera in fiecare an studii gratuite pentru mai mult de 5.000 de tineri din Republica Moldova. Acesti tineri se bucura de o bursa, de cazare gratuita. Intelegeti ce ii invata acolo? Ei primesc cetatenia romana, apoi se intorc. Acest lucru inseamna romanizare. Rusia, daca nu gresesc, ofera doar 150-200 de locuri. Simtiti diferenta? Cand am fost co-presedintele Comisiei interguvernamentale moldo-ruse in anii 2008-2009, ridicam mereu aceasta intrebare', a declarat Dodon intr-un interviu pentru Russia Today.
Igor Dodon se intreaba de ce in Republica Moldova nu pot fi implementate mai multe initiative de genul 'Clubul izborsk' (platforma informativa pro-rusa).
"Ei (Romania - n.r.) vin foarte agresiv. Si educarea copiilor, si societatea civila. Dar noi cum le raspundem? Doar cu cuvinte frumoase? Asa insa nu vom reusi. Deocamdata, ne tinem puternici, mentinem statalitatea moldoveneasca, de foarte multe ori pe entuziasm si datorita faptului ca avem aceleasi radacini (cu Rusia - n.r.)", a mai spus presedintele ales al Republicii Moldova, potrivit Deschide.md.
In cadrul aceluiasi interviu pentru Russia Today, Igor Dodon a declarat ca Republica Moldova ar trebui sa-si ceara scuze fata de Transnistria pentru razboiul din 1992. Conflictul a izbucnit doar din cauza Republicii Moldova, deoarece si-a dorit unirea cu Romania, a afirmat el. 'In primul rand este vina Republicii Moldova, recunosc acest fapt. De mai multe ori am declarat ca noi trebuie sa recunoastem acest fapt si sa ne cerem scuze pentru moartea a sute, mii de cetateni', a spus Dodon.
Sursa: Agerpres
Etichete: Rusia, razboi, presedinte, alegeri, moldova, Transnistria, igor dodon,
Dată publicare:
18-12-2016 13:59