Igor Dodon face echipa cu preotii din R. Moldova pentru conducerea tarii. Presedintele ales va fi investit pe 23 decembrie
Presedintele ales al Republicii Moldova, Igor Dodon, si Marchel, Episcop de Balti si Falesti, insotit de preoti din cadrul eparhiei sale, au avut miercuri o intrevedere sub forma unei mese rotunde, scrie infoprut.ro.
In cadrul intrunirii, Dodon le-a multumit preotilor pentru incredere, sustinere si rugaciune, exprimandu-si convingerea ca Biserica Ortodoxa este unul dintre pilonii de baza ai statalitatii Republicii Moldova si ca va tine cont in timpul mandatului sau de presedinte de parerea slujitorilor bisericii.
La randul lor, preotii au formulat cateva doleante: predarea religiei in scoli, conservarea patrimoniului bisericesc, revizuirea legii cultelor, sustinerea familiilor cu multi copii, se arata intr-un anunt al Eparhiei de Balti si Falesti.
Alegeri 2024
12:53
Candidații la alegerile prezidențiale 2024. În ce ordine apar pe buletinele de vot de duminică, 24 noiembrie
12:16
Cine intră în turul 2 al alegerilor prezidențiale. Cotele pe care le au candidații la casele de pariuri
12:08
Cine intră în turul 2. Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr
12:07
Cine intră în turul 2. Ce arată cel mai recent sondaj, publicat cu două zile înaintea alegerilor
Igor Dodon a spus ca astfel de sedinte vor mai avea loc in viitorul apropiat.
In campania electorala pentru prezidentiale, un grup de preoti, in frunte cu episcopul de Balti si Falesti, Marchel, au indemnat cetatenii sa il voteze in turul doi pe Igor Dodon. Clericii argumentau ca Dodon sustine Biserica Ortodoxa, in timp ce Maia Sandu ar reprezenta un "pericol pentru Biserica", ca nu ar avea familie si ca ar fi "stearpa". Preotii se aratau deranjati si de faptul ca Sandu ar fi fost sustinuta de minoritatile sexuale din Republica Moldova.
Intr-o conferinta de presa, episcopul Marchel, subordonat Patriarhiei Moscovei, declara atunci ca Biserica nu se amesteca in politica, nu influenteaza deciziile politice, dar vine sa le explice oamenilor cine poate sa promoveze valorile morale sanatoase si cine le incalca.
Mai multe organizatii neguvernamentale, printre care Asociatia Promo-LEX, au criticat implicarea bisericii in competitia electorala pentru desemnarea noului sef al statului.
Dodon va fi investit in functia de presedinte la 23 decembrie
Ceremonia de investire a presedintelui ales in cadrul unei sedinte solemne comune a Parlamentului si Curtii Constitutionale va avea loc la 23 decembrie la Palatul Republicii, conform unui anunt al legislativului moldovean, postat miercuri seara pe pagina sa de Facebook, relateaza Radio Chisinau si portalul INP.
Decizia privind investirea noului presedinte a fost luata miercuri de Biroul permanent al legislativului. Ceremonia se va transmite in direct de catre canalele publice de televiziune, radio si alte mijloace electronice de informare in masa.
Investirea - care consta in sedinta solemna comuna a Parlamentului si a Curtii Constitutionale - este programata pentru ora locala 13:00 si va fi deschisa de presedintele legislativului. Presedintele ales va depune juramantul constitutional si va sustine un discurs.
Ceremonia va continua cu depuneri de flori la monumentul lui Stefan cel Mare din centrul Chisinaului. In etapa finala a ceremoniei de investitura, puterea va fi transmisa de presedintele in exercitiu (Nicolae Timofti) catre presedintele ales (Igor Dodon), la resedinta oficiala.