SUA acuza Rusia ca a bombardat spitale in Siria. Guvernul sirian da vina pe fortele americane
Mai multe persoane au murit in urma unui raid ce a lovit un spital sustinut de MSF in Siria. In timp ce organizatia da vina pe fortele rusesti sau pe cele conduse de Assad, Siria acuza SUA.
Washingtonul denunta bombardarea unor spitale, acuza Damascul si Moscova
Statele Unite au denuntat bombardamentele din nordul Siriei care au vizat spitale, dintre care unul administrat de Medici fara Frontiere (MSF), criticand din nou regimul sirian si aliatul sau rus, informeaza AFP. Dupa aceste atacuri in regiunea Alep, Departamentul de Stat a condamnat din nou intr-un comunicat virulent "brutalitatea regimului Assad" si "a pus la indoiala dorinta si/sau capacitatea Rusiei de a contribui la oprirea" lor.
Purtatorul de cuvant al diplomatiei americane John Kirby s-a declarat indignat ca "regimul Assad si sustinatorii sai pot continua aceste atacuri fara un motiv, incalcand obligatiile lor internationale de a proteja vieti nevinovate, impotriva apelurilor unanime lansate de ISSG", Grupul international de sprijin pentru Siria. ISSG a incheiat joi la Munchen un acord pentru o "incetare a ostilitatilor" si o "pauza umanitara" in zilele urmatoare.
Kirby a citat in comunicatul sau "lovituri aeriene efectuate la si in jurul (orasului) Alep impotriva unor tinte civile nevinovate, inclusiv un spital administrat de MSF si spitalul pentru femei si copii din orasul Azaz" .
Ambasadorul sirian la Moscova: Avioane americane au bombardat spitalul
Tirurile aeriene care au lovit un spital al organizatiei Medici fara Frontiere (MfF) din nordul Siriei au fost lansate de avioane americane, a declarat luni ambasadorul sirian la Moscova pentru postul de televiziune Rossiia 24, relateaza Reuters si DPA. Spitalul 'a fost distrus de fortele aeriene americane. Fortele aeriene ruse nu au avut nicio implicare', a declarat ambasadorul Riad Haddad.
Luni, MSF a anuntat ca sapte persoane, printre care si cinci pacienti, au fost ucisi dupa ce spitalul din localitatea Maarat al-Nuaman a fost lovit de mai multe rachete. Ambasadorul sirian a afirmat ca Damascul spera intr-o reluare a convorbirilor de pace la 25 februarie la Geneva, dar a precizat ca Turcia se amesteca in Siria pentru a-i sustine pe militantii gruparii jihadiste Statul Islamic.
ONU: 50 de civili ucisi de rachete in spitale si scoli din nordul Siriei
Tiruri de rachete "au ucis aproape cincizeci de civili printre care copii si au facut multi raniti" in "cel putin" cinci unitati medicale si doua scoli la Alep si Idlib (nordul Siriei), a declarat luni ONU, informeaza AFP. Secretarul general al ONU Ban Ki-moon considera aceste atacuri ca "violari flagrante ale dreptului international", a adaugat purtatorul de cuvant adjunct al Natiunilor Unite Farhan Haq.
Pentru Ban, a adaugat el, aceste atacuri - care au lovit in special un spital administrat de Medici fara Frontiere (MSF) - "arunca o umbra asupra angajamentelor luate de Grupul international de sprijin pentru Siria" la recenta reuniune de la München, Germania. Protagonistii conflictului sirian dintre care Rusia si SUA au ajuns la necesitatea stabilirii unei incetari a focului in Siria si accelerarea furnizarii de ajutor umanitar. "Trebuie traduse aceste angajamente in actiuni", a spus purtatorul de cuvant.
El nu a atribuit responsabilitatea tirurilor de rachete, dar un ONG sirian a estimat anterior ca au fost "probabil ruse", aminteste France Presse. MSF a anuntat la randul sau ca cel putin sapte persoane au fost ucise si alte opt erau date disparute dupa tirul tras contra unui spital sirian pe care il administreaza in regiunea Maaret al-Noomane, la 280 km nord de Damasc.
Bombardement d'un hôpital de Médecins Sans Frontières #MSF en #Syrie : 9 morts des dizaines de blessés. pic.twitter.com/apk2bcgMs0
— Breaking3zero (@Breaking3zero) February 15, 2016
Here's video from the bombing of the MSF hospital in Marat al-Numan in Idlib, allegedly by Russiahttps://t.co/u4woDmNoWd
— Eliot Higgins (@EliotHiggins) February 15, 2016
UPDATE #Syria the MSF-supported structure in #Idlib was hit by 4 rockets, at least 8 staff are missing. pic.twitter.com/0vqfqlPm2Y
— MSF International (@MSF) February 15, 2016
Premierul turc acuza Rusia ca se comporta 'ca o organizatie terorista' in Siria
Premierul turc Ahmet Davutoglu a acuzat luni Rusia ca se comporta 'ca o organizatie terorista' in Siria, el amenintand cu o 'riposta' turca 'extrem de hotarata', relateaza AFP. 'Daca Rusia continua sa se comporte ca o organizatie terorista ce forteaza civilii sa fuga, noi vom opune o riposta foarte hotarata', a spus Davutoglu, intr-o conferinta de presa comuna, la Kiev, cu omologul sau ucrainean.
El a subliniat ca Turcia nu are desfasurate forte de securitate pe teritoriul sirian, confirmand astfel afirmatiile ministrului apararii turc, potrivit Reuters. Pentru a treia zi consecutiv, artileria turca a bombardat luni dinspre frontiera Turciei pozitii ale YPG in Siria, ca represalii, potrivit Ankarei, la tirurile venind dinspre teritoriul sirian. De mai multe luni, guvernul turc a avertizat Partidul Uniunii Democratice (PYD) si bratul sau armat YPG in legatura cu orice fel de incercare de a se instala definitiv la vest de fluviul Eufrat.
Ministrul turc al apararii, Ismet Yilmaz, a dezmintit luni acuzatiile regimului de la Damasc potrivit caruia armata turca ar fi trimis trupe pe teritoriul sirian si a reiterat ca Turcia nu intentioneaza sa faca acest lucru.
Bombardament turce in Siria: Rusia denunta o politica 'provocatoare' a Ankarei
Rusia s-a declarat luni 'profund ingrijorata' in legatura cu bombardamentele artileriei turce asupra pozitiilor kurde in Siria, denuntand o politica 'provocatoare' a Ankarei, care constituie, in opinia sa, 'o amenintare pentru pace', relateaza France Presse. 'Moscova isi exprima ingrijorarea profunda fata de actiunile agresive ale autoritatilor turce', a indicat Ministerul rus de Externe, intr-un comunicat, subliniind ca percepe aceasta drept 'un sprijin nedisimulat in favoarea terorismului international'.
Rusia va insista ca aceasta chestiune sa fie supusa atentiei Consiliului de Securitate al ONU pentru ca sa fie 'clar evaluata aceasta politica provocatoare a Ankarei, care creeaza o amenintare pentru pace si securitate in Orientul Mijlociu' si pe plan international, mentioneaza acelasi comunicat.Pentru a treia zi consecutiv, artileria turca bombarda luni dinspre frontiera Turciei pozitii ale kurzilor in Siria, ca represalii, potrivit Ankarei, la tiruri venite de cealalta parte, generand ingrijorari la Paris si Washington.
De mai multe luni, guvernul turc avertizeaza Partidul Uniunii Democratice (PYD) kurd si bratul sau armat, Unitatile de protectie a poporului kurd (YPG) fata de orice incercari de a se instala definitiv la vest de fluviul Eufrat.
Ankara se teme ca sirienii kurzi, care controleaza deja o mare parte din nordul Siriei, si-ar putea extinde practic influenta asupra intregii zone de frontiera. Diplomatia rusa a acuzat luni Ankara si de faptul ca ar 'continua sa permita intrarea ilegala pe teritoriul sirian pentru noi grupari jihadiste si mercenari inarmati' prin frontiera sa.
Regimul de la Damasc a acuzat, la randul sau, Turcia ca trimite trupe regulate si camioane incarcate cu arme si munitii pe teritoriul sirian in sprijinul rebelilor, fapt negat de Ankara. Relatiile dintre Moscova si Ankara trec prin cea mai grava criza din ultimele decenii dupa ce aviatia turca a doborat un bombardier rus la frontiera cu Siria in noiembrie anul trecut. Rusia a decretat un val de sanctiuni economice si a acuzat Turcia ca ar cumpara petrol prin contrabanda de la Statul Islamic.
Sursa: Agerpres
Etichete: razboi, siria, bombardamente, medici fara frontiere,
Dată publicare:
15-02-2016 12:32