Noua ordine mondiala vazuta de la Davos. Cum va arata lumea peste 30 de ani
Unde si care sunt urmatoarele bule economice? Cat de repede va creste China? Unde si cand va lovi criza datoriilor suverane? Cat de mari vor trebui sa fie stimulii economici? Sunt intrebari la care se cauta raspuns la Forumul de la Davos, Elvetia.
Forumul Economic Mondial de la Davos este axat pe predictii. Statele se vad silite, poate pentru prima data in istoria lor, sa-si faca forecast-uri pe trei decenii de acum inainte. Asa cum corporatiile isi calculeaza cu grija fiecare mutare, investitie sau strategie de marketing, asa si statele vor fi nevoite sa puna pe hartie, intr-un mod cat mai transparent, asteptarile si actiunile pentru urmatorii 10, 20, 30 de ani, sustin unii dintre liderii influenti prezenti la Davos.
Dezbaterile vin intr-un moment in care statele lumii nu au "digerat" inca pe deplin efectele crizei economice si trebuie sa evite cu orice cost ca aceasta sa se transforme intr-o criza sociala. Vor incerca sa inteleaga asta, pana duminica, peste 2.500 dintre liderii politici si economici ai lumii, scrie The Economist.
Cine conteaza? Cine cu cine face banking?
Din ce in ce mai mult, balanta puterii economice si a influentei incepe sa incline spre statele care se dezvolta puternic, scrie Bloomberg. Iar ca dovada sta numarul record de directori de companii din aceste tari care participa la intrunire. Nu mai putin de 365 de directori de companii din Brazilia, Rusia, India, China si alte state cu crestere economica serioasa s-au intalnit la Davos.
Statutul lor s-a schimbat substantial fata de cel din anii trecuti – acum nu mai sunt priviti de sus, pentru ca tarile lor au ajutat economia mondiala sa iasa din recesiune si vor pompa „combustibil” in continuare.
G7 va fi intrecut de tarile emergente in 20 de ani
Afacerile dintre statele emergente si cele cu economii dezvoltate se vor inmulti, in conditiile in care tari precum China sau India incearca sa-si asigure resursele naturale de care au nevoie ca sa creasca, iar companiile americane sau europene (precum Cisco Systems, Procter & Gamble, General Electric sau Vivendi) vor sa patrunda pe aceste piete si sa profite de nevoile tot mai mari pe care le au chinezii si indienii, brazilienii sau chiar rusii.
Produsul Intern Brut cumulat al celor mai importante sapte economii emergente ( Brazilia, India, China, Rusia, Mexic, Indonezia si Turcia), il va depasi pe cel al G7 (SUA, Japonia, Germania, Franta, Marea Britanie, Italia si Canada) - cele mai mari piete industrializate ale lumii - in 2032. Tot atunci China va devansa SUA si va deveni cea mai mare economie a lumii, potrivit estimarilor PricewaterhouseCoopers.
Sarkozy si Merkel pariaza pe euro
Presedintele Frantei i-a avertizat pe speculatori si pe cei care pariaza pe caderea monedei unice, ca vor pierde. „Va veti arde degetele pentru ca eu si cu doamna Merkel nu vom lasa niciodata – m-ati auzit? – niciodata nu vom lasa euro sa cada”, le-a spus Nicolas Sarkozy investitorilor, potrivit Reuters.
Economia mondiala s-ar putea confrunta cu trei mari pericole in acest an: datoriile suverane, dezechilibrele monetare si financiare si volatilitatea extrema a preturilor materiilor prime, a averizat presedintele Frantei.
"Trebuie sa reducem deficitele bugetare si sa facem eforturi in acest sens. Dezechilibrele monetare si financiare au crescut de cinci ori in ultimii ani", a spus Sarkozy.
Apelul sau pentru un nou sistem monetar international a fost insa primit cu raceala din partea Statelor Unite ale Americii care vad totul ca pe o amenintare la adresa hegemoniei dolarului.
Roubini: Zona Euro intra intr-o criza a datoriilor
Daca se petrece ceva in Europa, toata economia lumii va avea o mare problema. In Zona Euro nu sunt prezente doar riscuri suverane, ci si riscul aparitiei altor probleme. Datoria privata este, de asemenea, mare, competitivitatea este redusa si cresterea economica este mica. Ceea ce se intampla in Zona Euro reprezinta unul dintre cele mai mari pericole care ameninta economia mondiala, spune Nouriel Roubini. Economistul, cunoscut ca unul dintre analistii care au prezis criza financiara, este si el la Davos.
Ca si cum ar lua in calcul previziunile pesimistului Roubini, directorii europeni de companii arata un optimism prudent legat aceasta criza a datoriilor de stat. Ei cred ca situatia va fi rezolvata fara probleme pentru Spania si fara pierderi mari pentru investitori.
Investitorii privati care au imprumutat tarile din zona euro atunci cand le-au cumparat obligatiunile ar putea fi nevoiti sa suporte un "hair-cut", adica o depreciere a titlurilor detinute in favoarea statelor din sudul continentului (Spania, Portugalia, Italia, Grecia), insa pierderile nu vor fi ridicate si se pare ca sunt dispusi sa sustina si aceste costuri.
Pe de alta parte, omul de afaceri George Soros, o prezenta deja obisnuita a Forumului Economic Mondial de la Davos, a declarat ca restructurarea datoriei suverane trebuie facuta in urmatorii doi ani: "Nu putem astepta pana in 2013 pentru a incepe restructurarea datoriilor", il citeaza Bloomberg Businessweek.
Inundatii catastrofale transformate in binecuvantare
Catastrofa care a lovit Australia este acum motiv de bucurie pentru economisti. Pragmatismul sau optimismul autoritatilor de la Sidney l-a facut pe ministrul comertului din guvernul australian sa declare ca, pe termen lung, inundatiile vor dubla recoltele, scrie Reuters.
Si asta din simplul motiv ca solul din zona s-a imbogatit substantial prin depunerile de aluviuni recente, iar cantitatea de apa este acum peste limita, dupa ce in anii trecuti era nevoie de irigatii pentru a sustine recoltele din Queensland.
Limitarea exporturilor de cereale din partea Australiei a generat majorari de preturi pentru kilogramul grau la nivel mondial. Situatia risca, tocmai din cauza recoltelor proaste si a evenimentelor meteo extreme, sa transforme totul intr-o criza alimentara, momentan vorbindu-se despre o eventuala criza a preturilor la alimente.
Temele trasate pana acum de sefii Planetei:
• Prognoze si bugete multi-anuale pentru state, intr-un management macro-economic bazat pe evitarea unei eventuale crize sociale;
• Companiile statelor dezvoltate isi doresc sa fie din ce in ce mai prezente in tarile emergente;
• Economiile in dezvoltare vor fi cele mai puternice din lume, peste doua decenii;
• Moneda euro nu pica. Zona euro nu se destrama - asta anunta Franta si Germania;
• Criza datoriilor suverane ameninta Europa, avertizeaza analistii economici;
• Dezechilibrele monetare si financiare au crescut de cinci ori in ultimii ani.
Riscurile majore punctate in raportul WEF
Acest Forum Economic Mondial din Elvetia este cunoscut pentru faptul ca nu da rezultate concrete. Ca la orice forum, in urma dezbaterilor de aici nu se semneaza tratate ci doar, in cel mai bun caz, acorduri comerciale intre companii. Insa discutiile sunt foarte importante tocmai datorita relaxarii delegatiilor, care nu se duc la intruniri "apasate" de presiunea semnarii unor acte istorice.
Forumul de la Davos - trendsetter al economiei urmatorilor 3 decenii
Liderii europeni ar trebui sa adopte un pachet complet de masuri abia la summit-ul UE, programat pentru sfarsitul lunii martie, care ar putea include restructurarea fondului de urgenta creat anul trecut pentru sprijinirea statelor din zona euro, reglementari mai dure de disciplina fiscala si reforme structurale menite sa imbunatateasca competitivitatea tarilor membre.
Sursa: The Economist, Bloomberg, Pro TV, Reuters
Etichete: economie, elvetia, Davos, forumul economic mondial,
Dată publicare:
27-01-2011 15:01