Rezultate parțiale: Vot împotriva independenţei faţă de Franţa în Noua Caledonie
Cetăţenii din Noua Caledonie par să fi votat în majoritate împotriva independenţei faţă de Franţa la referendumul de duminică, după aproape 170 de ani de dominaţie colonială, relatează Reuters şi AFP.
Cu voturile numărate în 249 din cele 304 secţii de votare, rezultatele parţiale arată că tabăra "nu" este în frunte cu 54,8% din sufragii, iar avansul este în creştere pe măsură ce vin rezultatele din capitala Noumea, în mod tradiţional pro-Franţa, potrivit Reuters.
Potrivit France Presse, care citează Înaltul comisariat, votul pentru "nu" este de 53,5%, după numărarea a 70% din voturi.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Dacă votul împotrivă este confirmat, ar fi al doilea referendum eşuat pentru susţinătorii independenţei acestui teritoriu francez de peste mări. Cu prilejul primului referendum din 4 noiembrie 2018, tabăra "nu" a câştigat cu 56,7% din voturi, iar "da" a avut 43,3% din opţiuni. Distanţa dintre cele două tabere s-a redus la acest referendum, unde participarea a fost estimată la aproape 86%.
Este al doilea referendum
În acest arhipelag situat la 18.000 de kilometri de Paris, francez din 1853 şi care reprezintă unul din ultimele bastioane ale suveranităţii europene din zonă după Brexit, un prim scrutin, organizat pe 4 noiembrie 2018, a înregistrat o victorie a taberei loialiste pro-franceze cu un procent de 56.7% din voturi.
Aproape 180.000 de alegători din acest teritoriu cu rezerve semnificative de nichel vor trebui să decidă din nou în privinţa viitorului lor.
Acest al doilea referendum, la fel ca primul, face parte dintr-un proces de decolonizare început în 1988, după mai mulţi ani de violenţe între băştinaşii Kanak şi populaţia Caldoche de origine europeană.
Ciocnirile au culminat cu luarea de ostatici şi asaltul asupra peşterii Ouvea din mai 1988, soldat cu 25 de morţi.
Nu s-a realizat niciun sondaj despre intenţiile de vot ale populaţiei, dar observatorii consideră că este puţin probabilă victoria taberei care doreşte independenţa.
"Majoritatea nu se va schimba", a declarat pentru AFP preşedintele guvernului caledonian Thierry Santa (loialist). "Toată lumea ştie că duminică nu va exista nicio schimbare. Chestiunea va fi să vedem amploarea decalajului dintre cele două tabere", a estimat oficialul caledonian.
Sursa: Agerpres
Etichete: Franta, referendum, independenta, noua caledonie,
Dată publicare:
04-10-2020 07:07