Atmosferă de război. China avertizează că va ataca Taiwanul, dacă insistă cu independența
China va ataca Taiwanul dacă nu va exista altă modalitate de a opri acest stat să devină independent, a declarat unul dintre cei mai mari generali ai țării comuniste.
Li Zuocheng, șeful Direcției Statelor Unite comune și membru al Comisiei Militare Centrale, a declarat pentru Marea Adunare a Poporului din Beijing:
„Dacă se va pierde posibilitatea unei reîntregiri pașnice, forțele armate ale poporului vor lua - împreună cu întreaga națiune, inclusiv cei din Taiwan - toate măsurile necesare pentru a distruge orice complot sau acțiuni separatiste. "
El a adăugat, potrivit Daily Mail: „Nu putem să promitem că vom abandona utilizarea forței și ne rezervăm opțiunea de a lua toate măsurile necesare pentru a stabiliza și controla situația din Strâmtoarea Taiwanului.”
Retorica feroce a generalului vine pe fondul crizei mondiale privind legislația de securitate națională a Beijingului din Hong Kong, unde au izbucnit din nou confruntări violente între poliție și protestatari.
Li a vorbit cu ocazia celei de-a 15-a aniversări a Legii anti-secesiune, care oferă baza legală pentru pentru acțiunile militare ale Chinei împotriva Taiwanului, ceea ce face din Strâmtoarea Taiwan o potențială țintă din punct de vedere militar.
Deși China nu a renunțat niciodată la folosirea forței pentru a pune Taiwan-ul sub controlul său, de această dată este neobișnuit ca un ofițer militar de rang înalt să lanseze amenințări atât de explicite într-un cadru public.
Li este unul dintre puținii ofițeri superiori ai Chinei cu experiență de luptă, după ce a luat parte la invadarea Vietnamului în 1979.
Taiwanul este cea mai sensibilă problemă teritorială a Chinei. Beijingul spune că este o provincie chineză și a denunțat sprijinul acordat de administrația Trump pentru insulă.
Li Zhanshu, cel de-al treilea lider al partidului comunist aflat la guvernarea Chinei și șeful Parlamentului Chinei, a declarat în același eveniment că mijloacele non-pașnice sunt o opțiune de ultimă soluție.
"Atâta timp cât există cea mai mică șansă de soluționare pașnică, vom depune eforturi de sute de ori", a spus Li.
Cu toate acestea, el a adăugat: „Avertizăm insistent forțele pro independență și separatiste ale Taiwanului: calea independenței Taiwanului duce la un punct mort; orice provocare la această lege va fi sever pedepsită”.
Taiwanul nu a arătat niciodată vreun interes să fie condusă de China și a denunțat repetatele exerciții militare ale Chinei în apropierea insulei, respingând oferta de „o singură țară, două sisteme”, pe un model de înalt grad de autonomie.
Președintele Taiwanului, Tsai Ing-wen, spune că Taiwanul este deja o țară independentă, numindu-se oficial Republica Chineză.