Nou acord între Putin și Lukașenko. "Dacă se gândește cineva să ne dezbine, acest lucru nu se va întâmpla"
Ucraina își întărește apărarea la granița cu Belarusul, de teamă că Rusia ar putea pregăti un nou atac.
Temeri sunt și în Republica Moldova. Potrivit Serviciului de Informaţii şi Securitate de peste Prut, în funcție de evoluția războiului din Ucraina, Federaţia Rusă "ar putea invada Moldova". Scopul ar fi "crearea unui coridor terestru către Transnistria".
Între timp, Vladimir Putin a ordonat noi măsuri de consolidare a granițelor Rusiei și a cerut un control crescut în regiunile ucrainene anexate în septembrie.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Kievul se teme de un nou atac major din partea Rusiei după ce, luni, președintele Putin a mers la Minsk pentru prima dată în ultimii trei ani si s-a întâlnit cu Aleksandr Lukașenko. Ultimele lor întâlniri au fost toate în Rusia, la Kremlin ori la Soci.
Oficial, întrevederea de luni a fost prezentată drept o "vizită de lucru". Discuțiile au durat mai bine de două ore si au fost calificate de Putin ca "foarte productive". Liderul de la Kremlin a ținut să dezmintă zvonurile potrivit cărora Rusia ar vrea să anexeze Belarusul.
Vladimir Putin, președintele Rusiei: "Rusia nu are niciun interes să absoarbă pe nimeni. Pur şi simplu nu are sens".
Cei doi lideri au convenit să consolideze cooperarea în toate domeniile, dar mai ales în sectorul apărării.
Aleksandr Lukașenko, președintele Belarusului: "Îi întindem o mână Rusiei într-o perioadă extrem de dificilă. Știți, noi doi suntem coagresori, cei mai răi și mai toxici oameni de pe această planetă. Avem o singură dezbatere, cine este mai (toxic). Vladimir Vladimirovici (Putin) spune că eu sunt acela. Eu încep să cred că el este acela. Am decis că amândoi suntem, în egală măsură, și dacă cineva se gândește să ne despartă, să ne dezbine, acest lucru nu se va întâmpla".
Deși până acum nu s-a implicat direct în luptele din țara vecină, Lukașenko le-a permis trupelor ruse să folosească teritoriul Belarusului pentru a-și lansa ofensiva, la sfârșitul lunii februarie.
Volodimir Zelenski, un nou apel către Occident
"Ne pregătim pentru toate scenariile de apărare posibile", spune acum preşedintele Zelenski.
Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: "Avem nevoie de mai multe arme, de obuze, de tancuri moderne care încă nu au fost livrate Ucrainei. Lansatoare de rachete multiple, cu rază de acțiune mai mare, apărare aerianămodernă și cu adevărat eficientă".
În weekend, președintele Ucrainei a avertizat că Rusia ar putea planifica o nouă ofensivă terestră la începutul anului viitor, folosind Belarusul ca rampă de lansare.
De altfel, trupele ruse staționate în Belarus au început o nouă serie de exerciții comune, ceea ce alimentează și mai mult îngrijorările Kievului. Purtătorul de cuvânt al lui Putin susține însă că zvonurile ar fi "invenții stupide și nefondate".
În ultimele ore, bombele rusești au continuat să cadă în Herson și în Harkov, unde a fost lovit un spital.
Distrus este și Marinka, un oraș din Donețk, bombardat de ruși încă din primele săptămâni de război. Dar trupele ucrainene încă rezistă acolo, după cum o dovedesc imaginile filmate din interiorul unui tanc rusesc.
Un fotograf american a realizat un album impresionant în Ucraina
O altă față a războiului a fost surprinsă de fotograful american Mark Neville, într-un album impresionant.
Mark Neville, fotograf și fondator "Postcode Ukraine": "Într-o misiune de distribuire de ajutoare în regiunea Kievului, le-am cunoscut pe Mașa și pe Nina. Mi-au povestiti ca Mașa (17 ani) și-a tăiat părul până la rădăcină la sfatul mamei și ai bunicii ei, convinse că tunsă la piele riscul de a fi violată e mai mic. Ce am dorit să fac prin acest album este sa retrezesc empatia occidentalilor, pentru că, evident, în acest moment e o saturație, o epuizare a compasiunii. Adevărul este că e greu pentru toată lumea".
În pofida atacurilor repetate cu drone și a numeroaselor pene de curent, bradul de Crăciun a fost aprins în piața centrală din Kiev, aducând puțină bucurie locuitorilor orașului.
Sursa: Pro TV
Etichete: Rusia, Ucraina, razboi, vladimir putin, belarus, aleksandr lukasenko,
Dată publicare:
20-12-2022 08:35