Nord-coreenii care au acelasi nume cu presedintele Kim Jong-un sunt "obligati sa-si schimbe numele de bunavoie"

Ultima actualizare: 06-12-2014 07:14

Nord-coreenii care poarta acelasi nume ca liderul Kim Jong-un au fost invitati sa si-l schimbe, a dezvaluit miercuri un post de televiziune sud-coreean.

Cu cateva luni inainte de venirea la putere a lui Kim Jong-un in locul tatalui sau, Kim Jong-il, care a decedat in decembrie 2011, regimul a emis o directiva prin care obliga pe oricine purta acest nume sa-si aleaga altul. "Toate organele partidului si serviciile de securitate publica sunt obligate sa inregistreze locuitorii cu numele Kim Jong-un (...) si sa-i oblige sa-si schimbe numele de bunavoie", se arata in acest document citat de postul KBS TV.

Masura se aplica retroactiv documentelor de identitate si diplomelor, care urmeaza sa fie rectificate. Certificatele de nastere emise pe acest nume sunt respinse. "Autoritatile trebuie sa se asigure ca nimeni sa nu se planga in mod inutil sau sa raspandeasca zvonuri (...) pe aceasta tema", se arata in document.

Autenticitatea acestei directive nu a putut sa fie verificata imediat. Ministerul sud-coreean al Unificarii, insarcinat cu afacerile nord-coreene, a refuzat sa faca vreun comentariu. Un oficial din cadrul Guvernului a amintit insa ca Phenianul a interzis deja utilizarea atat a numelui Kim Il-sung, fondatorul regimului si bunicul lui Kim Jong-un, cat si a numelui fiului acestuia Kim Jong-il.

Park Jin-hee, o nord-coreeana refugiata in Sud si care lucreaza pentru KBS, s-a declarat sigura ca nimeni nu mai poarta in prezent numele celor trei lideri, care fac obiectul unui cult al personalitatii organizat de catre propaganda oficiala. In afara de ei, "nimeni din (Coreea de) Nord nu se numeste Kim Il-sung si Kim Jong-il si nu exista nicio indoiala ca acelasi lucru este valabil si pentru (Kim) Jong-un", a declarat ea pentru AFP.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO