Noi reguli pentru bunăstarea animalelor. Se schimbă condițiile pentru vânzarea câinilor și pisicilor
Comisia Europeană vrea noi reguli pentru creșterea și vânzarea de animale de companie, a câinilor și pisicilor. Este o afacere de 1,3 miliarde de euro anual, dar nereglementată la nivelul Uniunii Europene.
Comerțul ilegal a crescut îngrijorător, iar România, alături de Ungaria, sunt principalele țări care trimit în statele membre câini și pisici neîngrijite, nevaccinate sau cu acte false. Una dintre noile reguli va fi ca toate animalele de companie să fie microcipate înainte de a fi vândute.
Internetul este plin de anunțuri de vânzare. Cele mai scumpe animale sunt cele care, potrivit descrierii, au părinți cu pedigree. Dacă vreți așa ceva mergeți la crescători autorizați.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Adrian Alexandru Dragota, președintele Federației Naționale Felinologice Române: „Cel mai important este certificatul de naștere. Federația are grijă ca crescătorii să respete regulile de sănătate, pentru că anumite rase au anumite afecțiuni care se transmit ereditar, chiar și reguli de creștere. De exemplu nu este voie să se înmulțească o pisică mai mult de 3 ori în doi ani de zile”.
Bineînțeles, acestea sunt reguli pe care vânzătorii online nu le respectă.
Adrian Stanciuc, medic veterinar: „La început stăpânii nu și dau seama, cățeii, pisicuțele sunt mici, pufoase, drăgălașe, dar cu timpul ajung să cheltuie foarte mulți bani cu vizitele la veterinari. Pe cât posibil să cumpăram pui cu un vaccin, deparazitați, cu carnet de sănătate. Trebuie să fie curați, fără pete de murdărie, să ne uitam prin firele de păr să nu aibă fecale de purici, urechile curate”.
Comisia Europeană vrea să reglementeze acest domeniu. Noile norme nu sunt pentru proprietarii de câini și de pisici, ci pentru crescători, vânzători, petshop-uri și adăposturi.
Cuștile vor fi interzise. Câinii și pisicile trebuie să aibă acces la lumina naturală și să se poate juca în aer liber.
Fără un motiv medical, mutilările dureroase, practicate de altfel de unii dintre crescătorii din România, vor fi interzise. Animalele de companie vor fi microcipate, înainte de fi vândute.
Stella Kyriakides, comisarul european pentru sănătate și siguranță alimentare: „Crescătorii vor trebui să fie autorizați și listați. Propunerea noastră include, de asemenea, standarde minime pentru adăposturile de reproducere și manipularea animalelor, astfel încât nevoile de bază și, desigur, instinctele naturale să fie respectate”.
Îngrijitorii de animale vor trebui să obțină o minimă calificare. Statele membre sunt obligate să asigure cursuri de formare
Vor fi noi reguli și pentru transportul animalelor vii. Elaborarea lor a pornit de la incidentul din țara noastră, din 2019, când aproape 15 mii de ovine s-au înecat în urma scufundării unui vapor, în portul Midia. Astfel, dacă animalele sunt pentru sacrificare, durata maximă a transportului este de nouă ore. În prezent, nu există nicio limită de timp. În cazul altor animale, transportul nu trebuie să depășească 21 de ore, după care urmează un repaus de 24 de ore, în afara vehiculului. Transportatorii nu mai au voie să înghesuie animalele și nici să le țină la temperaturi extreme. De exemplu, dacă sunt mai mult de 30 de grade, transportul este permis doar pe timpul nopții.
Cum costurile vor crește pentru operatorii economici, Comisia Europeană vrea că unele dintre aceste norme să fie aplicate în cinci ani.
Sursa: News.ro
Etichete: animale, Comisia Europeana, reguli, pisici, caini,
Dată publicare:
07-12-2023 16:23