Noi incendii de pădure în zona centralei nucleare de la Cernobîl. Avertismentul vicepremierului Ucrainei
Noi incendii au izbucnit în zona centralei nucleare de la Cernobîl, ocupată de forţele ruse, potrivit autorităţilor ucrainene, informează, luni, AFP, citată de Agerpres.
"În zona de excludere au început incendii masive, care pot avea consecinţe foarte grave", a scris, duminică seara, pe contul său de Telegram, vicepremierul ucrainean Irina Vereşciuk.
Forest fires worsen the Chernobyl crisis | Ukraine News | NewsRme https://t.co/7JbWIG6eN1 via @YouTube
— Eagle@ImperialZOO (@OrelVesna) March 27, 2022
"Cu toate acestea, acum este imposibil să controlăm şi să stingem incendiile în totalitate din cauza capturării zonei de excludere de către forţele ruse de ocupaţie", a adăugat aceasta.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a anunțat, duminică, că situaţia securităţii la centralele nucleare din Ucraina a rămas neschimbată. AIEA estimase săptămâna trecută că incendiile forestiere din jurul centralei Cernobîl nu prezentau un risc radiologic major.
AIEA a încetat, din 9 martie, să mai primească date în direct de la Cernobîl şi şi-a exprimat îngrijorarea duminică în legătură cu lipsa de rotaţie a personalului din 20 martie.
Centrala de la Cernobîl a fost preluată de armata rusă pe 24 februarie, în prima zi a invaziei.
Reactorul numărul patru al centralei a explodat în 1986, provocând cel mai grav dezastru nuclear civil din istorie. Este acoperit cu un sarcofag dublu, unul construit de sovietici, acum deteriorat, şi un altul mai modern, inaugurat în 2019. Celelalte trei reactoare ale centralei au fost oprite treptat după dezastru, ultimul în 2000.
Sursa: Agerpres
Etichete: incendiu, cernobil, centrala nucleară de la cernobîl,
Dată publicare:
28-03-2022 07:26