Ce au descoperit politistii britanici in apartamentul atacatorului din Manchester. Acestia se tem de existenta altor bombe

×
Codul embed a fost copiat

Marea Britanie ramane in stare de alerta. Autoritatile se tem, ca atacatorul care a lovit nemilos la Manchester, ar fi fabricat mai multe bombe care ar fi ajuns in mainile altor extremisti din regat.

Pe de alta parte, noi informatii despre teroristul sinucigas sugereaza ca el ar fi fost impins spre extremism de moartea unui prieten apropiat, care a fost injunghiat de un englez.

In apartamentul atacatorului Salman Abedi, politistii britanici au descoperit o "fabrica functionala" de bombe artizanale. Cantitatea uriasa de explozibili si alte componente le-au starnit temeri privind existenta unei a doua sau chiar a treia bombe, pe care incearca sa le gaseasca inainte sa fie prea tarziu. Surse din serviciile de securitate spun ca atacatorul a asamblat singur dispozitivul explozibil, dupa ce ar fi invatat tehnica in Libia.

In paralel, politia a facut perchezitii la o pizzerie si la o frizerie frecventate de atacator.

In timpul unui raid efectuat joi-noapte, autoritatile au mai arestat un suspect. In total 8 persoane intre 18 si 38 de ani sunt in custodia autoritatilor, sub suspiciunea de implicare in activitati teroriste. Printre cei retinuti este si fratele mai mare al atacatorului, Ismail, in varsta de 24 de ani.

Citește și
Salman Abedi
Cine este Salman Abedi, atacatorul sinucigas de la Manchester Arena. Vecin: "Era un baiat asa de linistit"
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

Cei care-l stiau pe atacator il descriu drept un baiat retras. In urma cu doua luni, Abedi a fost dat afara dintr-o moschee intrucat se ascunsese peste noapte in biblioteca, pentru a citi carti religioase.

Mohammed Fadl, purt cuv al comunitatii de libieni din Manchester: "Salman era cunoscut ca fiind rezervat, izolat. Păstra distanţa faţă de ceilalţi libieni din Manchester. Cel mai probabil s-a radicalizat in Libia, unde e teren propice pentru asta."

In conditiile in care alerta de securitate ramane la nivel critic, autoritatile britanice au trimis pentru prima oara politisti inarmati pe trenurile din intreaga tara. In plus, in Anglia, cele 27 de spitale specializate in tratarea traumelor majore, au fost avertizate sa se pregateasca pentru un posibil atac terorist, inainte de Bank Holiday, sarbatoarea nationala de luni.

In acest weekend prelungit, numai pe stadionul Wembley au loc 3 meciuri de fotbal, iar organizatorii au anuntat masuri speciale de securitate. Spectatorii au fost sfatuiti sa vina cu cel putin o ora mai devreme la stadion, pentru a fi verificati.

Politie: O “mare parte a retelei” aflata in spatele atacului de luni, de la Manchester, a fost arestata 

O “mare parte a retelei” aflata in spatele atacului de luni, de la Manchester, a fost arestata, a declarat seful diviziei de contraterorism din cadrul Politiei din Londra, Mark Rowley, citat de The Guardian. El nu a exclus, insa, posibilitatea sa fie facute noi arestari.

Oficialul a declarat ca se asteapta ca membrii retelei sa fie inculpati in curand. “Vor fi procese”, a adaugat el.

Rowley a precizat ca politia a revizuit masurile de securitate la peste 1.300 de evenimente dintara si a cerut publicului sa iasa, asa cum a planificat, in weekendul prelungit ce urmeaza.

Opt persoane se afla in arest preventiv in cadrul anchetei cu privire la acest atentat sinucigas revendicat de gruparea Statul Islamic, comis de catre britanicul de origine libiana Salman Abedi, in varsta de 22 de ani.

Abedi si-a sunat fratele mai mic cu 15 minute inainte de explozie

Autoritatile britanice au aflat ca Abedi a vorbit cu fratele sau mai mic, din Libia, cu doar 15 minute inainte sa detoneze explozibilul pe care il purta.

"Mergem pe urmele retelei, incercam sa o oprim. Dupa cum ati vazut din arestarile facute suntem pe directia corecta", a declarat ministrul britanic pentru Securitate, Ben Wallace, pentru CNN.

Investigatorii incearca sa dea de urma tuturor colaboratorilor lui Abedi, temandu-se ca facea parte dintr-o grupare care planuieste mai multe atacuri.

Fratele mai mic al lui Abedi, Hashim Ramadan Abu Qassem al-Abedi, retinut in Libia, cunostea miscarile fratelui sau si stia planul, conform autoritatilor libiene. Cei doi au vorbit inainte de atac, insa investigatorii spun ca nu tanarul nu stia detalii despre locul si momentul in care urma sa aiba loc explozia.

Abedi si-a sunat mama sa-i ceara iertare

Cu cateva ore inaintea atacului, teroristul si-ar fi sunat mama ca sa ii ceara iertare. Pe de alta parte, britanicii au anuntat ca reiau schimbul de informatii cu americanii privind ancheta atacului. Asta dupa ce presedintele Donald Trump a condamnat scurgerea de informatii in presa americana si a anuntat ca ii va trage la raspundere pe vinovati.

Millie, tanara care isi astepta tatal, in momentul in care a fost aruncata la pamant de suflul exploziei: "Tata a alergat catre mine, m-a ridicat si apoi am inceput sa legam bluze si ce mai aveam in jurul ranilor de pe picior. Am cateva gauri in picioare si taieturi pe brate. In comparatie cu altii, sunt insa cu adevarat norocoasa."

Familia Lisei Bridget spune ca telefonul a ferit-o pe femeie de o rana care i-ar fi putut fi fatala. O piulita metalica a lovit aparatul, dupa care a ricosat spre fata, fara a-i provoca, insa, rani grave.

Un paramedic isi aminteste cu o durere sfasietoare cum a incercat in zadar sa salveze viata unei fetite de opt ani, cea mai mica victima a atacului.

Paramedic: "Nu a varsat o lacrima. Am vorbit cu ea. Am incercat sa o alin. Ma intreba unde ii e mama si ce s-a intamplat. I-am spus ca totul va fi in regula, sa nu se ingrijoreze, ca o vom duce la spital. Apoi am urcat-o intr-o ambulanta. Nu-mi vine sa cred."

Anchetatorii britanici prezinta acum in detaliu portretul atacatorului. Iata-l aici, in urma aproape cu un an, in timp ce scoate in strada pubelele de gunoi. Poarta o haina traditionala si priveste in treacat catre casa vecinilor, de unde este filmat.

Cei care-l stiau il descriu pe Salman Abedi drept un baiat retras.

Mohammed Fadl, Purtatorul de Cuvant al comunitatii de libieni din Manchester: "Salman era cunoscut ca fiind rezervat, izolat. Pastra distanta fata de ceilalti libieni din Manchester. Cel mai probabil s-a radicalizat in Libia, unde e teren propice pentru asta."

In urma cu doua luni, Abedi a fost dat afara dintr-o moschee intrucat se ascunsese peste noapte in biblioteca, pentru a citi carti religioase.

Cunoscut: "Ce am observat la el e ca se supara foarte usor. Dupa ce am vorbit cu el, stia ca gresise, trebuia sa recunoasca, insa el continua sa se certe cu mine."

In scurt timp, potrivit presei britanice, a fost chemat in Libia de tatal lui, care banuia ca tanarul intrase intr-o gasca periculoasa din Manchester si risca sa injunghie pe cineva.

Dupa cinci saptamani si jumatate petrecute in Libia, si-a pacalit parintii ca merge la pelerinaj la Mecca, ca sa primeasca inapoi pasaportul ce ii fusese confiscat. Cand a ajuns la Manchestar, a inchiriat un apartament din centrul orasului. E posibil ca aici sa fi confectionat bomba pe care a detonat-o la finalul concertului.

Autoritatile libiene, care l-au arestat pe fratele lui Abedi, spun ca acesta era supravegheat de serviciile de securitate, intrucat existau suspiciuni ca planuia ca comita, in numele ISIS, un atentat terorist la Tripoli.

Anchetatorii au arestat o a zecea persoana, suspectata ca ar fi fost implicata in atacul din Manchester

Politia britanica a arestat vineri, in suburbia Moss Side, a zecea persoana in legatura cu atentatul sinucigas de luni de la Manchester, relateaza Reuters.

Opt barbati se afla in arest preventiv in prezent, dupa ce un barbat si o femeie au fost eliberati fara sa fie inculpati, a anuntat Politia din Manchester intr-un mesaj postat pe Twitter.

Un kamikaze a ucis cel putin 22 de persoane la iesirea de la un concert la Manchester Arena.

Premierul Theresa May a denuntat atentatul drept un act "dezgustator", vizand copii si tineri.

Pe de alta parte, anchetatorii au anuntat ca au ridicat un cordon si le-au permis locuitorilor sa se intoarca acasa, joi, dupa ce experti in deminare au fost trimisi la o adresa in Wigan, in apropiere de Manchester.

Echipe de genisti au fost trimise la fata locului dupa ce politia a anuntat ca s-au descoperit niste ”obiecte suspecte”.
 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
Citește și...
Salman Abedi ar fi fost antrenat de ISIS sa comita atacul din Manchester. Politia, avertizata ca tanarul s-a radicalizat
Salman Abedi ar fi fost antrenat de ISIS sa comita atacul din Manchester. Politia, avertizata ca tanarul s-a radicalizat

In timp ce ancheta atacului din Manchester avanseaza devine tot mai clar ca existasera destule semnale de alarma si ca teroristul putea fi oprit.

Cine este Salman Abedi, atacatorul sinucigas de la Manchester Arena. Vecin:
Cine este Salman Abedi, atacatorul sinucigas de la Manchester Arena. Vecin: "Era un baiat asa de linistit"

Barbatul care a comis atacul sinucigas la finalul unui concert pop, la Manchester, soldat cu 22 de morti si 59 de raniti, ar fi un tanar nascut in Marea Britanie de origine libiana, relateaza AFP.

Familia atacatorului din Manchester, arestata pentru legaturi teroriste. Ce inseamna operatiunea
Familia atacatorului din Manchester, arestata pentru legaturi teroriste. Ce inseamna operatiunea "Tempere" declansata in UK

Gradul de alerta din UK a fost ridicat la cel mai inalt nivel. Cei doi frati ai atacatorului, Salman Abedi, Ismail si Hashem, au fost arestati in Manchester si Tripoli. Si tatal lor, Ramadan Abedi, a fost arestat in Libia pentru legaturi teroriste.

Atac terorist la Manchester Arena: 22 morti si 59 de raniti. Ce se stie pana acum despre suspectul principal, Salman Abedi
Atac terorist la Manchester Arena: 22 morti si 59 de raniti. Ce se stie pana acum despre suspectul principal, Salman Abedi

Marea Britanie este in stare de soc dupa un nou atac terorist sangeros. Un atacator s-a aruncat in aer pe o importanta arena de concerte din Manchester, la sfarsitul unui spectacol al cantaretei Ariana Grande. ISIS a revendicat atentatul.

Recomandări
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei. Este inculpat pentru săvârșirea de infracțiuni contra umanității
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei. Este inculpat pentru săvârșirea de infracțiuni contra umanității

Parchetul General a anunţat oficial, vineri, punerea sub acuzare a fostului preşedinte Ion Iliescu pentru săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii, în dosarul Mineriadei din iunie 1990.

Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia

Armata Ucrainei a decis să retragă una dintre armele pe care i le-a furnizat Washingtonul, după ce s-a constatat că este vulnerabilă în timpul atacurilor rusești.

Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump.
Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump. "Fără ea, nu vei face nimic, devii un președinte onorific"

Curtea Supremă a SUA a dezbăutut, joi, imunitatea penală a lui Donald Trump. Majoritar conservatoare, aceasta a părut să respingă argumentele candidatului republican la Casa Albă.