Nobel 2022: O „mare onoare”, dar şi o „mare responsabilitate”, a declarat laureata premiului pentru literatură, Annie Ernaux
Scriitoarea franceză Annie Ernaux, recompensată joi cu premiul Nobel pentru literatură, a declarat că este „o foarte mare onoare”, dar totodată şi „o mare responsabilitate” care îi este oferită.
„Consider că mi s-a acordat o foarte mare onoare, iar din punctul meu de vedere, în acelaşi timp, şi o mare responsabilitate, o responsabilitate pe care mi-au acordat-o prin premiul Nobel”, a reacţionat laureata la postul de televiziune suedez SVT. „Iar acest lucru înseamnă să mărturisesc (...) pentru o formă de dreptate, de justiţie în relaţie cu lumea”, relatează AFP, citată de Agerpres.
„Sunt foarte surprinsă. Nu a făcut niciodată parte din peisajul scriiturii, al vieţii mele de scriitoare”, a mai mărturisit autoarea.
Ernaux a devenit cea de-a 17-a femeie recompensată cu premiul Nobel pentru literatură de la crearea celebrelor recompense în 1901 şi al 16-lea scriitor din Franţa, la opt ani după Patrick Modiano.
Iată lista cu laureaţii din ultimii zece ani
2021: Abdulrazak Gurnah (Marea Britanie) pentru "relatarea sa empatică şi fără compromisuri a efectelor colonialismului şi destinul refugiaţilor prinşi între culturi şi continente", notează News.ro.
2020: Louise Glück (Statele Unite) „pentru vocea sa poetică caracteristică, care prin frumuseţea austeră face existenţa individuală universală”, conform Agerpres.
2019: Peter Handke (Austria) „pentru opera sa influentă care, puternică în ingeniozitate lingvistică, a explorat periferia şi singularitatea experienţei umane”.
2018: Olga Tokarczuk (Polonia) „pentru o imaginaţie narativă care, cu pasiune enciclopedică, simbolizează trecerea graniţelor ca formă de viaţă”.
2017: Kazuo Ishiguro (Marea Britanie) „care a dezvăluit, în romane de o puternică forţă emoţională, abisul din spatele simţului iluzoriu al conectării noastre cu lumea”.
2016: Bob Dylan (Statele Unite) „pentru că a creat într-o mare tradiţie a muzicii americane noi modalităţi de expresie poetică”.
2015: Svetlana Aleksievici (Belarus) „pentru scrierile sale polifonice, un monument dedicat suferinţei şi curajului în epoca noastră”.
2014: Patrick Modiano (Franţa) „pentru arta memoriei cu care a evocat cele mai evazive destine umane şi a dezvăluit lumea Ocupaţiei”.
2013: Alice Munro (Canada) „suverana artei nuvelei contemporane”.
2012: Mo Yan (China) „care cu un realism halucinant a unit povestea, istoria şi contemporanul”.