New York Times, reportaj despre incendiile din Grecia. Localnic: Românii sunt niște mașini. Suntem norocoși că sunt aici

pompieri romani in grecia
Facebook/IGSU

Uniunea Europeană a desfășurat pompieri și echipamente în Grecia, în ceea ce ar putea fi o avanpremieră a modului în care va gestiona dezastrele legate de schimbările climatice.  

Săptămâna trecută, la lăsarea serii, în pitorescul sat Dadia din nordul Greciei, unde locuiesc câteva sute de oameni și care se află lângă un parc național luxuriant plin de vulturi rari, zeci de pompieri din întreaga Europă s-au adunat pentru a evalua activitatea și pentru a se aproviziona cu apă și combustibil, scrie New York Times.

Epuizați, cu pete întunecate pe obrajii înroșiți, au privit cum cel mai distructiv incendiu din istoria recentă a Europei avansează prin pădurea virgină de peste deal.

Nu mai era prea mult de făcut acum decât să aștepte. În acest loc, pădurea, de o densitate impenetrabilă, a împiedicat pompierii să se confrunte cu inamicul la sol. Două avioane de preluare a apei tocmai își terminaseră ultimele lansări pentru ziua respectivă, și trebuiau să se întoarcă la bază și să aștepte primele raze de lumină pentru a se ridica din nou.

Și în aer era cenușă. Localnicii se pregăteau pentru încă o noapte neliniștită. Au deschis cafeneaua din piață, au tras scaune și le-au oferit pompierilor băuturi și gustări. Împreună, au așteptat ceea ce le rezerva noaptea.

Citește și
pompieri romani in grecia
50 de pompieri români participă la stingerea unui incendiu de pădure în zona localităţii Aisymi, Grecia. VIDEO
Cât de bogată e Gabriela Firea. Fără a avea pe numele său vreun teren sau casă, ea are această sumă în conturi

A fost o avanpremieră a viitorului Europei, unde, din ce în ce mai mult, dezastrele naturale majore legate de criza climatică, cum ar fi incendiile din Grecia, vor fi gestionate cu ajutorul unor forțe permanente finanțate de Uniunea Europeană, gata să se desfășoare acolo unde este nevoie.

În acest moment, acestea sunt extrem de necesare în Grecia.

Incendiul din jurul localității Dadia ardea în continuare, miercuri, pentru a 12-a zi consecutivă.

Grecia se află la granița crizei climatice de pe continent, care a declanșat valuri de căldură și incendii mortale în această vară, într-un ritm și la o scară rar întâlnite până acum. Alte națiuni de pe coasta mediteraneană, precum Italia, Spania și Franța, se confruntă cu provocări similare, în timp ce în alte părți ale continentului a fost caniculă și inundații.

În Evros, sute de pompieri și zeci de avioane au fost mobilizați pentru a opri incendiul. Nu a fost suficient.

Grecia s-a adresat Uniunii Europene pentru ajutor. Prin intermediul unui program special, blocul comunitar a trimis avioane, camioane de pompieri și peste o sută de pompieri în țara sa membră, apelând la o forță permanentă provenită din Croația, Germania, România, Suedia, Republica Cehă și Cipru.

Săptămâna trecută, aproximativ o cincime din pompierii care se luptau cu incendiile din Grecia făceau parte din forța UE.

Programul rescEU

Mecanismul de protecție civilă al blocului, așa cum este numit, a fost înființat în urmă cu peste două decenii ca un program de coordonare voluntară prin care națiunile din UE puteau oferi asistență altora care se aflau în dificultate, atât în interiorul, cât și în afara Uniunii.

Dar, din 2019, blocul a adăugat un nou nivel - rescEU. Acesta este plătit în întregime de Uniunea Europeană și nu este voluntar. Dacă un stat membru solicită asistență, forța permanentă rescEU trebuie să răspundă.

Oficialii UE au declarat că majoritatea aeronavelor folosite în Grecia, de exemplu, au primit ordin de a fi desfășurate acolo în cadrul programului UE.

Odată cu creșterea frecvenței și intensității evenimentelor meteorologice extreme, există un risc tot mai mare ca forțele naționale să nu mai facă față nevoilor”, a declarat Janez Lenarcic, comisarul european pentru gestionarea crizelor.

Programul rescEU „reprezintă un nou nivel mai înalt de solidaritate europeană, de care avem absolută nevoie dacă vrem să facem față impactului tot mai grav al schimbărilor climatice”, a adăugat acesta. „Nicio țară nu poate spera să fie capabilă să facă acest lucru de una singură”.

Programul este în fază incipientă. Bugetul său pentru acest sezon este de numai 23 de milioane de euro, și include 28 de aeronave specializate și 440 de pompieri din 11 țări ale UE care au fost desfășurați preventiv în Grecia, Portugalia și Franța.

Incendiile de vegetație sunt principalul său obiectiv, dar programul răspunde și unor nevoi precum construirea de adăposturi mobile, asigurarea transportului de urgență și a alimentării cu energie electrică în situații de criză, precum și gestionarea urgențelor medicale și a incidentelor chimice, biologice și nucleare.

„Românii sunt niște mașini!”

Sătenii din Dadia au fost profund recunoscători față de străinii care lucrau din greu pentru a le salva viețile, mijloacele de subzistență și mediul natural, aruncându-se în luptă alături de pompierii greci.

Românii sunt niște mașini!”, a exclamat Dimos Gabranis, care s-a născut și a crescut în Dadia și care s-a grăbit să se întoarcă în sat dintr-un oraș din apropiere, săptămâna trecută, pentru a ajuta cum a putut. „Chiar nu le este frică - suntem norocoși că sunt aici”. Pe rețelele de socializare, grecii au glumit pe seama găsirii de case și soții pentru pompierii europeni, astfel încât aceștia să nu mai plece niciodată.

Forța comună a UE indică, de asemenea, posibilitatea unui viitor mai întunecat, în care părți ale Europei, care sunt acum mai reci și mai umede, ar putea deveni mai predispuse la incendii de pădure.

Florin Chirea, liderul echipei de pompieri români care acționează în Evros, este practic un expert în incendiile din Grecia, fiind trimis în această țară în cadrul programului UE de patru ori, din 2021 până în prezent.

Acest ajutor este bun pentru națiunile gazdă, dar este bun și pentru noi să ne îmbunătățim”, a spus el. „Astăzi nu avem probleme atât de mari, dar chiar trebuie să ne adaptăm, pentru că anul acesta suntem în Grecia, poate că peste 10 ani sau 15 ani s-ar putea întâmpla același lucru în România”.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Starul de 17 ani al lui Real Madrid vrea să devină tată. Cum arată partenera de 21 de ani a fotbalistului brazilian
FOTO Starul de 17 ani al lui Real Madrid vrea să devină tată. Cum arată partenera de 21 de ani a fotbalistului brazilian
Citește și...
Doi jurnaliști greci, bătuți în doar câteva zile de afaceriștii pe care i-au deranjat. Guvernul de la Atena condamnă atacul
Doi jurnaliști greci, bătuți în doar câteva zile de afaceriștii pe care i-au deranjat. Guvernul de la Atena condamnă atacul

Un jurnalist cunoscut a fost luat de bătaie de un afacerist din Grecia, iar guvernul elen condamnă cu tărie atacul. Este al doilea incident în ultimele zile, după ce alt ziarist de investigație a fost agresat pe insula Evia.

50 de pompieri români participă la stingerea unui incendiu de pădure în zona localităţii Aisymi, Grecia. VIDEO
50 de pompieri români participă la stingerea unui incendiu de pădure în zona localităţii Aisymi, Grecia. VIDEO

Noul modul de pompieri români dislocat în Grecia, format din 50 de salvatori, acţionează, miercuri, pentru localizarea şi stingerea unui incendiu de pădure care se manifestă în zona localităţii Aisymi.

Alți 56 de pompieri români merg să ajute la stingerea incendiilor în Grecia
Alți 56 de pompieri români merg să ajute la stingerea incendiilor în Grecia

Alţi 56 de pompieri îi vor schimba pe colegii aflaţi în Grecia pentru a ajuta la stingerea incendiilor de vegetaţie, după ce aceştia au participat la astfel de misiuni timp de nouă zile.

Vacanțele din septembrie, cele mai profitabile pentru turiști. Belgia, Italia sau Grecia, printre cele mai ieftine destinații
Vacanțele din septembrie, cele mai profitabile pentru turiști. Belgia, Italia sau Grecia, printre cele mai ieftine destinații

Se aproprie finalul sezonului de vacanțe și au început deja reducerile. Cei care nu și-au organizat concediul sau vor să se bucure de câteva zile libere în plus, pot cumpăra bilete de avion cu prețuri mai mici pentru luna septembrie.

Grecia continuă bătălia pentru a zecea zi cu cel mai ucigător incendiu din Europa, din această vară
Grecia continuă bătălia pentru a zecea zi cu cel mai ucigător incendiu din Europa, din această vară

Sute de pompieri greci se luptau, luni, cu un incendiu uriaş, care a ucis cel puţin 20 de persoane în ultimele zece zile.

Recomandări
Teroare în Rusia. Forțele ucrainene lovesc puternic teritoriul țării lui Putin. Ținta vizată de armata Kievului
Teroare în Rusia. Forțele ucrainene lovesc puternic teritoriul țării lui Putin. Ținta vizată de armata Kievului

Opt persoane au fost rănite, iar zeci de clădiri rezidențiale și mașini au fost avariate în Belgorod, în urma unui atac aerian lansat de forțele ucrainene în noaptea de miercuri spre joi, a anunțat guvernatorul regiunii ruse, informează Reuters.

"E la fel ca în Bangladesh!". Furtunile violente de primăvară au făcut prăpăd în România. Situație complicată în Timișoara

Furtunile violente de primăvară au măturat România de la est la vest. O ploaie torențială a transformat străzile unui cartier din Timișoara în adevărate lacuri.

"I-am spus lui Bibi!". Biden anunță o reacție dură a SUA în cazul în care Israelul va lansa o ofensivă majoră în Rafah

Președintele SUA, Joe Biden, a avertizat miercuri, pentru prima dată, că "nu va livra" anumite arme Israelului, în special "obuze de artilerie", în cazul unei ofensive majore la Rafah, relatează AFP şi Reuters.