Nepotul fostului președinte al Kazahstanului a fost găsit mort, la Londra. Acesta acuzase guvernul de corpuție

Ultima actualizare: 18-08-2020 16:27
Aisultan Nazarbaev
Instagram / Aisultan Nazarbaev

Nepotul de 29 de ani al fostului președinte al Kazahstanului, Nursultan Nazarbaev, a a fost găsit mort duminică, la Londra, după ce a afirmat recent că deține informații despre acte de corupție, scrie Daily Mail.

Aisultan Nazarbaev - considerat la un moment dat viitorul lider al țării - ar fi murit în urma unui infarct, la câteva luni după ce a afirmat într-o postare pe Facebook că deține informații privind acte de copruție între guvernul Kazahstanului și cel al Rusiei și a făcut apel la cetățeni „să se unească împotriva puterii”.

„Am informații despre corupția la nivel înalt între guvernul Rusiei și Kazahstan. Vorbesc despre miliarde de dolari americani sustrasi din Kazahstan,” a scris el.

În aceeași postare, el și-a acuzat propria familie de lăcomie.

Cu două zile înainte să fie găsit decedat, acesta ar fi amenințat că se ve sinucide.

„Cauza morții urmează să fie stabilită. Datele preliminare arată că a murit în urma unui infarct. Alte detalii încă nu au fost făcute publice”, a transmis Tengrinews.kz.

În luna februarie, acesta a cerut azil politic în Marea Britanie într-o postare pe Facebook, susținând că este hărțuit de mama sa, care este o figură politică importantă în Kazahstan. Însă afirmațiile sale au fost respinse în aceeași zi de ministrul Informației și Dezvoltării Sociale Dauren Abaev, care a afirmat că Aisultan este „dependent de droguri”.

În 2017, Aisultan susținea că mama sa și tatăl său vitreg au angajat detectivi particulari pentru a-l urmări la Londra. Asta s-ar fi întâmplat la scurt timp după ce a avut o întâlnire cu bunicul său - care continuă să conducă consiliul de securitate din Kazahstan - în care l-a avertizat despre corupția la scară largă din țară.

El a susținut că autoritățile kazahe ș-au luat pașaportul dintr-un hotel din Londra, fără acordul său și că a fost drogat în timpul unei vizite la Moscova. De asemenea, s-ar fi făcut presiuni asupra soției sale să divorțeze de el.

Anul trecut, Aisultan a fost condamnat la închisoare cu suspendare în Marea Britanie, după ce a mușcat de mână un polițist.

Aisultan a fost spion al armatei kazahe și a studiat la prestigiosul colegiu militar Sandhurst, de lângă Londra.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO