Nelson Mandela, in stare critica, dupa a 20-a zi in spital. Oficial: Este tinut in viata de aparate
NELSON MANDELA este in cea de-a 20-a zi de spitalizare, iar starea lui este in momentul de fata critica.
Sud africanii stau la intrarea in spital, cu lumanari aprinse, si se roaga pentru sanatatea lui.
Un oficial a scapat informatia conform careia NELSON MANDELA este tinut in viata de aparate, insa Mac Maharaj, un purtator de cuvant al guvernului, a refuzat sa comenteze informatia, invocand confidentialitatea medic-pacient.
Alegeri 2024
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
Resemnata, Africa de Sud se astepta miercuri seara sa afle in curand despre moartea fostului presedinte NELSON MANDELA, plasat sub asistenta respiratorie, in timp ce seful de stat Jacob Zuma a anulat o deplasare prevazuta joi in Mozambic, relateaza AFP.
NELSON MANDELA, fostul presedintele al Africii de Sud, se afla in continuare internat in spital in stare critica.
NELSON MANDELA se afla, conform CNN, in stare extrem de grava la spitalul Pretoria, fiind tinut in viata doar de aparate in acest moment.
Presedintele Jacob Zuma a anuntat anularea calatoriei sale dupa ce l-a vizitat pe ilustrul sau predecesor la spital in cursul serii de miercuri. Anterior, serviciile sale au confirmat prezenta sa la acest summit regional de mai multe ori in ultimele ore.
Eroul luptei anti-apartheid era "intr-o stare inca critica" , conform unui comunicat al presedintiei. "Presedintele Zuma a fost informat de situatie de catre medicii care inca fac tot posibilul pentru a ii asigura confortul", adauga textul.
Starea de sanatate a lui Nelson Mandela s-a agravat in decursul weekend-ului. Acesta a fost spitalizat de urgenta la 8 iunie dupa o recidiva a infectiei pulmonare care il chinuie de doi ani si jumatate.
Laureatul Nobel pentru pace in 1993 este sub asistenta respiratorie, a precizat pentru AFP Napilisi Mandela, un lider de clan venit din regiunea sa natala Transkei (sud) care l-a vizitat la Pretoria miercuri. "Da, se foloseste de aparate pentru a respira", a declarat liderul traditional. "Este trist, insa este tot ce se poate face".
Rezumand sentimentul general, cotidianul popular Daily Sun titra miercuri "Lupta finala". In Africa de Sud "lupta" (struggle in engleza) desemneaza in mod traditional lupta impotriva regimului segregationist al apartheid in cadrul careia Mandela a fost cel mai ilustru luptator.
In fata unei armate de jurnalisti veniti din lumea intreaga, numerosi anonimi s-au adunat de-a lungul zilei si pana tarziu in cursul serii in fata unui memorial improvizat pe zidul Mediclinic Heart Hospital din Pretoria unde a fost internat cel pe care majoritatea sud-africanilor il numesc cu afectiunie Madiba - de la numele sau de clan - , fotografiindu-se din cand in cand in fata unei avalanse de postere, mici mesaje, flori, steaguri, plusuri, baloane...
Circulatia a fost interzisa pe strada spitalului, iar prezenta politiei a fost sporita.
"Este trist insa nu se mai poate face nimic, in afara de a spera ca va pleca in pace", spune cu ochii deja in lacrimi Franz, un tata de familie venit cu fiul sau. Vizitele s-au multiplicat la spital in aceste ultime doua zile. Pana acum rezervate familiei, acestea au fost extinse la apropiati, fostul medic al lui Mandela si ministri - mai ales Nosoviwe Mapisa-Nqakula, ministrul Apararii, care este si cel care se ocupa de sanatatea fostilor sefi de Stat.
NELSON MANDELA a fost vizitat in decursul zilei de miercuri de mai multi batrani ai clanului regal thembu, de unde fostul presedinte provine.
"Ei vor sa mearga in vizita la Tata (parinte; o formula de respect) si sa vada ce trebuie facut", a anuntat pentru cotidian un lider traditional, care a adaugat ca delegatia ar trebui sa discute "chestiuni delicate".
Clanul regal thembu apartine etniei xhosa, originara din actuala provincie Eastern Cape (sud), de unde provine fostul presedinte. Vizita a fost decisa in timpul unei reuniuni familiale, la Qunu (sud), satul despre care Mandela spune ca a petrecut cei mai frumosi ani din copilaria sa si unde ar vrea sa fie inmormantat.
Potrivit presei, o buna parte a familiei vrea sa inmormanteze din nou, la Qunu, trupurile neinsufletite a trei copii ai lui Nelson Mandela pe care Mandla, nepotul simbolului luptei impotriva apartheidului si de-acum liderul clanului, i-a transferat fara consultare in 2011, la Mvezo, satul natal al lui Mandela situat la aproximativ 30 de kilometri de Qunu. Furios, Mandla a trantit usa la reuniunea de marti, potrivit The Sowetan.
Niciun membru al familiei nu a vrut sa faca declaratii. Un excavator a fost adus marti dupa-amiaza, la Qunu, unde gradinari lucrau probabil la locul de inmormantare a lui Nelson Mandela pe o colina din apropierea resedintei acestuia, potrivit presei sud-africane.
Starea lui Nelson Mandela, in varsta de 94 de ani, s-a agravat in acest weekend. El a fost internat de urgenta la 8 iunie, dupa o recidivare a infectiei pulmonare care il chinuie de doi ani si jumatate.
In afara spitalului din Pretoria in care a fost internat, sute de porumbei au fost eliberati marti, in semn de transmitere a unui mesaj de pace si de omagiere a eroului national, iar numerosi anonimi au venit sa improvizeze o noapte de veghe.
ARHIEPISCOPUL BISERICII ANGLICANE DIN AFRICA DE SUD S-A RUGAT ALATURI DE SOTIA LUI MANDELA
Arhiepiscopul Capului Bunei Sperante, liderul bisericii anglicane din Africa australa, Thabo Makgoba, a venit sa se roage marti la spitalul din Pretoria.
Acesta s-a rugat alaturi de Graca Machel, sotia lui Mandela de 15 ani precum si alaturi de alti membri ai familiei fostului sef de stat, erou al luptei anti-apartheid, a precizat pentru AFP anturajul arhiepiscopului.
Duminica, Thabo Makgoba a facut apel catre sud-africani sa se pregateasca pentru a tine doliu dupa Nelson Mandela. Iar acestea sunt aceleasi cuvinte pe care le-a folosit marti pentru a aduce sustinere spirituala familiei apasate de incercari.
"Fie ca binecuvantarea ta sa se pogoare asupra lui Madiba acum si pentru totdeauna. Dai, te rugam, o noapte linistita si un sfarsit perfect si bun", a spus acesta, conform textului rugaciunii sale transmise catre AFP.
Acesta s-a mai rugat la Dumnezeu pentru familia si cei care se ocupa de Mandela "da-le curajul tau sfant si comoara credintei tale, astfel incat sa isi piarda frica pentru a putea face fata suferintei lor (...). Fie ca ei sa poata cunoaste adevarul promisiunii tale «Binecuvantati fie cei ce plang, caci ei vor fi mangaiati»".
El s-a rugat pentru ca "echipa medicala sa stie cum sa-si foloseasca competentele cu intelepciune si bunatate in tratarea lui Madiba pentru ca acesta sa se simta bine" si in general pentru ca "fiecare (din Africa de Sud) sa resimta cu recunostinta tot binele pe care el l-a facut pentru noi si natiunea noastra si sa ii poata onora amintirea in decursul propriei vieti".
"Fie ca iubirea ta sa ne inconjoare si sa il imbratiseze mai ales pe Madiba, Graca cu compasiune, consolare si convingerea ca nu i-ai abandonat niciodata, ci ca ii vei da lui Madiba vindecarea eterna si alinarea durerii si a suferintelor", a adaugat arhiepiscopul Capului care ocupa la varsta de 53 de ani scaunul unui alt erou al luptei anti-apartheid si laureat al premiului Nobel pentru pace Desmond Tutu.
Crescut in crestinism la fel ca aproximativ 80 la suta din compatriotii sai de astazi, Nelson Mandela a fost botezat intr-o parohie metodista ce apartine bisericii Wesleyan Methodist si a fost educat de misionari.
Acesta si-a marturisit intotdeauna credinta in forta pe care fiinteie umane o pun in religia lor si credea in rolul Bisericilor in reconcilierea nationala, insa a declarat el insusi ca "nu este in mod special religios sau inclinat catre spiritualitate" ci foarte atasat sa nu faca din religie altceva decat "un aspect privat si personal".