Nelson Mandela se zbate intre viata si moarte, inconjurat de familia sa
Africa de Sud s-a pregatit pentru ce este mai rau, realizand ca fostul presedinte Nelson Mandela, spitalizat de 17 zile si in varsta de aproape 95 de ani, se afla acum intre viata si moarte, cu familia sa langa el, relateaza AFP.
Nelson Mandela "se afla inca in stare critica la spital", a declarat seful de stat Jacob Zuma pentru presa internationala de la Johannesburg, repetand termenii folositi in ajun pentru a anunta o degradare brusca a starii de sanatate a acestui erou national.
"Medicii fac tot posibilul pentru a ii asigura bunastarea si confortul", a adaugat acesta, fara a dezvalui tipul de tratament primit de Mandela.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
"Am fost la spital ieri seara (duminica) (...) Data fiind ora, acesta dormea deja, l-am vazut, am discutat putin cu doctorii si sotia sa Graca Machel. Nu sunt in masura sa va dau alte detalii, nu sunt doctor", a adaugat acesta in cadrul acestei conferinte de presa prevazuta de mult timp pentru a vorbi despre alegerile din 2014.
Tras la fata, acesta a vorbit despre "un moment dificil". La Mediclinic Heart din Pretoria, Nelson Mandela este vegheat zi si noapte de Graca, sotia sa de 15 ani.
Winnie Madikizela-Mandela, fosta partenera de lupta impotriva apartheid de care Mandela a divortat in 1996, s-a intors si ea din nou luni dupa-amiaza alaturi de acesta. Fotografiile jurnalistilor o arata pe Winnie la coborarea dintr-un BMW cu girofaruri, fata putin incordata si mascata de ochelari negri, alaturi de fiica sa Zindzi. Zenani Mandela-Dlamini, o alta fiica a lui Nelson Mandela, a sosit separat.
Ministrul Apararii Nosiviwe Mapasi-Nqakula, care se ocupa si de sanatatea fostilor presedinti, l-a vizitat si el pe Mandela.
Nelson Mandela "este impacat cu sine insusi", a asigurat fiica sa cea mare, Makaziwe. "A dat atat de multe lumii. Cred ca este impacat", a declarat ea. Evocand posibilitatea ca acestea sa fie "ultimele momente" de intimitate intre copii si tata, ea a deplans "frenezia presei" care s-a adunat din lumea intreaga.
In apropierea spitalului, ca si la Soweto, locatie semnificativa pentru lupta anti-apartheid, majoritatea sud-africanilor au acceptat cu regret ca pagina Mandela s-ar putea intoarce. Considerat ca fiind parintele tinerei democratii multirasiale sud-africane, Mandela simbolizeaza obtinerea pentru prima data a dreptului de vot de catre majoritatea neagra in 1994 si sfarsitul suferintelor indurate in timpul regimului rasist al apartheid.
Barack Obama, asteptat la sfarsitul saptamanii
Presedintele Jacob Zuma a asigurat luni dimineata ca vizita presedintelui american Barack Obama, asteptat vineri seara in Africa de Sud in cadrul unui turneu african, este inca in vigoare.
Pana duminica seara, vestile despre sanatatea lui Mandela din partea presedintiei sau a familiei au fost linistitoare, zvonurile anuntand chiar iesirea acestuia din spital. Cvasi-totalitatea trimisilor speciali ai presei straine se intorsesera acasa iar fostul presedinte Thabo Mbeki, apropiat al lui Mandela, asigura ca acesta nu este pe moarte.
Insa postul de televiziune american CBS a fost primul care a contrazis acest optimism. Conform CBS, care repeta ca Nelson Mandela a fost "reanimat" la sosirea sa la spital, ficatul si rinichii acestuia functioneaza doar la 50 la suta, "nu mai reactioneaza" si "nu a deschis ochii de zile".
Conform CNN, Makaziwe Mandela a dezmintit totusi aceste afirmatii si a asigurat ca el a deschis ochii.
Problemele pulmonare ale lui Nelson Mandela sunt probabil legate de sechelele unei tuberculoze contractate in timpul sederii sale pe insula-inchisoare Robben Island, in largul Capului Bunei Sperante, unde a petrecut 18 din cei 27 de ani de detentie in inchisorile regimului rasist al apartheid-ului.
Eliberat in 1990, acesta a primit in 1993 premiul Nobel pentru pace - impreuna cu ultimul presedinte al apartheid, Frederik de Klerk - pentru ca au evitat un razboi civil pe care multi il declarau inevitabil.
Lider prin consens intre 1994 si 1999, Mandela a cucerit inimile minoritatii albe impotriva carei putere si brutalitate a luptat anterior.
Unul dintre cele mai frumoase gesturi de reconciliere ale sale a avut loc la 24 iunie 1995, acum 18 ani, cand echipa de rugby Springboks, simbol de durata al puterii albe, a castigat cupa mondiala la Johannesburg, Nelson Mandela, imbracat in tricoul echipei, a inmanat el insusi trofeul capitanului. Acest episod a fost imortalizat in filmul regizat de Clint Eastwood, "Invictus".
Cronologia evenimentelor, luni, 24 iunie 2013
Fostul presedinte sud-african Nelson Mandela, spitalizat de 16 zile pentru o infectie pulmonara, este intr-o stare "critica" de 24 de ore, a anuntat presedintia duminica seara, citata de AFP.
Sud-africanii se pregatesc pentru ce este mai rau, pentru ca fostul lor presedinte, Nelson Mandela, se zbate intre viata si moarte. De mai bine de 30 de ore, starea lui Mandela a devenit critica. Potrivit postului american CBS, Mandel n-ar mai fi deschis ochii de mai multe zile.
Eroul luptei impotriva segregarii rasiale ar urma sa implineasca 95 de ani peste 3 saptamani. Foarte multi oameni se perinda zi si noapte prin fata spitallului din Pretoria, pentru a-si exprima recunostinta si atasamentul fata de cel numit cu afectiune Papa Madiba.
Duminica, presedintia sud-africana a confirmat ca fostul sef de stat este intr-o stare critica. Oficialii au repetat ca NU s-a ajuns in aceasta situatie, desi ambulanta care l-a condus pe eroul luptei anti-apartheid la spital, a facut pana si a stat 40 de minute pe marginea autostrazii.
"Cred ca e impacat. A dat atit de mult lumii incat este impacat", spune fiica lui, Makaziwe Mandela.
Apropiatii lui Nelson Mandela nu-si ascund furia si disconfortul creat de interesul presei din toata lumea. Pentru ei, cel care se zbate pe patul de spital nu e un simbol mondial, ci tatal si bunicul pe care nu vor sa-l imparta cu nimeni in aceste clipe de cumpana.
"Starea fostului presedinte Nelson Mandela, care este inca internat la spitalul din Pretoria, a devenit critica", a scris aceasta notand ca presedintele Jacob Zuma, vicepresedintele ANC - partidul aflat la putere - Cyril Ramaphosa si Graca Machel, sotia lui Mandela, s-au intalnit la spital duminica seara pentru a discuta situatia.
"Medicii fac tot posibilul pentru ca starea sa sa se amelioreze si sa se asigure ca Madiba va fi bine tratat si ca se va face bine. Este pe maini bune", a declarat Zuma, citat de un comunicat al presedintiei, care utilizeaza numele sau de clan adoptat cu afectiune de numerosi sud-africani.
Dupa o saptamana de liniste, presedintia a declarat sambata ca aceste este "intr-o stare serioasa dar stabila", dupa ce postul de televiziune american CBS a transmis ca starea acestuia este fara indoiala mult mai grava decat lasa sa se inteleaga comunicatele oficiale.
Cele mai recente vesti date de Zuma, la 16 iunie, vorbeau despre un "progres".
Presedintia a repetat printre altele, duminica, ca pana ambulantei care l-a condus pe eroul luptei anti-apartheid la spital, in primele ore ale zilei de 8 iunie, lasandu-l timp de 40 de minute pe marginea autostrazii, nu a agravat starea lui Mandela.