Negocieri fără succes între Rusia și Turcia. Nu va exista un coridor maritim pentru exportul de cereale din Ucraina
Miniștrii de Externe turc și rus, Mevlut Cavusoglu și Serghei Lavrov, nu au ajuns la un acord care să permită reluarea exporturilor ucrainene de cereale prin crearea unui coridor navigabil sigur în Marea Neagră.
Serghei Lavrov a declarat, după întrevedere, că Rusia este pregătită să ofere garanţii formale că nu va ataca porturile ucrainene dacă Ucraina îşi deminează zonele de coastă pentru a permite exportul cerealelor.
„Suntem dispuşi să formalizăm (această garanţie) într-o formă sau alta”, a spus Lavrov la o conferinţă de presă comună cu omologul său turc, potrivit Agerpres.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
„Preşedintele (rus Vladimir) Putin a spus deja public că noi vom garanta securitatea acestor rute şi vom garanta că - în cazul în care Ucraina îşi deminează porturile şi va lăsa navele să iasă - nu vom profita de această situaţie în cadrul operaţiunii militare speciale aflată în desfăşurare”, a adăugat ministrul rus.
Dar un oficial ucrainean a declarat mai devreme că Ucraina nu va demina portul Odesa, pentru că aceasta ar permite flotei militare ruse să atace.
La rândul său, un purtătorul de cuvânt al MAE ucrainean a calificat promisiunile Moscovei drept „vorbe goale”. „Este nevoie de echipamente militare pentru a proteja linia de coastă şi de o misiune navală care să patruleze rutele de export în Marea Neagră”, a explicat acesta poziţia Kievului.
O soluţie rămâne teoretic posibilă prin oferta Turciei de a ajuta la deminarea apelor sau la asigurarea unei treceri în siguranţă a navelor, a mai menţionat Lavrov.
La rândul său, Cavusoglu a declarat că ţara sa privilegiază planul ONU care implică această organizaţie şi cele trei ţări (Rusia, Ucraina şi Turcia). Dar Kievul şi Moscova tot mai trebuie să ajungă la un acord, a remarcat ministrul turc.
Pe de altă parte, Lavrov a minimalizat temerile globale despre o criză alimentară, apreciind că aceasta este „cu adevărat o problemă minoră”. Ofensiva rusă în Ucraina ''nu este cauza sau catalizatorul crizei alimentare'' globale, a subliniat el.
„Am acordat multă atenţie problemei exporturilor cerealelor ucrainene, pe care colegii noştri occidentali şi ucrainenii încearcă să o prezinte ca pe o criză universală, în timp ce ponderea acestor cereale reprezintă mai puţin de 1% din producţia mondială de grâu şi de alte cereale”, a explicat ministrul rus.
Ministrul italian de externe Luigi Di Maio avertizase mai devreme miercuri că menţinerea blocadei asupra exporturilor ucrainene de grâu în urma agresiunii militare ruse asupra Ucrainei riscă să provoace moartea a milioane de persoane în alte părţi ale lumii.