Nave de razboi rusesti, detectate in apele Letoniei. Tara baltica primeste in aceste zile o forta multinationala NATO
Fortele armate ale Letoniei sustin ca au identificat trei nave de razboi rusesti care au incalcat zona economica exclusiva a micii republici baltice.
Armata letona a anuntat duminica seara ca a detectat in zona economica exclusiva a Letoniei corvetele rusesti Liven, Morsansk si Serpuhov. Zona economica exclusiva este zona maritima adiacenta marii teritoriale a unui stat, care se extinde pana la maximum 200 mile marine in larg. Oficialii de la Riga spun insa ca navele Kremlinului s-au avansat pana la 4 mile de apele teritoriale ale Letoniei, a caror incalcare este considerata o amenintare de securitate.
Nu este prima data cand micul stat baltic se afla intr-o astfel de situatie. Cel mai recent incident a avut loc la sfarsitul lunii aprilie, cand un submarin rusesc a fost detectat la 6,5 mile marine de apele teritoriale letone.
Alegeri 2024
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
Conventiei ONU privind dreptul marii (UNCLOS) nu stipuleaza clar daca Rusia ar trebui sau nu sa ceara acordul prealabil al autoritatilor de la Riga pentru incursiuni ale unor nave militare in zona economica exclusiva a Letoniei. Statele baltice se tem insa de o agresiune a Kremlinului, fie conventionala, fie una de tip „razboi-hibrid”.
In fata amenintarii rusesti, NATO a inceput in acestea primavata sa desfasoare in Letonia un batalion multinational format din 1.000 de militari canadieni, spanioli, italieni, polonezi, sloveni si albanezi. Forta ar urma sa fie desfasurata complet pana in iunie.
Serpuhov, una dintre corvetele detectate de letoni, este unul dintre cele mai noi modele ale flotei ruse . Este echipata, intre altele, cu rachete cu raza lunga de actiune "Kalibr", utilizate deja pentru lovituri impotriva pozitiilor gruparilor jihadiste in Siria in 2015.
Astfel de rachete, sustin mai multe bloguri din domeniul militar, ar putea lovi oriunde in Europa folosind focoase atat conventionale cat si nucleare. Acum 3 ani, Statele Unite au ridicat obiectii privind o posibila incalcare a Tratatului Fortelor Nucleare Intermediare prin folosirea acestor rachete.
Sursa: Pro TV
Etichete: Rusia, NATO, armata, Letonia, rachete, amenintare, nave, tarile baltice, incalcare, kalibr, corvete,
Dată publicare:
08-05-2017 09:04