Lituania se teme ca Rusia poate lansa un atac vizand statele baltice in numai 24 de ore, limitand reactia NATO
Rusia a dezvoltat capacitatea de a lansa un atac vizand statele baltice in numai 24 de ore, ceea ce limiteaza optiunile NATO de a raspunde, daca nu are deja forte militare desfasurate in regiune, a avertizat luni serviciul lituanian de informatii.
Serviciul de spionaj a avertizat, in evaluarea sa anuala a amenintarilor, ca Rusia si-a consolidat fortele in regiunea Kaliningrad, anul trecut, ceea ce a redus timpul necesar pentru lansarea unui atac. Printre masurile luate de Moscova se numara desfasurarea de aeronave de lupta Su-30 si de sisteme de rachete ce pot ataca nave aproape oriunde in Marea Baltica.
„Acesta este un semnal ca NATO trebuie sa isi imbunatateasca viteza de decizie”, a spus ministrul lituanian al Apararii, Raimundas Karoblis, in marja prezentarii raportului. „Timpul de reactie al NATO nu este atat de rapid pe cat ne-am dori sa fie”, a adaugat el.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Anul acesta, NATO desfasoara aproximativ 1.000 de militari in fiecare dintre statele baltice si in Polonia, ce se vor alatura contingentelor mai mici americane aflate deja in regiune.
„Forta este adecvata pe termen scurt, dar pe termen mediu, am vrea o capacitate mai mare, si nu numai trupe terestre, ci si (sisteme – n.r.) de aparare aeriana si capacitati de a contracara orice blocada”, a explicat Karoblis.
Rusia monitorizeaza si blocheaza frecvente radio folosite de piloti NATO deasupra Marii Baltice si foloseste nave comerciale si de cercetare pentru supraveghere, se mai arata in raport.
De asemenea, serviciul de informatii a atras atentia ca exista riscul unor „incidente deliberate sau accidentale” implicand trupele ruse si belaruse care iau parte la exercitii militare planificate pentru luna martie.
Purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, a respins temerile ca o noua exacerbare a sentimentului antirus. „Este o rusofobie totala, continua rusofobia isterica”, a spus el in conferinta de presa zilnica. „Moscova a sustinut intotdeauna relatii bune cu statele baltice”, a adaugat Peskov.
Lituania, Letonia si Estonia, anexate de Uniunea Sovietica in anii ’40, dar in prezent parte a NATO si UE, sunt din ce in ce mai ingrijorate de Rusia, dupa anexarea Crimeei, in 2014.