NATO: O solicitare de rachete Patriot din partea Turciei va fi considerata "prioritara"


Ultimul update: Joi 22 Noiembrie 2012 00:08
Data publicarii: Luni 19 Noiembrie 2012 15:01
Categorie: Stiri externe
Rachete

Anders Fogh Rasmussen, secretarul general al NATO, a anuntat ca o eventuala solicitare din partea Turciei de mobilizare a unor rachete de tip Patriot la frontiera turco-siriana va fi tratata ca "prioritara".

"Turcia nu a depus o cerere oficiala (in vederea amplasarii de rachete), insa, daca o face, acest lucru va fi considerat prioritar", a declarat Rasmussen in cadrul unei reuniuni a ministrilor europeni ai Apararii, la Bruxelles.

"Situatia de-a lungul frontierei intre Siria si Turcia este un subiect de mare ingrijorare. Avem toate planurile necesare pentru a proteja Turcia, daca va fi necesar, iar planurile vor fi ajustate, daca va fi necesar, cu scopul de a asigura o aparare si o protectie eficiente Turciei", a insistat secretarul general al NATO.

"Daca primim o cerere oficiala din partea Turciei pentru a asigura o asemenea aparare si protectie eficiente, aceasta cerere va fi considerata prioritara", a adaugat el.

Germania asteapta ca Turcia sa faca luni o cerere oficiala la NATO pentru amplasarea unor rachete Patriot la frontiera turco-siriana, a declarat anterior ministrul german al Apararii, Thomas de Maiziere. Germania va "evalua" cererea in maniera "deschisa si solidara" cu Turcia, a adaugat el.

Rasmussen a anuntat deja saptamana trecuta ca Alianta este pregatita sa furnizeze asistenta Turciei, tara membra NATO, in cazul in care conflictul din Siria se va apropia de teritoriul sau.
Germania si Olanda sunt doua dintre principalele tari europene ale NATO care dispun de rachete Patriot de aparare antiaerieana si pe care le-au mobilizat deja in Turcia in 1991, in timpul razboiului din Golf, apoi in 2003, in timpul razboiului din Irak.

Sursa: Mediafax

VIDEO PROTVPLUS.RO