Muncitorii români, nevoiți să lucreze la peste 40 de grade pe câmp, în Italia. „Ajung morți, nu mănâncă, nu se odihnesc”
Apa Mării Mediterane a atins un record de temperatură - 28, 71 grade, iar Oceanul Atlantic, în zona Floridei din Statele Unite, are peste 38 de grade.
Experții spun că ecosistemele marine suferă din pricina încălzirii globale. Între timp, Europa este răvășită de furtuni violente sau incendii. În Sicilia, autoritățile locale plănuiesc să declare stare de urgență din cauza focurilor care se extind. Ministerul nostru de Externe le transmite românilor care vor să meargă în Italia, să se informeze înainte, pentru că incendiile au afectat numeroase zboruri.
Sudul Europei s-a încins la peste 40 de grade
Sudul Europei s-a încins la peste 40 de grade. În Sicilia, incendiile de vegetație au distrus locuințe și au făcut victime. Doi soți, pensionari, au pierit la Palermo, în casa lor înghițită de foc, iar o femeie de 88 de ani din Sicilia, și un bărbat de 98 de ani din Calabria, imobilizat la pat, nu s-au putut salva.
În apropiere de Catania, câțiva muncitori români sunt nevoiți să lucreze pe câmp, la temperaturi caniculare. Muncesc la o plantație de smochine din India, numite „Fico d'India”, niște fructe acoperite de spini, iar de aceea tebuie să poarte costume speciale.
Român: „Cam așa începe o zi de muncă în Italia, Sicilia, la „doar 47 de grade”. Ne trezim de la ora 4:30 dimineața. Acest costum trebuie să-l purtăm, ca să nu intre spini, este foarte gros. Mănuși de piele”.
Român: „Muncitorii pe câmp sunt terminați. Ajung acasă morți. Nu mănâncă, nu se odihnesc. E foarte, foarte cald. Se trezesc la 4:30, la 5 sunt deja pe câmp”.
În Italia, specialiștii spun că temperaturile caniculare i-au făcut pe localnici să cumpere impulsiv aparate de aer condiționat.
Vânzător: „În ultimele zece zile ale lunii am înregistrat cele mai mari creșteri ale vânzărilor, am vândut chiar și 40 - 50 de aparate de aer condiționat pe zi”.
Portugalia, mistuită de incendii
În Portugalia, aproape 600 de pompieri, cu 189 de autospeciale și ajutați de 14 avioane, luptă cu un incendiu, care mistuie un parc natural aflat în apropierea popularei stațiuni Cascais, din districtul Lisabona.
Incendii au izbucnit și în insula Gran Canaria. Mai multe focare au apărut în cursul nopții în apropierea stațiunii Kemer din Antalya. Temperaturile extreme au dus și la încălzirea Mării Mediterane, care a atins recordul de 28,71 grade Celsius, în timp ce Oceanul Atlantic a depășit 38 de grade Celsius.
Jeff Masters, meteorolog: „Coralii nu sunt mulțumiți de acest nivel de apă fierbinte. Albesc, își pierd culoarea, iar mulți dintre ei mor. Și aceste ape fierbinți se extind la mare adâncime”.
Specialiștii sunt de părere că, în scenariul unei încălziri mondiale, cu peste 1,5 grade Celsius, în raport cu era preindustrială, peste 20% dintre peştii şi nevertebratele din Mediterană orientală ar putea să dispară până în 2060.