Doi frați au murit pe un câmp, după ce au fost loviți de un trăsnet. Merseseră să ia vacile ca să le ferească de furtună
Mai bine de jumătate de țară este vizată de un cod portocaliu de vijelii, în vreme ce în sud persistă canicula sufocantă, cu temperaturi maxime extreme de peste 40 de grade Celsius și disconfortul termic deosebit de accentuat.
Furtuniile au făcut ravagii, încă de marți, în mai multe zone ale României. Vântul puternic a luat pe sus acoperișuri și a doborât copaci. Iar în Botoșani, un bărbat și sora lui au murit pe câmp, loviți de trăsnet.
Tragedia a avut loc în comuna Dimăcheni, marți seară, când în județul Botoșani era în vigoare un cod portocaliu de furtună. Femeia de 45 de ani și fratele ei de 52 de ani, îngrijorați că vremea se înrăutățește, au mers la câmp după vitele aflate la păscut. Chiar atunci natura s-a dezlănțuit, iar cei doi au hotărât să se adăpostească sub un copac. Decizia le-a fost fatală: un trăsnet a lovit arborele și i-a ucis instantaneu pe amandoi. Un vecin i-a găsit fără suflare și a sunat la 112. Din păcate, medicii nu au putut decât să constate decesul.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Și în alte zone, vremea extremă a făcut victime. La Oradea, o persoană lovită de un geam spart de vânt a ajuns la spital.
La Oradea, vântul a lovit cu 100 de kilometri pe oră. În 15 minute, țigle și chiar acoperișuri întregi au fost smulse de vijelie. Inclusiv porțiuni din cel al Bibliotecii Universității. La 112 au fost peste 400 de apeluri în câteva ore.
O persoană a fost transportată la spital, după ce a fost rănită de cioburile unei ferestre sparte. Iar zeci de arbori au fost puși la pământ și au avariat mașinile. Pompierii au fost în alertă în mai multe zone din Bihor.
Camelia Roșca, purtător de cuvânt al ISU Bihor: „Pompierii detașamentului Salonta au degajat peste 20 de copaci care blocau DN79, drumul Oradea - Arad”.
În Bacău, vântul a suflat cu putere și apa a căzut ca o perdea din cer.
Canalizarea nu a mai făcut față, iar unele străzi au devenit lacuri.
În schimb, la Vaslui, a fost pericol de explozie, după ce vântul a luat pe sus o bucată din acoperișul unui restaurant și l-a aruncat într-o benzinărie din apropiere. Un rezervor cu GPL s-a fisurat, iar pompierii au fost chemati de urgență.
O altă bucată din acoperiș - purtată mai bine de 100 de metri de vânt - a lovit și un autobuz aflat în stație, în care aflau trei calatori și șoferul. Geamurile s-au făcut țăndări.
Marius Stanciu, purtatorul de cuvânt al ISU Vaslui: „Persoanele aflate în interiorul mijlocului de transport în comun au fost evaluate, însă doar două dintre acestea au avut nevoie de prim ajutor”.
Și în Vaslui, zeci de copaci au fost puși la pământ, iar oamenii și-au găsit mașinile avariate în parcare.
În Bistrița - Năsăud, vântul a depășit 70 de kilometri pe oră, iar autoritățile au trimis mesaje RO-ALERT. În comuna Galații Bistriței, zeci de acoperișuri au fost luate pe sus de furtuna venită din senin.
Autoritățile au evaluat pagubele și le-au adus oamenilor folii ca să acopere provizoriu stricăciunile.
Ioan Zegrean, subprefct Bistrița Năsăud: „Sunt undeva la 30 de obiective afectate, din care 15 mai puternic, mă refer la case”.
Într-o pădure de la marginea orașului Baia Mare, zeci de brazi au fost scoși din rădăcini și trântiți la pământ sau pe liniile de curent.
Femeie: „A plecat mai departe nucul, mi-a rupt mai mulți pomi. Niciodată n-am văzut așa ceva, foarte mare furtuna, a fost negru cerul”.
Iar în mai multe localități din Satu-Mare, vântul a suflat și cu 110 kilometri pe oră. Meteorologii au emis cod roșu de vijelie.
În Cluj-Napoca, un brad a căzut peste mai multe fire de curent și a blocat circulația.
Probleme au fost și pe calea ferată. Un stâlp care susținea linia de contact s-a prăbușit între Rupea și Cața, în județul Brașov. Un tren cu destinația Viena a fost oprit în gară, până când problema a fost remediată.
Reporteri: Daniel Preda, Daniel Moldovan, Cătălina Vieru, Ioan Vrâncean, Adina Timiș, Răzvan Dan, Elena Bejinaru, Teodora Puzdrea