Muncitorii români din Germania, la baza celui mai întins focar de COVID-19 din Europa

Ultima actualizare: 22-06-2020 21:15

Jumătate dintre cei 1.330 de angajați ai abatorului din Germania depistați cu COVID-19 sunt români.

Autoritățile germane au cerut consulatelor României, Bulgariei, și Poloniei, translatori pentru a-i convinge pe angajații celui mai mare abator din Germania şi din lume, să respecte carantina.

Vorbim despre cel mai întins focar din Europa, în condițiile în care Germania a înregistrat o creștere a indicelui care arată rapiditatea cu care se răspândește virusul. Acum, în Germania, o persoană cu Covid-19, infectează în medie, aproape 3 persoane. Pe lângă focarul de la abator, au apărut multe cazuri, și în centre pentru bătrâni sau refugiați și în ferme agricole.

La abator lucrează aproximativ 6 mii de români. Îi vedem şi-n microbuzele care îi transportă de la fabrica la locul de cazare. Vehiculele circulă pline. Tot împreună îşi petrec şi timpul liber. Sunt cazaţi la comun. Tot atâtea vulnerabilităţi, pe care autorităţile germane promit să le elimine.

Hubertus Heil, Minister of Labour: "Veștile din industria de procesare a cărnii sunt deprimante. Condițiile de lucru nu erau bune nici înainte de pandemie. Odată cu izbucnirea pandemiei, vorbim de un risc major de sănătate publică".

Între timp, abatorul a fost închis pentru cel puţin 2 săptămâni, iar armata a fost mobilizată pentru testarea tuturor angajaţilor.
Iniţial compania nu a permis accesul autorităţilor în fabrică și nu ar fi vrut să spună unde sunt cazați muncitorii. A fost nevoie de un ordin judecătoresc special.

Consulul României în Bonn a participat duminică la o reuniune la nivelul autorităților de land. Responsabilii locali au dat asigurări că toţi cei plasaţi în carantină primesc la domiciliu hrana şi alte produse de strictă necesitate.

Însă, atât în landul Renania de Nord Westfalia, cât şi în Saxonia Inferioară, s-a apelat la poliţie pentru aplicarea restricţiilor. Au fost mai multe proteste violente împotriva carantinei, iar potrivit Ministerului Roman de Externe, cel puţin 17 români au fugit din izolare. Presa germană susţine că aceştia ar fi plecat spre țara natală.

Hubertus Heil: "Mă aștept ca autoritățile sanitare și de protecția muncii să intensifice controalele în industria cărnii din toată țara.Vom iniția însă și acte legislative la nivel federal pentru a face ordine în industrie. De pildă, înregistrarea digitală a orelor de muncă și abolirea contractelor prin intermediari, astfel încât est-europenii să nu mai fie exploatați și să nu le mai fie pusă sănătatea în primejdie".

Nu sunt însă afectaţi doar cei care lucrează la Tonnies, ci şi toţi vecinii lor. În oraş au fost închise din nou grădiniţele, şcolile şi restaurantele. Atmosfera e tot mai tensionată, iar la poarta abatorului au loc zilnic proteste.

Sven-Georg Adenauer, Consilierul raional Gütersloh:
"Închiderea grădinițelor și a școlilor provoacă o mare nemulțumire. E de înțeles, dar vrem să-i împiedicăm pe copiii celor care lucrează în abator să-i infecteze pe ceilalți copii. Ar fi un dezastru să se întâmple asta".

Scuzele patronului nu încălzesc însă pe nimeni.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO