Mulți israelieni se infectează deși au fost vaccinați. "O singură doză e mai puţin eficientă decât am crezut"
Nachman Ash, coordonatorul campaniei de vaccinare din Israel, a avertizat luni că administrarea primei doze de vaccin anti-Covid Pfizer oferă o protecție mai redusă decât se credea inițial, scrie The Telegraph.
Acesta a explicat la un post de radio că mulți israelieni vaccinați s-au infectat cu coronavirus până să apuce să primească și a doua doză de ser. O singură doză pare a fi „mai puţin eficientă decât am crezut”, a spus Ash.
Remarcile coordonatorului campaniei de vaccinare din Israel arată importanța administrării rapelului, care, potrivit studiilor, crește eficacitatea vaccinului Pfizer la 90%.
Campania de vaccinare a Israelului este printre cele mai avansate la nivel mondial. Până acum, 30% din populația țării a primit și a doua doză de vaccin, iar marți autoritățile au anunțat că încep să vaccineze și persoanele de peste 40 de ani.
Însă efectele programului de vaccinare sunt afectatea de răspândirea noii tulpini mai contagioase a coronavirusului, provenită din Marea Britanie, care se face responsabilă pentru 40% dintre noile infectări, a mai spus Nachman Ash.
Declarațiile acestuia vin în contextul în care două studii realizate în Israel au arătat că administrarea unei singure doze de vaccin reduce riscul de infectare cu 30 până la 60 de procente.
Un studiu realizat de Centrul Medical Sheba a arătat că persoanele care au primit a doua doză de vaccin Pfizer au înregistrat o creștere de 6 până la 12 ori a cantității de anticorpi produși pentru apărarea împotriva noului coronavirus.
Ţara a început campania de vaccinare la data de 20 decembrie, cu vaccinul Pfizer/BioNTech. De atunci, Israelul a primit şi vaccinul Moderna, însă cea mai mare parte a ţării este vaccinată în prezent cu produsul Pfizer/BioNTech.
Israelul a confirmat marţi un număr record de 10.021 de cazuri noi de coronavirus, a anunţat Ministerul Sănătăţii.