Motivul pentru care noul sef al Pentagonului i-a sunat pe ministrii Apararii din tarile aliate. Ce le-a spus despre Rusia


Ultimul update: Luni 30 Ianuarie 2017 07:17
Data publicarii: Vineri 27 Ianuarie 2017 18:32
Categorie: Stiri externe
Defense Secretary nominee James Mattis testifies before Senate Armed Services Committee on his nomination on Capitol Hill in Washington D.C

NATO este in alerta in ultimele zile, din cauza temerilor privind schimbarilor de politica externa ce ar putea interveni la Washington.

Secretarul american al apararii, Jim Mattis, a avut convorbiri telefonice cu omologi ai sai din cateva state aliate, pentru a-i linisti in legatura cu angajamentul SUA privind NATO, se arata intr-un comunicat de presa al Pentagonului, citat de AFP.

Dupa discutia cu ministrul german al apararii, Ursula Von der Leyen, pe care a asigurat-o in legatura cu ''angajamentul de durata" al Statelor Unite fata de NATO si careia i-a multumit ''pentru gestionarea de catre Germania a activitatilor Aliantei pe flancul sau estic si in Afganistan, si a recunoscut rolul Berlinului in lupta impotriva terorismului, indeosebi in cadrul coalitiei impotriva Statului Islamic'', Mattis i-a sunat si pe ministrii apararii din Franta si Israel.

Mattis a discutat cu ministrul francez Jean-Yves Le Drian despre importanta NATO si despre "cooperarea indelungata a celor doi aliati in domeniul securitatii, mai intensa ca oricand dupa ce ambele state s-au implicat umar la umar in lupta impotriva terorismului", se arata in comunicat.

Jim Mattis a avut si o convorbire cu ministrul israelian al apararii, Avigdor Lieberman. Oficialul american a insistat asupra "angajamentului de neclintit" al Washingtonului fata de securitatea Israelului.

Germania si Franta, state fondatoare ale Uniunii Europene, s-au aratat ingrijorate de afirmatiile prin care presedintele american Donald Trump califica NATO drept "invechita", precum si de aprecierea manifestata de Trump fata de presedintele rus Vladimir Putin, pe care Berlinul si Parisul il acuza ca incearca sa provoace divizari intre statele occidentale.

Sursa: Agerpres

VIDEO PROTVPLUS.RO