Moscova și-a testat capacitățile nucleare, printre care și o rachetă tip Yars capabilă să transporte 10 focoase nucleare
Moscova și-a testat capacitățile nucleare, într-un exercițiu militar în care scenariul de bază a fost un răspuns atomic în cazul unui atac asupra Federației Ruse.
Operațiunile au fost supravegheate de președintele Vladimir Puţin. Deloc întâmplător au avut loc în aceeași zi în care, camera superioară a Dumei de Stat a decis să retragă Rusia dintr-un tratat internațional care interzicea testele nucleare.
Sub privirile președintelui Puţin, care asistă de la distanță, ministrul rus al Apărării a coordonat exercițiul nuclear în cadrul căruia a fost testat gradul de reacție al Rusiei, în cazul unei agresiuni nucleare.
Sergei Shoigu, Ministrul Apărării din Rusia: ”Tovarășe comandant suprem, au loc exerciții pentru a verifica forțele armate ale Federației Ruse, în timpul cărora vă fi exersată o lovitură nucleară masivă cu ajutorul forțelor strategice ofensive, ca răspuns la un atac nuclear al inamicului”.
Moscova a pus în alertă așa-numita Triadă atomică a Rusiei, formată din rachete balistice intercontinentale, submarine nucleare și bombardiere strategice.
Valery Gerasimov, Șeful Statului Major al Armatei Ruse: ”Exercițiul implică un grup mobil de rachete strategice Yars, un submarin nuclear cu rachete balistice al Flotei de Nord din Tula și două bombardiere strategice cu rază lungă Tu-95MS”.
Printre armele nucleare testate de ruși s-a numărat și o rachetă balistică intercontinentală tip Yars. Cu o rază de acțiune de 12.000 de kilometri și până la 10 focoase independente cu o putere de până la 300 de kilotone fiecare, este una dintre cele mai moderne arme din arsenalul nuclear rusesc.
Exercițiul nuclear a avut loc în timp ce camera superioară a parlamentului rus a revocat ratificarea unui tratat internațional care interzicea testele nucleare. Reprezentanții Dumei de Stat susțin că au vrut să se pună pe picior de egalitate cu americanii, care au semnat, dar nu au ratificat documentul în Congres.
Valentina Matvienko, purtător de cuvânt Consiliul Federației Rusiei: „Dacă Statele Unite nu iau măsuri pentru a-și îndeplini obligațiile, acest tratat rămâne o păcăleală. Nu are niciun sens pentru Rusia să ia parte mai departe în această șaradă”.
În ultimele luni, pe fondul pierderilor uriașe înregistrate în Ucraina, la Moscova au apărut tot mai multe voci care cer Kremlinului să facă o demonstrație nucleară de forță. Asta, pentru a-i convinge pe aliații occidentali ai Kievului că Rusia este determinată să nu facă niciun pas înapoi în Ucraina.
Sergey Ryabkov, Adjunctul Ministrului Rus de Externe: ”Așa cum a spus președintele nostru (Putin), dacă Statele Unite se pregătesc de teste nucleare la scară mare, vom fi nevoiți să răspundem în același fel. Acesta e punctul din care începem să dezvoltăm politica noastră (nucleară)”.
În luna septembrie, Statele Unite au făcut un experiment nuclear la o bază din statul Nevada la doar câteva ore după ce camera inferioară a parlamentului rus a votat la sugestia președintelui Putin ridicarea interdicției privind testele nucleare.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: vladimir putin, arme nucleare, testare, capacitate,
Dată publicare:
26-10-2023 19:58