Moscova pune granițele unde vrea ea: ”Moldova se învecinează cu Rusia, moldovenii manifestă dragoste față de cultura rusă”
Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a denunţat o aşa-zisă "strâmtorare a limbii ruse" pe teritoriul Republicii Moldova, în pofida faptului că moldovenii ar avea o atitudine "grijulie şi iubitoare" faţă de cultura rusă.
Ea a declarat că 80% dintre moldoveni "ştiu limba rusă şi o folosesc în viaţa de zi cu zi", iar guvernarea de la Chişinău încearcă să-i priveze "de această moştenire", notează Ziarul Naţional din Chişinău.
"Circa 80% din locuitorii Republicii Moldova cunosc limba rusă şi o folosesc în viaţa de zi cu zi. Cetăţenii R. Moldova au o atitudine grijulie faţă de cultura rusă. Eu cred că ei manifestă dragoste faţă de această moştenire, pe care o consideră şi a lor. Un exemplu în acest sens este atitudinea faţă de (poetul rus, Aleksandr) Puşkin, care a locuit pe teritoriul Moldovei moderne aproape trei ani. Din păcate, autorităţile de la Chişinău întreprind toate măsurile pentru a strâmtora rolul limbii ruse în viaţa publică", a declarat Zaharova în cadrul briefingului săptămânal de la Ministerul rus de Externe.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Purtătoarea de cuvânt a MAE rus a declarat că autorităţile de la Chişinău ar fi redenumit ilegal "limba moldovenească" în "limba română".
Aceasta afirmă că Republica Moldova s-ar "învecina" cu Rusia şi că ar avea "relaţii economice bune" şi o "istorie comună".
”Chișinăul recurge la derusificarea R. Moldova”
"Au rescris-o, au redenumit-o română. Iar acum a venit rândul limbii ruse. După ţările baltice şi Ucraina, Chişinăul recurge la derusificarea Republicii Moldova", a afirmat Maria Zaharova, adăugând că autorităţile moldovene ar face aceasta "pentru a distruge ţara, sub pretextul desfăşurării unor reforme".
"Sub anumite pretexte sunt interzise canalele ruseşti pe teritoriul R. Moldova, sunt blocate site-urile de ştiri ruseşti. Are loc o discriminare pe faţă, din punct de vedere al limbii vorbite", a mai spus ea, adăugând că Moscova monitorizează toate acestea şi raportează organizaţiilor internaţionale.
"Cetăţenii Republicii Moldova vor materiale şi televiziuni ruseşti, deoarece înţeleg că această limbă este şi moştenirea lor", a conchis Zaharova, citată de media de peste Prut.
Sursa: Agerpres
Etichete: Rusia, Republica Moldova, maria zaharova, vecina,
Dată publicare:
22-11-2023 22:26