Unde ar putea ataca Rusia pentru a testa sprijinul SUA pentru NATO. Regiunea luată în vizor de Putin și comandanții lui
Rușii consideră că obligațiile de apărare colectivă consacrate în tratatul NATO nu mai au forță practică.
Prin urmare, Moscova ar putea iniția tensiuni, ori confruntări, poate cu un stat baltic, pentru a testa dacă Statele Unite își vor respecta cu adevărat obligațiile de ajutor reciproc, în temeiul Articolului 5 din Tratatul Atlanticului de Nord.
Este avertismentul șefului serviciilor de informații externe, din Germania.
Între timp, Kievul a fost supus în noaptea de luni spre marți unui atac necruțător, cu sute de drone.
În Kiev alarmele aeriene au început să răsune puțin după miezul nopții, iar alerta a fost ridicata abia după cinci ore.
Toate meciurile de la FIFA Club World Cup pot fi văzute pe VOYO cu comentariu în limba română.
Atacul asupra capitalei ucrainene a fost unul dintre cele mai intense de la începutul războiului, spune Volodimir Zelenski.
Forțele lui Puțin au aruncat 315 drone și 7 rachete. Luminând cerul nopții, numeroase explozii au zguduit orașul și au provocat incendii în diverse cartiere.
Blocuri, case și obiective de infrastructură urbană au fost grav afectate.
Mulți locuitori s-au adăpostit în stațiile de metrou.
Femeie: „Dronele Shahed bâzâie deasupra noastră și rachetele balistice zguduie totul. Este un coșmar total. Încerc să-l distrag cumva pe copil, pentru că probabil pentru el este cel mai greu. Nu doarme deloc toată noaptea, aude exploziile.”
În portul sudic Odesa, un „atac masiv” a vizat o clădire de urgențe medicale și o maternitate, din care pacienții și personalul au fost până la urma evacuați.
Erau înfricoșați, dar teferi.
Însă, tot în Odesa, drone căzute pe clădiri de locuințe au făcut mai multe victime.
„Este esențial că răspunsul la aceste atacuri să nu fie tăcerea lumii, ci acțiuni concrete. Acțiune din partea Americii, care are puterea de a forța Rusia să accepte pacea. Acțiune din partea Europei, care nu are altă alternativă decât să fie puternică”, a cerut președintele Zelenski în mesajul său.
Într-un discurs voit alarmist, secretarul general al NATO, Mark Rutte, i-a îndemnat pe aliaţii din NATO să crească masiv cheltuielile pentru apărare şi să accelereze producția de arme.
Mark Rutte, secretarul general al NATO: „Să nu ne amăgim, toți suntem acum pe flancul estic al NATO. Noile generații de rachete rusești depășesc de câteva ori viteza sunetului. Distanța dintre capitalele europene este acum doar o chestiune de minute. Nu mai există Est și Vest. E doar NATO.Rusia a făcut echipa cu China, Coreea de Nord și Iran și își extind împreună armatele și capacitățile militare.Cu ajutorul tehnologiei chinezești, Rusia își reface forțele și produce mai multe arme într-un ritm mult rapid decât credeam. În materie de muniții, Rusia produce în 3 luni cât toate țările NATO la un loc într-un an!”
La rândul sau, șeful serviciilor de informații externe ale Germaniei avertizează că Rusia pare hotărâtă să testeze fermitatea Alianței Nord-Atlantice, inclusiv prin extinderea confruntării sale cu Occidentul dincolo de frontierele Ucrainei.
Potrivit lui Bruno Kahl, un posibil scenariu nu este al unor coloane de tancuri rusești năvălind în capitale europene, ci trimiterea așa-numitor „omuleți verzi” în Estonia pentru a proteja presupusele minorități ruse oprimate.
Anexarea peninsulei Crimeea, în 2014, s-a făcut prin ocuparea clădirilor și a birourilor de către soldați ruși în uniforme fără însemne de identificare, care au ajuns să fie cunoscuți sub numele de „omuleții verzi”, întrucât Moscova nu i-a revendicat la început.
Săptămâna trecută, miniştrii apărării din NATO au aprobat noi obiective privind capacitățile militare pentru a consolida descurajarea unui potenţial atac rus.
Deşi detaliile sunt clasificate, priorităţile includ apărarea aeriană şi antirachetă, formaţiuni mari de forţe terestre, capacităţi cu rază lungă de acţiune şi logistică.