Imagini emoționante de la eliberarea prizonierilor ucraineni. Reacția unui tânăr soldat care s-a întors acasă
Rusia și Ucraina au făcut un nou schimb de prizonieri, rezultatul negocierilor directe dintre cele două țări. Operaţiunea este parte dintr-un proces eșalonat, care va continua în următoarele zile.
Pe de altă parte, șeful NATO a lansat un nou avertisment îngrijorător. Alianța trebuie să-și crească de 4 ori capacităţile de apărare anti-aeriană, ca să țină piept Moscovei. Mark Rutte a început, la Londra, o serie de vizite în capitalele europene, pentru a pregăti un summit NATO, ce se anunță istoric.
Zeci de soldați ucraineni răniți, luați prizonieri, s-au întors acasă. Au fost eliberați și militari tineri - sub 25 de ani - capturați de trupele Moscovei.
Rudele celor dispăruți în luptă au format un culoar uman la intrarea într-un spital, unde au fost aduși soldații. Mulți țineau în mâini fotografiile celor dragi, în speranța că cei întorși acasă au adus vești.
Șotia unui soldar dispărut: Soțul meu a dispărut în regiunea Kursk. Așteptăm vești de opt luni. Sper că zilele astea voi reuși să-l văd, fiindcă îl iubesc mult și îl aștept.
Și rușii au difuzat o înregistrare video cu grupul lor de militari eliberați. Aceștia au fost duși în Belarus, țară aliată, unde primesc asistenţă medicală şi psihologică înainte de a ajunge acasă pentru îngrijiri suplimentare.
Schimbul de prizonieri a fost convenit în timpul discuțiilor de săptămâna trecută de la Istanbul. Fiecare parte s-a angajat să pună în libertate 1.200 de persoane.
Avertismentul secretarului general NATO
Pe de altă parte, secretarul general al NATO a transmis că armatele din alianță "au nevoie de mii de blindate suplimentare și de milioane de obuze de artilerie" pentru a face față unui atac inamic.
Mark Rutte, secretarul general al NATO: Istoria ne-a învățat că, pentru a menține pacea, trebuie să ne pregătim pentru război. Trebuie să facem „un salt cuantic” în apărarea noastră colectivă, pentru că pericolul nu va dispărea, nici măcar odată cu sfârşitul războiului din Ucraina. (NATO) are nevoie de o creştere cu 400% a capacităților sale de apărare antiaeriană şi antirachetă. Rusia ar putea fi pregătită să folosească forța militară împotriva NATO în următorii 5 ani.
Îngrijorările par justificate dacă este să ne luăm după declarațiile venite de la Kremlin.
Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin: Într-un fel sau altul, Rusia va trebui să răspundă la acțiunile expansioniste și agresive ale țărilor NATO, inclusiv ale noilor membri NATO aflați în imediata apropiere a frontierelor noastre. Desigur, ne rezervăm dreptul de a acționa liber și, la un moment dat, nimic nu ne va limita acțiunile.
La summitul NATO de la Haga, șefii de stat ori de guvern vor oficializa obiectivul cerut imperativ de administrația Trump. Și anume alocarea a cel puțin 5% din Produsul lor Intern Brut pentru Apărare.
Mark Rutte a propus și o combinaţie între două tipuri de cheltuieli. Astfel, 3,5% din PIB vor reprezenta exclusiv cheltuieli de apărare, iar restul de 1,5% va acoperi investiţii legate de apărare şi securitate, precum infrastructura şi industria.