Moartea unei tinere arestate pentru ținuta ei, în Iran, a declanșat furie în întreaga lume. Cazul a intrat în atenția ONU

Mahsa Amini
Profimedia

Moartea unei tinere care se afla în custodia poliției pentru că ținuta ei nu ar fi respectat normele islamice a declanșat ample proteste și critici dure din partea Organizația Națiunilor Unite (ONU).

Mahsa Amini, o tânără de 22 de ani din provincia Kurdistan a Iranului, a intrat în comă şi a murit după a fost arestată la Teheran săptămâna trecută de către poliţia morală.

ONU a criticat moartea lui Amini în timp ce era în custodia poliției, dar și răspunsul violent al autorităților împotriva protestelor stârnite de moartea ei, potrivit AFP.

Numeroase femei din Iran, dar și persoane din toată lumea, au început să se tundă scurt în semn de protest după decesul tinerei în custodia poliției. Moartea sa a stârnit numeroase demonstraţii, inclusiv în capitală.

Între timp, patru protestatari au fost uciși luni în regiunea kurdă a Iranului după ce forţele de securitate au deschis focul. Doi dintre ei se aflau în orașul natal al lui Amini, Saqez, potrivit declarațiilor organizației Hengaw pe Twitter.

Citește și
premier israel
Premierul Israelului amenință Iran să nu îi „testeze” țara. Avertismentul are legătură cu bomba atomică
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

ONG-ul a mai afirmat că alţi doi au fost ucişi în oraşul Divandarreh, când forţele început să îi împuște.

Protestatarii au fost omorâți în a treia zi de demonstrații, potrivit informațiilor furnizate pentru Reuters și Agerpres.

@nikaazarriii #mahsaamini #iran #persiantiktok ♬ original sound - em????
@thevoiceofaniran Help IranWe are in danger!It is better to die standing than to kneel down and die! #iranian #irani #آزادی #khamenei #helpiran???????? #حجاب #زنان #mahsa_amini #مهسا_امینی #نه_به_جمهوری_اسلامی #مهسا #iraniangirl #جمهوری_اسلامی #اعتراض #اعتراضات_مردمی #گشت #ارشاد #کشتار_هزاره_هارا_متوقف ♬ original sound - The voice of an Iran

Nu a existat nicio confirmare oficială a deceselor, iar Reuters nu a putut verifica în mod independent informaţiile.

Televiziunea de stat a declarat că mai mulţi protestatari au fost arestaţi, dar a respins „unele afirmaţii de pe reţelele de socializare privind decese”, arătând doi tineri răniţi care au negat informaţiile că ar fi fost ucişi. Numele lor sunt diferite însă de cele menţionate în informaţiile difuzate de Hengaw.

În acţiunile de condamnare la nivel naţional a morţii lui Amini, hashtag-ul #MahsaAmini a ajuns la aproape două milioane de utilizări pe Twitter.

Pe plan internaţional, Casa Albă a cerut asumarea responsabilităţii pentru moartea lui Amini. „Moartea lui Mahsa Amini după rănile suferite în timp ce se afla în custodia poliţiei pentru că a purtat un hijab 'nepotrivit' este un afront îngrozitor şi flagrant la adresa drepturilor omului”, a spus un purtător de cuvânt al Casei Albe.

@soleilapostasie exmusulmane iranienne #exmuslim #hijab #iran #freedom ♬ son original - SoleilApostasie

Şeful diplomaţiei europene Josep Borrell a condamnat, la rândul său, moartea tinerei şi a cerut autorităţilor iraniene să pedepsească persoanele responsabile de decesul fetei.

„Săptămâna trecută, Mahsa Amini, în vârstă de 22 de ani, a murit din cauza rănilor suferite în custodia poliţiei, după ce a fost reţinută pentru nerespectare prevederilor legii privind portul vălului în Iran. Acest deces este inacceptabil şi cei responsabili trebuie traşi la răspundere”, a spus purtătorul de cuvânt al lui Borrell, Peter Stano. „Este imperativ ca autorităţile iraniene să se asigure că drepturile fundamentale ale cetăţenilor lor sunt respectate şi că cei care sunt supuşi oricărei forme de detenţie nu sunt supuşi niciunei forme de rele tratamente”, a adăugat el.

Poliţia iraniană a asigurat luni că decesul tinerei a fost doar un „incident nefericit” şi acesteia i s-a făcut rău în timp ce se afla alături de alte femei în arest. Comandantul poliţiei din Teheran, Hossein Rahimi, a afirmat că Amini nu a fost vătămată fizic şi colegii lui au făcut „totul” pentru a o ţine în viaţă. Duminică, tatăl tinerei a spus că poliţia a transferat-o la spital abia peste două ore şi că dacă ar fi ajuns mai repede nu ar fi murit, precizând că fiica sa era într-o formă fizică bună şi nu avea probleme de sănătate. El a adăugat că Amini avea vânătăi la picioare şi consideră că poliţia se face responsabilă de moartea ei.

Cine a fost Mahsa Amini 

Mahsa Amini s-a prăbuşit la câteva ore după ce a fost reţinută de poliţia morală pentru că ar fi încălcat reguli stricte referitoare la hijab, potrivit News.

Martorii i-au acuzat pe ofiţeri că au bătut-o, stârnind proteste în capitală şi în provincia ei natală, Kurdistan.

Generalul Hossein Rahimi a numit afirmaţiile „laşe” şi a insistat că nu a suferit nicio vătămare fizică.

„Vom aştepta până în ziua judecăţii, dar nu ne putem opri din a face munca de securitate”, a spus el, luni, potrivit agenţiei de presă Fars.

Femeia de etnie kurdă din oraşul vestic Saqez a murit vineri în spital, după ce a stat trei zile în comă.

Ea a fost arestată în faţa unei staţii de metrou din Teheran, marţi, de poliţia morală. Poliţiştii au acuzat-o că a încălcat legea care cere femeilor să-şi acopere părul cu un văl, iar braţele şi picioarele cu haine largi.

Potrivit martorilor, femeia a fost bătută în timp ce se afla într-o dubă de poliţie care a dus-o la un centru de detenţie.

Poliţia a respins acuzaţia şi a spus că a suferit „un infarct brusc” în timp ce aştepta împreună cu alte femei în unitate să fie „educată”.

Au fost publicate imagini care arată o femeie pe care au identificat-o ca fiind Amini în timp ce vorbeşte cu o femeie oficială, care o apucă de haine. Amini îşi ţine apoi capul cu mâinile şi se prăbuşeşte la pământ.

Ministerul de Interne a anunţat sâmbătă că Amini „se pare că avea probleme fizice anterioare”.

Cu toate acestea, tatăl ei a declarat duminică pentru publicaţiile de ştiri pro-reformă că femeia este „în formă şi nu are probleme de sănătate”. El a mai spus că fiica lui a suferit vânătăi la picioare şi că filmările au arătat o „versiune editată” a evenimentelor.
 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Indignare în toată lumea, după ce o tânără din Iran a murit, după ce a fost bătută de poliția morală pentru ținută
Indignare în toată lumea, după ce o tânără din Iran a murit, după ce a fost bătută de poliția morală pentru ținută

O tânără de 22 de ani a murit într-un spital iranian la câteva zile după ce a fost reţinută de poliţia morală a regimului pentru că nu a respectat reglementările privind utilizarea hijabului pentru acoperirea capului.  

Premierul Israelului amenință Iran să nu îi „testeze” țara. Avertismentul are legătură cu bomba atomică
Premierul Israelului amenință Iran să nu îi „testeze” țara. Avertismentul are legătură cu bomba atomică

Premierul Israelului a lansat o amenințare către Iran să nu îi „testeze” țara, întrucât Tehranul și marile puteri negociază o relansare a Acordului de la Viena din 2015 în dosarul nuclear iranian.

Iran a închis frontiera cu Irak şi a suspendat zborurile spre această ţară
Iran a închis frontiera cu Irak şi a suspendat zborurile spre această ţară

Iranul şi-a închis frontiera cu Irakul şi şi-a îndemnat cetăţenii să evite călătoriile în această ţară, a anunţat, marţi, un oficial iranian de rang înalt.

Recomandări
Ședință decisivă a coaliției luni, după explicațiile lui Cîrstoiu. „Eram un om respectat, acum am devenit omul negru”
Ședință decisivă a coaliției luni, după explicațiile lui Cîrstoiu. „Eram un om respectat, acum am devenit omul negru”

După ce liderii PSD și PNL i-au cerut să lămurească acuzațiile de incompatibilitate, medicul Cătălin Cîrstoiu, candidatul comun al celor două partide la primăria Capitalei, a anunțat ieri că mandatul său este pe masa coaliției.

Cutremur cu magnitudinea 5, raportat vineri noapte. Unde a fost resimțit
Cutremur cu magnitudinea 5, raportat vineri noapte. Unde a fost resimțit

Un cutremur semnificativ cu magnitudinea de 5 a fost raportat vineri noapte, la ora 23:59:32, ora locală a României.

 

Țara care îi dă afară pe soldații americani pentru a face loc armatei ruse. Ordinul acceptat de Washington
Țara care îi dă afară pe soldații americani pentru a face loc armatei ruse. Ordinul acceptat de Washington

Statele Unite şi-au dat vineri acordul de a-şi retrage din Niger cei 1.000 de soldaţi angajaţi acolo în lupta antijihadistă, au anunţat mai mulţi responsabili americani sub protecţia anonimatului, scrie AFP.