Regele Felipe al VI-lea, la manifestația de ”respingere a terorismului”, la Barcelona

Ultimul update: Luni 11 Septembrie 2017 15:56
Data publicarii: Sambata 26 August 2017 20:52
Categorie: Internaţional

Zeci de mii de spanioli au manifestat sâmbătă seara la Barcelona, alături de regele Felipe al VI-lea, exprimându-şi astfel ”respingerea terorismului” după atentatele care s-au soldat cu 15 morţi şi cel puţin 120 de răniţi în Catalonia, relatează AFP.

”Să umplem străzile cu pace şi libertate”, şi-a exprimat dorinţa Ada Colau, primarul celui de-al doilea cel mai important oraş din Spania, după dublul atentat de la Barcelona şi în staţiunea balneară Cambrils, comis pe 17 şi 18 august, revendicat de organizaţia Statul Islamic.

Trandafiri roşii, galbeni şi albi -culorile oraşului - erau distribuiţi participanţilor, care scandau ”No tenim por!” (”Nu ne este frică!”, în catalană).

O PREMIERĂ PENTRU REGE

Regele Felipe al VI-lea a devenit primul suveran spaniol care participă la o manifestaţie de la restabilirea monarhiei, în 1975.

El se afla, cu toate acestea, la câteva rânduri în spatele banderolei din frunte, la fel ca şeful Guvernului conservator Mariano Rajoy şi foarte multe personalităţi politice, miniştri, preşedinţi de regiuni, şefi ai diverselor partide veniţi de la Mdrid şi din alte regiuni ale ţării..

Primul rând era rezervat ”reprezentanţilor colectivelor care, din primul minut, s-au ocupat de victime”, potrivit dorinţei primăriei, şi anume poliţişti, pompieri în uniformă, medici în halat alb, şoferi de taxi, comericanţi şi locuitori din Las Ramblas.

Maii multe florărese de pe bulevardul Las Ramblas - celebre, în mod tradiţional, ca personaje emblematice ale Barcelonei - au fost invitate să mărţăluiască în cortegiu.

”Noi facem parte din Las Ramblas. Nu doar că lucrăm acolo, ci ne petrecem viaţa acolo. Este bine ca oamenii să ne vadă mergând în frunte, fără frică”, a declarat pentru AFP Barbara Cabello, în vârstă de 22 de ani, o floristă, la fel ca mama sa şi ca bunica sa, de 50 de ani, pe Las Ramblas.

La 17 august, o camionetă a intrat în viteză în peitoni. Treisprezece persoane au fost ucise, iar alte peste 120 - de aproximativ 30 de naţionalităţi, inclusiv români - au fost rănite.

Tatăl unui copil în vârstă de trei ani ucis pe Las Ramblas l-a îmbrăţişat, în public, pe imamul din oraşul său, Robi, în Catalonia. ”Această îmbrăţişare simbolizează înfrângerea celor care ne-au făcut rău”, a comentat Ada Colau.

Atentatele cu vehicule din Catalonia au fost comise de şase marocani, cu vârste cuprinse între 17 şi 24 de ani, care au crescut împreună într-un mic oraş din Pireneii catalani. Toţi au fost ucişi de poliţie.

”Cel mai bun răspuns. pacea”, ”Nu islamofobiei”, se putea citi pe unele dintre pancartele purtate în mulţime.

Atentatele jihadiste s-au multiplicat în Europa, de mai mulţi ani.

La Bruxelles, vineri, un belgian de origine somaleză a agresat militari cu cuţitul strigând ”Allah akbar”, după care a fost ucis de poliţie, iar la Londra un bărbat a fost arestat după ce a rănit poliţişti.

În Finlanda, pe 18 august, un atac cu un cuţit s-a soldat cu doi morţi.

HUIDUIELI ŞI FLUIERĂTURI

La sosirea lor în cortegiu, Felipe al VI-lea şi Mariano Rajoy au fost primiţi cu câteva huiduieli şi fluierături.

Numeroşi manifestanţi purtau steaguri independentiste catalane.

În contextul unor tensiuni puternice între Guvernul spaniol şi regiunea Catalonia, condusă de separatişti, marşul unitar de la Barcelona reprezintă totuşi un armistiţiu.

Preşedintele catalan Carles Puigdemont - hotărât în continuare să organizeze un referendum pe tema autodeterminării, pe 1 octombrie, spre marea nemulţumire a Madridului - a participat la marş nu departe de şeful Guvernului Mariano Rajoy.

Adesea acuzat că a turnat gaz pe focul acestu conflict, Rajoy a vorbit totuşi despre ”iubire” faţă de catalani şi Barcelona vineri, cu o zi înainte de manifestaţie.

Rajoy a elogiat poliţia catalană, din cauza faptului că ”celula teroristă a fost complet dezarticulată la 100 de ore după atentat”.

Niciun lider al vreunui guvern străin nu era aşteptat la această defilare a locuitorilor Barcelonei.

Alte manifestaţiii similare au fost anunţate în ţară, la madrid, Valenţa şi Vigo.

O mie de catalani au manifestat, cu steaguri separatiste, cu o oră mai înainte, la Barcelona, reproşând statului spaniol că vinde armament unor ţări ca Arabia Saudită, acuzate de legături cu islamismul radical.

”Politicile voastre, morţii noştri”, au strigat ei, denunţând faptul că Madridul speră să vândă în curând cinci nave de război Riadului.

ISIS laudă atentatul din Barcelona şi ameninţă Spania cu noi atacuri. VIDEO
ISIS laudă atentatul din Barcelona şi ameninţă Spania cu noi atacuri. VIDEO
VIDEO PROTVPLUS.RO
ROMANIA, TE IUBESC!
Lansare "Romania, te iubesc!" - interviu Cosmin Savu
Aprope două decenii de jurnalism de investigație, într-o carte ca un carusel al emoțiilor. Te vei înduioșa, vei râde și te vei înfuria, (re)descoperind lumea în care trăim. O radiografie sinceră a României noastre cea de toate zilele, scrisă de elita investigației jurnalistice de televiziune - echipa ”România, te iubesc!”, se lansează duminică, 18 nopiembrie la Târgul Gaudeamus, standul editurii Humanitas.

02:31
ROMANIA, TE IUBESC!
Lansare "Romania, te iubesc!" - interviu Paula Herlo
Aprope două decenii de jurnalism de investigație, într-o carte ca un carusel al emoțiilor. Te vei înduioșa, vei râde și te vei înfuria, (re)descoperind lumea în care trăim. O radiografie sinceră a României noastre cea de toate zilele, scrisă de elita investigației jurnalistice de televiziune - echipa ”România, te iubesc!”, se lansează duminică, 18 nopiembrie la Târgul Gaudeamus, standul editurii Humanitas.

03:06
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Oana vs Antinia
Oana și Antinia au cântat în numele iubirii, pentru muzică. Ce alegere a făcut Irina Rimes?

12:13
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Claudia Vs Izabela
Tensiune între antrenorii Vocea României. Claudia și Izabela au dat tot ce e mai bun, însă uite cum au reacționat Smiley și Tudor

13:37
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Dalina vs Lina
Dalina și Lina au interpretat într-un mod original piesa lui Katty Perry "Roar" și au sfârșit confruntarea într-o mare de aplauze. Pe cine a ales Smiley?

08:42
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Alexandra vs Teodora vs Romanița
Au pășit pe scena Vocea României ca niște adevărate artiste și au realizat un trio fantastic. A fost o alegere grea, însă Tudor a decis

11:12
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Maria Vs Eva
Emoții mari pe scena Vocea României. Uite cum s-au descurcat Maria și Eva

09:13
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Andrei vs Claudiu
Până și Adele ar fi dansat pe o asemenea interpretare. Uite ce moment plin de energie au avut băieții pe scenă. Ce-a avut de spus Smiley?

12:15
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Madalina vs Maria
Transmit o emoție pe care e greu să nu empatizezi. Mădălina și Maria au abordat o interpretare foarte interesantă însă antrenorii au avut păreri diferite

10:59
LAS FIERBINTI
Dedicaţia e gratis
Bobita, Giani, Celentano, Dorel si toate celelalte personaje sunt pregatite sa faca fata unor noi aventuri.

07:59
Hector Beltran Leyva
Un important baron al drogurilor a murit. Era un apropiat al lui „El Chapo”
A vrut să își refacă viața în California, după un uragan, însă a ajuns victimă a incendiilor
Papa Francisc: "Strigătul celor săraci este greu de auzit pentru că este dominat de vacarmul celor foarte bogaţi"
Tot statul California a devenit un uriaş focar de incendiu. Focul s-ar putea extinde în tot vestul SUA
Ultima redută ISIS din Siria a fost cucerită. Unde ar fi fugit jihadiştii
Oraşul Paradise, transformat în iad. După ce au rămas sub cerul liber, localnicii sunt loviţi şi de epidemii
avion WWII
Avion din timpul celui De-al Doilea Război Mondial prăbușit într-o parcare. Bilanțul victimelor
Ciocniri între polițiști și protestatari la comemorarea Revoltei de la Politehnica din Atena
Alertă în Olanda, din cauza unei tradiţii de Moş Nicolae. Personajul care a provocat lupte de stradă
Cehii au protestat împotriva premierului miliardar Andrej Babis. Acuzațiile aduse
300.000 de francezi au protestat împotriva scumpirii carburanţilor. Ciocniri cu sute de răniţi
Zeci de civili, între care și copii, uciși în Siria. Cel mai grav bilanț din ultimele două luni