Mărturia unui terorist arestat în Barcelona. Detalii necunoscute despre atentatul pregătit inițial

politie spania
Getty

Celula jihadistă acuzată de atentatele din Catalonia revendicate de Statul Islamic pregătea un atac cu bombă de anvergură mai mare, la ”monumente”, a recunoscut marţi unul dintre principalii suspecţi, relatează AFP.

Timp de o oră şi zece minute, Mohamed Houli Chemlal - un spaniol în vârstă de 21 de ani, născut în enclava sub administraţie spaniolă Melilla, în Africa de Nord - a confirmat în faţa judecătorului madrilen care anchetează aceste atentate, soldate cu 15 morţi şi peste 120 de răniţi, ceea ce a spus poliţiei catalane.

Celula de 12 membri, dintre care opt sunt morţi, pregătea ”un atentat mai important” decât atacurile de la Barcelona şi Cambrils, o staţiune balneară situată la sud-vest de capitala catalană, şi care ar fi vizat ”monumente”, ”cu ajutorul unor bombe”, potrivit unei surse judiciare.

Judecătorul a decis luni seara să-l încarcereze, la fel ca pe alt suspect, Driss Oukabir, un marocan în vârstă de 27 de ani, locuitor, ca şi el, al orăşelului catalan Ripoll, situat la poalele Pirineilor, unde s-a format celula.

Judecătorul l-a eliberat pe al un al treilea bărbat, care rămâne sub control judiciar, dar împotriva căruia acuzaţiile sunt ”subţiri”, Mohamed Aalla, proprietarul altei maşini folosite în al doilea atac, la Cambrils.

Citește și
„Ce se întâmplă e nebunie curată. Și-au ieşit din minţi. Sunt ruşinea Rusiei”. Omul interzis în Rusia lui Putin vine la București

El şi-a dat un termen de trei zile pentru a lua o hotărâre cu privire la al patrulea suspect, pe care l-a audiat tot marţi.

CUIE ŞI UN TEXT ÎN NUMELE LUI ALLAH

În ordonanţa care justifică aceste hotărâri, se află o serie de detalii până acum necunoscute cu privire la pregătirea precipitată a acestor atentate, după eşuarea unui plan A.

Miercurea trecută suspecţii au aruncat - în mod accidental - în aer o casă în care confecţionau dispozitive explozive, la Alcanar, la sud de Barcelona.

Între dărâmături, poliţia a descoperit indicii care demonstrează că ei aveau intenţii criminale. ”O mare cantitate de butelii de butan, acetonă, apă oxigenată, bicarbonat, o mare cantitate de cuie care urmau să fie folosite ca schije şi detonatoare în vederea declanşării exploziei”.

Unele dintre aceste ingrediente permit fabricarea TATP, un exploziv foarte ”prizat” de Statul Islamic.

Sub moloz, poliţia a descoperit şi textul manuscris, strecurat într-o carte de culoarea verde: ”În numele lui Allah... Scurtă scrisoare a soldaţilor Statului Islamic în ţinutul Al-Andalous (Spania, pe când se afla sub dominaţie musulmană) către cruciaţi, cei care urăsc, păcătoşilor...”.

Explozia a ucis un imam în casă, pe Abdelbaki Es Satty, suspectat că a radicalizat grupul, şi ”cel puţin” o a doua persoană, potrivit justiţiei.

Mohamed Houli Chemlal a supravieţuit. El se afla afară, sub verandă, ceea ce l-a salvat.

PLAN B

A doua zi, pe 17 august, în lipsa bombelor, a fost declanşat un ”plan B”.

O camionetă este închiriată - un Renaul Kangoo, însă unul dintre terorişti a fost implicat într-un accident, la ora locală 15.25 (16.25, ora României), nu departe de Cambrils.

O a doua furgonetă, închiriată de Driss Oukabir, va fi folosită două ore mai târziu la barcelona de către Younes Abouyaaqoub.

Făcând zig-zag în viteză pe celebrul bulevard La Ramlas, el a ucis 13 persoane şi a rănit alte peste 120. Acest marocan, în vârstă de 22 de ani, înjunghie mortal, după aceea, un automobilist pentru a-i fura maşina.

Ultimul act are loc în noaptea de joi spre vineri, către ora locală 1.00 (2.00, ora României) la Cambrils - unde cinci membri ai celulei, înarmaţi cu patru cuţite şi o secure, intră cu un Audi A3 al fratelui mai mare al unuia dintre ei în mulţime, mai redusă la acea oră.

Ei sunt împuşcaţi de poliţie după ce au ucis o persoană - cu o lovitură de cuţit - şi au rănit alte şase.

După patru zile de fugă, şoferul camionetei de la Barcelona, Younes Abouyaaqoub, este împuşcat şi el, luni, de către poliţişti, la Subirats, un sat aflat în mijlocul unei regiuni viticole, la 50 de kilometri de Barcelona.

În faţa judecătorului, Mohamed Houli Chemlal a căutat să arunce responsabilitatea atacurilor asupra imamului marocan ucis în explozia casei la Alcanar.

Încarcerarea sa şi a lui Driss Oukabir a închis primul capitol al anchetei cu privire la aceste atacuri care au zguduit Spania după mai bine de şapte ani de la un atentat major, însă poliţia continuă să ancheteze cu privire la posibile ramificaţii internaţionale ale celulei.

Cel puţin unul dintre suspecţi s-a dus la Zurich în decembrie, potrivit poliţiei federale elveţiene.

De asemenea, bilete de avion către Bruxelles pe numele imamului au fost găsite la Alcanar.

Iar automobilul Audi A3 folosit la Cambrils a fost surprins în apropiere de Paris de un radar, pe 12 august, cu patru persoane la bord, potrivit ministrului francez de Interne Gérard Collomb.

Ministrul francez urmează să-l primească miercuri, în capitală, pe omologul său Juan Ignacio Zoido.

Poliţia spaniolă a găsit o centură explozivă adevărată în casa de la Alcanar

Poliţia spaniolă a anunţat că a găsit o centură explozivă - adevărată - în casa în care teroririștii pregăteau un atac mult mai important, relatează The Associated Press.

Şase dintre atacatori, împuşcaţi de poliţişti, purtau false centuri explozive.

Un purtător de cuvânt al poliţiei din nord-vestul Spaniei a anunţat miercuri că această centură cu explozivi viabili a fost găsită în casa de la Alcanar, o localitate aflată la sud de Barcelona, în care alţi doi membri ai celulei au murit într-o explozie, miercurea trecută, înainte de atentate.

Poliţia a găsit deja în această casă peste 100 de butelii cu butan şi materiale din care se poate fabrica TATP, un exploziv folosit de militanţi din cadrul grupării jihadiste Statul Islamic, care a revendicat atentatul de la Barcelona.

Articol recomandat de sport.ro
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
Citește și...
Toți membrii grupului care a organizat atacul terorist din Barcelona sunt morți sau arestați
Toți membrii grupului care a organizat atacul terorist din Barcelona sunt morți sau arestați

Toţi membrii celulei care au organizat atacul terorist de la Barcelona sunt fie morţi, fie arestaţi. Anunţul a fost făcut luni seară de autorităţile catalane, care au confirmat uciderea unui marocan de 22 de ani.

Recomandări
Israelul a atacat Iranul. Presa iraniană anunță că „nu au fost raportate daune sau explozii la scară largă”
Israelul a atacat Iranul. Presa iraniană anunță că „nu au fost raportate daune sau explozii la scară largă”

Israelul a lansat joi noapte un atac asupra Iranului, după acțiunea din weekend asupra teritoriului său. Explozii puternice s-au auzit în centrul țării, în orașul Isfahan, în apropierea unei baze militare.

Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară
Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară

Nicolae Ciucă, a declarat, joi, că România nu are pregătită infrastructura necesară pentru introducerea serviciului militar obligatoriu în următorii doi ani, el menţionând şi că "s-au dus vremurile" în care oamenii să fie aduşi cu arcanul la armată.

Cristian Pîrvulescu: A fost un atac ”farmaceutic”al Israelului, Iranul se va preface că nu a existat nimic
Cristian Pîrvulescu: A fost un atac ”farmaceutic”al Israelului, Iranul se va preface că nu a existat nimic

Israelul a lansat vineri dimineață un atac asupra Iranului, după atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute.