Bilanţul atentatelor din Spania: 15 morţi. Suspectul, căutat în toată Europa

×
Codul embed a fost copiat

Bilanţul morţilor în urma atentatelor de la Barcelona şi Cambrils, revendicate de Statul Islamic, a ajuns la 15 morţi, a anunţat ministrul de Interne din Catalania, Joaquim Form, citat de AFP.

A 15-a persoană care şi-a pierdut viaţa este un bărbat de 34 de ani, originar din Vilagranca del Penedes, găsit înjunghiat într-o maşină care a forţat un baraj al poliţiei cu câteva ore după atentatul de la Barcelona. Vehiculul a fost găsit abandonat, câteva ore mai târziu, la Sant Just Desvern, o suburbie a capitalei catalane.

Poliţişii nu legaseră până acum, oficial, acest incident de atentate, deşi se specula că ar avea legătură.

Younes Abouyaaqoub  - șoferul dubei

Autorităţile spaniole au confirmat că Younes Abouyaaqoub este ultimul membru în libertate al celulei extremiste islamiste, în urma atentatelor din Catalonia şi cred că el este şoferul camionetei folosite în atentatul de la Barcelona. Acesta este căutat în toată Europa.

Citește și
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

Cotidianul El Pais a publicat luni dimineaţă poze cu tânărul care a intrat cu maşina în mulţime pe La Rambla. Sunt imagini surprinse imediat după atac, iar în ele se vede cum teroristul se îndepărtează de artera pietonală. Intră apoi în piața Boquieria din apropiere, pe care o părăseşte şi dispare din raza camerelor de supraveghere. Potrivit El Pais, el a furat apoi o maşină şi a reuşit să fugă.

Ministrul catalan de Interne Joaquim Forn a declarat luni pentru postul Catalunya Radio că ”totul arată” că Abouyaaqoub, în vârstă de 22 de ani, un rezident marocan al localităţii Ripoll, a fost şoferul camionetei.

”Aceasta este una dintre liniile anchetei. Totul arată în această direcţie. Astăzi (luni) vom explica probele şi vom (explica) de ce am ajuns la această concluzie”, a răspuns Forn, potrivit Reuters, când a fost întrebat pe post dacă Abouyaaquoub este şoferul camionetei.

Poliţia a efectuat în noaptea de duminică spre luni percheziţii în case din localitatea Ripoll, unde locuiau mulţi dintre suspecţi.

Alţi presupuşi membri ai celulei de 12 bărbaţi au fost arestaţi, împuşcaţi şi ucişi de poliţişti sau au murit într-o explozie la o casă din Alcanar cu o zi înaintea atacului cu camioneta.

Forn a confirmat de asemenea că Abouyaaqoub este ultimul membru al celulei de 12 bărbaţi, în prezent fugar.

Atacul de vineri în staţiunea Cambrils s-a soldat cu o moartă şi şase răniţi.

Poliţia spaniolă continua luni să-l caute pe ultimul membru al celulei în regiunea din nord-estul ţării, la frontiera cu Franţa. Ea a refuzat să spună pe cine caută, însă potrivit presei locale este vorba despre Abouyaaquoub.

Abouyaaquoub este suspectat că a condus camioneta care a intrat joi după-amiaza pe celebra promenadă Las Ramblas, a ucis 13 persoane şia rănit alte 120.

Potrivit poliţiei, din celula care a comis atacurile făceau parte 12 bărbaţi, toţi cu legături cu localitatea Ripoll, situată în nordul Spaniei.

Pe de altă parte, Preşedintele regiunii spaniole Catalonia Carles Puigdemont a anunţat luni că autorităţile regionale şi locale au respins ca ”ineficientă” sugestia Guvernului spaniol de a amplasa bariere în trafic cu scopul de a proteja promenada Las Ramblas.

Puigdemont a declarat pentru postul de televiziune La Sexta că autorităţile regionale şi locale au respins sugestia deoarece barierele nu ar fi împiedicat vehicule să intre pe promenadă prin alte puncte.

Închiderea Las Ramblas este ”nepractică”, deoarece este necesar ca vehiculele serviciilor de urgenţă să poată să ajungă în zonă.

Potrivit unor publicaţii, această propunere a fost făcută după alte atacuri cu vehicule în Europa, însă este neclar momentul exact când a fost făcută.

Starea românului rănit

Un român rănit în atac este în continuare internat, iar starea lui este stabilă.

Premierul Mihai Tudose, preşedintele Camerei Deputaţilor Liviu Dragnea şi şeful Senatului Calin Popescu Tariceanu au semnat în cartea de condoleanţe de la ambasada Spaniei. Şeful Guvernului a anunţat şi că starea romanului rănit în atentat este stabilă.

Mihai Tudose, premierul României: ”Are nişte coaste rupte, un plămân perforat, stare stabilă, e supravegheat de o echipă de medici. Putem şi ne-am oferit sprijinul, dacă familia doreşte să fie tratat acasă, dacă poate fi transportat cu avionul, noi suntem dispuşi şi pregătiţi să-l preluăm.”

Percheziţie la Ripoll în urma atentatelor 

Poliţia spaniolă a efectuat luni dimineaţa o percheziţie la Ripoll, în urma atentatelor teroriste de săptămâna trecută la Barcelona şi Cambrils, potrivit presei locale, scrie DPA.

Poliţia a ridicat doi saci şi o cutie de pe o proprietate aflată în zona Sant Pere în această localitate, situată la aproximativ 100 de kilometri nord de Barcelona, potrivit ziarului La Vanguardia.

Martorii vorbesc despre o prezenţă ”semnificativă” a poliţiei şi au raportat ”o bubuitură puternică” în cursul operaţiiunii.

Moment de reculgere pe Camp Nou

Întreaga Spanie este în doliu şi plânge victimele atentatelor din Barcelona.

Între timp, autorităţile continuă să-i vâneze pe suspecţii aflaţi încă în libertate - printre ei, şoferul dubei care a provocat masacrul, dar şi imamul unei moschei, considerat creierul întregii operaţiuni.

Anchetatorii au descoperit că imamul a avut legături cu unul dintre autorii atentatelor din 2004, de la Madrid, când au murit 191 de oameni.

Săptămâna trecută, membrii celulei teroriste plănuiau atacuri cu explozivi, dar explozia accidentală la o casă folosită pe post de fabrică de bombe i-a determinat să schimbe modul de operare.

Cu aproape 100.000 de spectatori în tribune, meciul de fotbal disputat de formaţia fanion a oraşului a început duminică seară, pe Camp Nou, cu un moment de reculegere. Pe tricourile echipei gazdă, numele jucătorilor au fost înlocuite, simbolic, cu numele oraşului - Barcelona. Iar pe tabelă şi în tribună a fost afişat mesajul de solidaritate "Cu toţii suntem Barcelona".

Altarul improvizat cu flori şi lumânări de pe promenada La Rambla a căpătat proporţii impresionante, iar oamenii vin să se reculeagă până târziu în noapte. La rândul lor, regele Felipe şi regina Letizia au cinstit memoria celor 14 oameni morţi în atentatele din Barcelona şi Cambrils. Printre victime se numără şi Julian Cadman, un băieţel de 7 ani cu cetăţenie britanico-australiană.

Cuplul regal a luat parte, într-o atmosferă solemnă, şi la slujba de la catedrala Sagrada Familia.

Tot ieri, numeroşi musulmani au păstrat un moment de reculegere pentru victimele dublului atac din Barcelona şi Cambrils. S-au adunat pe îndoliata arteră pietonală La Rambla, unde, acum 4 zile, un terorist - căutat încă de poliţie - a lovit cu furgoneta zeci de oameni.

Au răsunat ropote de apaluze, înainte ca oamenii să se cufunde în tăcere, în timp ce ridicau, deasupra capetelor, palmele unite în formă de inimă. Înainte de a pleca, mulţi au ţinut să le strângă mâinile poliţiştilor.

Între timp, oamenii au venit cu miile să semneze în cartea de condoleanţe de la primărie - încă un gest prin care locuitorii Barcelonei şi-au arătat sprijinul pentru victime şi familiile acestora.

"Am venit să exprim cumva durerea pe care o simt... E o barbarie... Îmi pare rău, nu pot să spun mai mult."

O celulă teroristă cu 12 membri a pus la cale atacurile - spune poliţia catalană.

JOSEP LLUIS TRAPERO, COMANDANTUL POLIŢIEI CATALANE: "Cunoaştem acum componenţa întregii celule teroriste. În momentul acesta vorbim despre 12 persoane. Avem patru în arest, cinci morţi, şi am mai identificat încă trei."

Unul dintre principalii suspecţi căutaţi în continuare este marocanul Younes Abouyaqoub, în vârstă de 22 de ani, cel care ar fi condus furgoneta cu care a lovit pietoni pe Las Ramblas. Apare în această fotografie, făcută după imaginile de la camerele de securitate, cu o zi înaintea atentatului din Barcelona.

Ziarul "La Vanguardia" notează că un individ cu o bluză asemănătoare, în dungi, a fost văzut fugind după masacrul de pe Las Ramblas.

Sunt căutaţi, de asemenea, Abdelbaki Es Satty, imamul din localitatea Ripoll - al cărui apartament a fost verificat de poliţişti - şi Youssef Aalla, fratele unuia dintre teroriştii omorâţi după atacul din Cambrils.

JOSEP LLUIS TRAPERO, COMANDANTUL POLIŢIEI CATALANE: "Avem, de asemenea, rămăşiţele a cel puţin două persoane care au murit în explozia de la Alcanar."

În acest orăşel, teroriştii au plănuit masacrul. În casa distrusă de explozia accidentală - înainte de atacul cu furgoneta de pe Las Ramblas - era ascuns un veritabil "laborator" de bombe artizanale. Indivizii aveau pregătite inclusiv 120 de butelii de aragaz.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
Imamul suspectat pentru atacul din Barcelona, legături cu teroriștii din Madrid
Imamul suspectat pentru atacul din Barcelona, legături cu teroriștii din Madrid

Imamul suspectat pentru atacul de la Barcelona ar fi avut legături cu teroriştii care au comis atentatul de la Madrid

Recomandări
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”

În timp ce cererea pentru muncitorii străini este tot mai mare, în România nu ajung suficienți. Agențiile de recrutare spun că unii străini ocolesc țara noastră și aleg Ungaria sau Croația.

Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii
Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii

Cei patru principali suspecţi arestaţi după atacul terorist de la sala de concerte Crocus City Hall de lângă Moscova s-ar fi aflat sub influenţa drogurilor în momentul în care au executat împuşcăturile în masă - susțin autoritățile ruse.

Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias
Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias

Un paramedic SMURD, acuzat că a agresat sexual o pacientă pe care trebuia să o transporte în siguranță, la spital, a fost condamnat la 5 ani și 5 luni de închisoare.