Misterul morții lui Emile, copilul al cărui craniu a fost găsit la 9 luni de la dispariție, într-o zonă care fusese cercetată

copil mort franta
Facebook.com

La aproape nouă luni de la dispariţia unui băieţel de doi ani şi jumătate, Emile, într-un mic sat din Alpii francezi, o parte din osemintele sale au fost găsite de o localnică într-o zonă în care băieţelul fusese deja căutat.

Anchetatorii trebuie să afle acum dacă moartea lui Emile Soleil a fost un accident sau dacă a fost victima unei crime.

Dispariţia inexplicabilă a micului Emile în Haut-Vernet a şocat Franţa în iulie anul trecut. La sfârşitul săptămânii trecute, sâmbătă, 30 martie, rămăşiţele sale au fost găsite la circa un kilometru distanţă de casa bunicilor unde fusese lăsat.

Un comunicat al procurorilor locali nu a precizat ce oase au fost găsite, dar presa franceză a scris că este vorba despre craniul lui Emile şi de câţiva dinţi. Echipele de criminalişti caută acum restul corpului său.

Emile fusese lăsat de părinţi la casa de vacanţă a bunicilor săi din cătunul alpin de pe versanţii masivului Massif des Trois-Evêchés. Doar 130 de persoane locuiesc în Haut-Vernet, la o altitudine de 1.200 de metri, iar părinţii săi nu se aflau acolo când a dispărut.

Citește și
traditie ungaria
Tradiție inedită de Paștele catolic: Fetele se lasă udate cu apă pentru a rămâne proaspete ca florile
Ucrainenii uciși de un rus în Germania erau soldați răniți în război care se recuperau medical în Bavaria

Copilul, care purta un tricou galben şi pantaloni scurţi albi, a fost văzut ultima dată la 8 iulie, la ora locală 17:15, de către doi vecini care l-au văzut mergând singur pe singura stradă din sat, dar care au spus apoi că "l-au pierdut din vedere".

Poliţia a fost alertată de bunica sa la scurt timp după aceea. Bunicii săi au cerut ajutor după ce au observat că a dispărut în timp ce îl lăsaseră să se joace în grădina lor. Sute de persoane s-au alăturat poliţiei cu câini de urmărire în ziua următoare, iar doi judecători de instrucţie au fost numiţi rapid în acest caz, care era deja un subiect naţional important.

Dispariţia lui Emile s-a transformat în scurt timp într-o anchetă penală pentru o posibilă răpire, deşi detectivii nu aveau alte indicii cu privire la ceea ce se întâmplase.

Părinţii băiatului, care sunt catolici fervenţi, au spus că se tem de ce este mai rău, dar au declarat pentru un site creştin că încă mai speră la un miracol.

Mama lui Emile a făcut un apel public în noiembrie, marcând ceea ce ar fi fost a treia aniversare a lui Emile. Dacă era încă în viaţă, ea a cerut întoarcerea sa în siguranţă, iar dacă era mort, a cerut să-i fie înmânat trupul pentru a fi înmormântat.

Joia trecută, anchetatorii s-au întors în Haut-Vernet, convocând 17 persoane, printre care membri ai familiei lui Emile, vecini şi martori, pentru a reconstitui ultimele apariţii ale băiatului.

Apoi, sâmbătă, o femeie a găsit oasele într-o zonă despre care poliţia a spus că a fost cercetată de mai multe ori de locuitorii din zonă, de poliţie şi de elicoptere cu camere termice.

Criminaliştii au anunţat duminică că ADN-ul se potriveşte cu cel al lui Emile. "Ne temeram de această veste sfâşietoare, a venit momentul pentru doliu, reculegere şi rugăciune", au declarat părinţii copilului într-un comunicat.

Poliţia investighează acum de ce craniul micuţului nu a fost detectat mai devreme. O femeie din localitate ar fi făcut descoperirea în timp ce se plimba într-o zonă abruptă şi împădurită, greu accesibilă. Ea a găsit craniul, l-a luat şi l-a predat jandarmilor locali. O sursă din poliţie a declarat pentru ziarul Le Figaro că procurorii sunt frustraţi de faptul că femeia a ridicat craniul: "Ar fi fost mai bine dacă nu ar fi atins nimic".

Marie-Laure Pezant, o purtătoare de cuvânt a jandarmeriei, a declarat pentru televiziunea franceză că s-ar putea ca oasele să fi fost lăsate acolo de o persoană sau chiar de un animal sau s-ar putea să fi fost deplasate de schimbarea condiţiilor meteorologice.

În egală măsură, poliţia nu exclude posibilitatea ca rămăşiţele sale să nu fi fost observate în timpul căutărilor din vara anului trecut din cauza vegetaţiei dense din acea perioadă.

"Este acolo locul unde a dispărut? Este acolo locul unde şi-a dat ultima suflare? Nimeni nu ştie", a declarat primarul localităţii, François Balique.

Câini special antrenaţi au căutat în zonă pentru a găsi mai multe rămăşiţe ale copilului, iar zeci de poliţişti păzesc locul pentru a preveni ca o potenţială scenă a crimei să fie contaminată în vreun fel de excursionişti. "Căutăm orice urmă şi orice indiciu", a declarat luni comandantul poliţiei Pierre-Yves Bardy, adăugând că cercetările vor continua atât timp cât va fi necesar.

Suspiciuni și tensiuni

În ultimele nouă luni, micul cătun Haut-Vernet şi cei 130 de locuitori ai săi au fost cufundaţi într-o atmosferă cu totul specială, în care şocul pierderii unui copil a făcut repede loc suspiciunilor şi tensiunilor.

În ziua în care a dispărut, doi martori l-au zărit pe Émile, cu puţin timp înainte ca bunicii săi să dea alarma. De ce nu au acţionat? În cătun sunt doar vreo cincisprezece case. Aici domneşte o atmosferă de piaţă sătească. Copiii obişnuiesc să se joace împreună pe strada din acest loc izolat, unde orice ameninţare exterioară ar fi fost imediat semnalată.

Unul dintre martori susţine că Émile a mers până în inima satului, unde se afla o căsuţă în copac pe care băieţelul o construise împreună cu mătuşile şi unchii săi şi de care era fascinat. Potrivit celui de-al doilea martor, nu avea de ce să se îngrijoreze, deoarece "bunicul tăia lemne la aproximativ zece metri de copil".

Anchetatorii au luat în calcul toate ipotezele: un agresor sexual, un accident de maşină sau de tractor... Într-o regiune muntoasă, a apărut şi posibilitatea răpirii de către o pasăre, dar aceasta a fost rapid exclusă, deoarece vulturii aurii, de exemplu, nu pot ridica greutatea unui copil de această vârstă.

Toate privirile s-au îndreptat rapid spre sat. În zilele care au urmat dispariţiei lui Émile, jandarmii au început să intervieveze sătenii. Unii au fost audiaţi de mai multe ori. Declaraţiile lor au fost verificate încrucişat, iar atmosfera a devenit tensionată. "Sunt mulţi oameni care, nu ştim de ce, spun lucruri când nu au nimic de spus. Nu trebuie să dai vina pe vecinul tău. Mulţi oameni au fost denunţaţi, a fost ca în timpul războiului", a declarat pentru BFM un locuitor al satului.

În toată această enigmă, tăcerea familiei lui Émile a ridicat semne de întrebare. Părinţii băieţelului nu se aflau în Le Vernet pe 8 iulie: ei erau în La Bouilladisse, în apropiere de Marsilia. Abia două zile mai târziu, mama sa a făcut o declaraţie pe Facebook. Ea nu a făcut un apel la martori, ci a publicat un apel la rugăciune. Fiind catolici devotaţi, părinţii lui Émile nu au comunicat cu presa şi au devenit subiectul a tot felul de zvonuri. Unii i-au considerat chiar suspecţi.

În ultimele zile, numele bunicului lui Émile, care avea grijă de copil în acea zi, a apărut de asemenea în presă, deoarece a fost citat într-un caz de violenţă în cadrul unei comunităţi religioase pentru copii în anii 1990. Familia şi vecinii lor s-au confruntat, de asemenea, cu un atac incendiar în 2019. Mai multe focare de incendii au fost descoperite în ruinele proprietăţilor străbunicilor copilului. Să fi fost Émile victima colaterală a unei reglări de conturi?

La 21 august, ancheta a fost extinsă pentru a include infracţiunile penale de "răpire" şi "sechestrare de persoane".

Cu toate acestea, de la începerea anchetei, nicio persoană nu a fost reţinută. Casa unui tânăr de 16 ani, situată în cătunul Roussimal, la câţiva kilometri de Le Vernet, a fost percheziţionată de mai multe ori, dar nu s-a găsit nimic concludent.

În noiembrie, au fost efectuate percheziţii în şase departamente. În Haut-Vernet, toate casele fuseseră deja percheziţionate. Dar misterul a rămas acelaşi: nicio informaţie nouă nu a fost scoasă la iveală, iar anchetatorii au rămas în impas.

"Vă rugăm să ne înţelegeţi suferinţa, spuneţi-ne unde este Emile", a implorat mama băiatului la cea de-a treia aniversare a acestuia. Nu s-a putut face nimic. Cătunul rămâne în continuare bântuit de suspiciuni: "cazul Emile" este în mintea tuturor.

Din iulie, aproape 900 de rapoarte au fost prelucrate sau respinse de anchetatori. Potrivit unei surse apropiate dosarului, operaţiunile tehnice şi criminalistice sistematice de identificare a oricăror urme utile au dus la sigilarea a aproape 300 de obiecte. De asemenea, de la începutul cazului, au avut loc peste 100 de audieri.

Întrebări fără răspuns

Descoperirea craniului copilului, sâmbătă, ridică întrebări: a avut loc într-o zonă care fusese deja percheziţionată în timpul raziilor cetăţeneşti şi al operaţiunilor jandarmeriei desfăşurate vara trecută.

"Este un loc unde vânătorii şi câinii lor merg în fiecare zi, unde localnicii merg în fiecare zi şi unde au fost efectuate lucrări forestiere în toamnă", potrivit primarului.

Jandarmii şi voluntarii au "ratat" cadavrul lui Émile? Au fost craniul şi dinţii lui Émile puse recent acolo? Sau au fost purtaţi de intemperii? O sursă apropiată anchetei nu exclude nimic.

Descoperirea oaselor băiatului nu a închis cazul, dar deschide un nou capitol în investigaţii. Analiza lor ar putea contribui, de asemenea, la confirmarea sau infirmarea anumitor ipoteze: este necesar să se stabilească acum dacă moartea a fost rezultatul unei acţiuni umane, animale sau a unui accident.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Dan Petrescu a fost prezentat oficial! Unde va antrena
NEWS ALERT Dan Petrescu a fost prezentat oficial! Unde va antrena
Citește și...
20 de ani de la aderarea României la NATO. Ședință solemnă în Parlament
20 de ani de la aderarea României la NATO. Ședință solemnă în Parlament

Parlamentul se reuneşte, marţi, în şedinţă de plen comună pentru a marca 20 de ani de la aderarea României la Alianţa Nord-Atlantică şi 75 de ani de existenţă a NATO.

Tradiție inedită de Paștele catolic: Fetele se lasă udate cu apă pentru a rămâne proaspete ca florile
Tradiție inedită de Paștele catolic: Fetele se lasă udate cu apă pentru a rămâne proaspete ca florile

Ca să rămână proaspete ca florile cât mai mult timp fetele dintr-un sat din Ungaria se lasă udate cu apă din cap până în picioare.

Recomandări
INTERVIU. Gabriela Firea: ”Nici măcar dacă m-ar ruga Marcel Ciolacu, personal, să preiau conducerea PSD, nu voi face asta”
INTERVIU. Gabriela Firea: ”Nici măcar dacă m-ar ruga Marcel Ciolacu, personal, să preiau conducerea PSD, nu voi face asta”

Gabriela Firea, candidat PSD la Primăria Capitalei, promite public faptul că, dacă va câștiga încă un mandat în fruntea administrației Bucureștiului, nu va încerca să-i fure scaunul lui Marcel Ciolacu de la șefia PSD, nici dacă el o va ruga asta.

Ofensivă de nestăvilit a forțelor ruse în Ucraina. Solicitarea lui Șoigu dă fiori Kievului
Ofensivă de nestăvilit a forțelor ruse în Ucraina. Solicitarea lui Șoigu dă fiori Kievului

În plină ofensivă a forțelor Moscovei în Ucraina, ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a cerut, miercuri, suplimentarea şi accelerarea livrărilor de arme pentru operaţiunea militară din țara vecină, informează Reuters.

Cazul asasinării omului de afaceri Adrian Kreiner. La 6 luni de la crimă, un alt suspect a fost dus în spatele gratiilor
Cazul asasinării omului de afaceri Adrian Kreiner. La 6 luni de la crimă, un alt suspect a fost dus în spatele gratiilor

Al doilea suspect în cazul asasinării omului de afaceri Adrian Kreiner a fost adus marți-noapte în România, sub escortă.