Ministrul slovac de Externe: Romania si Bulgaria ar trebui sa fie primite in Schengen. Amanarea are la baza motive politice
Amanarea aderarii are la baza motive politice Romania si Bulgaria indeplinesc toate criteriile privind aderarea la Spatiul Schengen si ar trebui sa fie primite in zona de libera circulatie, a spus sambata ministrul slovac de Externe, Miroslav Lajcak.
Acesta a adaugat ca amanarea aderarii celor doua state are la baza motive politice, potrivit agentiei ruse de stiri Sputnik, citata de profit.ro.
“Avem nevoie de un spatiu Schengen operational si nu ar trebui sa ne fie frica sa il extindem. Cred ca Bulgaria si Romania ar trebui sa fie incluse in Schengen, deoarece cele doua tari indeplinesc criteriile tehnice necesare. Amanarea acordarii statutului de membru pentru aceste state are la baza motive politice, nu tehnice“, a afirmat Lajcak.
Si fostul premier Dacian Ciolos a declarat ca Romaniei ii este negat accesul la Schengen din motive politice, de mai bine de 5 ani.
"Chiar si in situatii de criza, reactiile noastre la nivel comunitar raman inca greoaie. Si nu pot sa nu reamintesc aici rolul esential pe care il are cooperarea transfrontaliera, schimbul continuu de date intre autoritatile noastre si faptul ca de mai bine de 5 ani Romaniei ii este negat accesul la Schengen pentru motive politice, care in acest moment mi se par total depasite de realitatile cu care ne confruntam cu totii", a spus Ciolos la Reuniunea Anuala a Diplomatiei Romane din vara trecuta.
Potrivit europarlamentarului roman Siegfried Muresan, temereile legitime existente in Romania cu privire la proiectul pentru o Europa cu 2 viteze avansat de Comisia Euroeana ar fi indepartate in mare masura daca tara ar fi primita in spatiul Schengen.
"Elementul esential care ar conduce la reducerea temerii cetatenilor romani fata de Europa cu 2 viteze este acceptarea in zona Schengen unde stim ca indeplinim conditiile si meritam sa fim acceptati", a declarat recent politicianul roman, membru al Partidului Popular European.
Spatiul Schengen este o zona de libera circulatie a persoanelor formata din 26 de tari europene, ultimul stat care a aderat fiind Principatul Liechtenstein, in decembrie 2011.