Ministrul apărării israelian: Ofensiva din Gaza nu va înceta până când gruparea Hamas nu va fi distrusă
Ministrul apărării israelian, Yoav Gallant, a dat asigurări miercuri că ofensiva militară din Fâşia Gaza nu se va opri până când Israelul nu îşi va îndeplini cele două misiuni, "distrugerea Hamas şi întoarcerea ostaticilor noştri la familiile lor".
Gallant a făcut aceste declaraţii la sediul Ministerului Apărării din Tel Aviv, la începutul unei întâlniri cu coordonatorul special al Statelor Unite pentru Orientul Mijlociu, Brett McGurk, care vizitează miercuri Israelul în cadrul unui turneu care îl va purta şi în alte ţări din regiune în încercarea de a media o soluţie la războiul din Gaza.
"Ministrul Gallant l-a informat pe coordonator despre evoluţiile operaţionale, pe măsură ce trupele israeliene avansează în Gaza şi atacă infrastructura teroristă Hamas. "Au discutat despre complexitatea acestor operaţiuni din cauza implantării Hamas în mediile urbane şi a utilizării cinice a instituţiilor civile, inclusiv a mai multor spitale", se arată într-un comunicat al Ministerului Apărării despre întâlnire.
Gallant şi McGurk au abordat, de asemenea, situaţia ostaticilor "pe larg", împărtăşind "informaţii şi detalii despre statutul captivilor", care includ cetăţeni israelieni şi americani, precum şi eforturile de a-i readuce acasă.
Ministrul israelian a mulţumit administraţiei americane pentru "sprijinul continuu şi parteneriatul profund" dintre ambele ţări, a doua zi după ce Casa Albă a susţinut versiunea israeliană a presupusei folosiri de către miliţiile palestiniene din Gaza a spitalelor ca centre militare.
Purtătorul de cuvânt al Consiliului Securităţii Naţionale al Casei Albe, John Kirby, a declarat marţi că SUA au informaţii că Hamas şi Jihadul Islamic palestinian folosesc unele spitale din Fâşia Gaza, inclusiv cel mai mare spital din enclavă, Al-Shifa, şi tunelurile de sub ele pentru "operaţiuni militare" şi ascund ostatici şi arme".
Miercuri dimineaţă, armata israeliană a confirmat că a intrat în spital pentru un "raid localizat", după cinci zile de asediu.
"Părţile au discutat, de asemenea, despre eforturile şi provocările în facilitarea ajutorului umanitar pentru civili, precum şi despre rolul comunităţii internaţionale în a permite livrarea sporită a proviziilor urgente", se arată în declaraţia Ministerului Apărării israelian.