Miliția rusă neo-nazistă cere informații despre statele membre NATO, stârnind îngrijorări cu privire la un viitor atac
Un grup paramilitar neo-nazist care are legături cu Kremlinul le-a cerut membrilor săi să prezinte informații cu privire la granița și activitatea militară din Letonia, Lituania și Estonia.
Acest demers a stârnit îngrijorări cu privire la faptul că grupurile ruse de extremă dreapta plănuiesc un atac asupra țărilor NATO, scrie The Guardian.
Canalul oficial Telegram „Task Force Rusich” – care luptă în prezent în Ucraina în numele Kremlinului și este legat de notoriul Grup Wagner – le-a cerut săptămâna trecută membrilor să transmită detalii referitoare la punctele de frontieră și mișcările militare din cele trei state baltice, care au fost parte a Uniunii Sovietice.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Știrea a stârnit întrebări cu privire la cine deține comanda generală asupra grupărilor de extremă dreaptă pro-Kremlin care luptă în Ucraina.
Rusich este strâns aliniat cu Grupul Wagner, o organizație militară condusă de un aliat apropiat al lui Vladimir Putin și care conduce acum ofensiva rusă pentru capturarea orașului ucrainean Bakhmut, în prezent cea mai aprigă bătălie din Ucraina.
Surse care vorbesc sub rezerva anonimatului au spus că mișcarea a grupului Rusich ar putea indica dezamăgirea față de Kremlin și frustrarea față de modul în care decurge războiul lui Putin în Ucraina, informează The Guardian.
Aceleași surse au adăugat că Kremlinul ar putea pierde controlul asupra organizațiilor sale paramilitare ruse de extremă dreapta, care ar putea exploata metode mai periculoase pentru a continua războiul ucrainean, stârnind temeri de escaladare dacă un stat NATO ar fi atacat.
Cu toate acestea, sursele au adăugat că este puțin probabil ca Kremlinul să fie direct implicat, deoarece serviciul său de spionaj ar avea, fără îndoială, deja informații despre activitățile militare și de frontieră din statele baltice, informează The Guardian.