Militari si politisti turci s-ar fi "sinucis de teama unor represalii". Mesajul lui Erdogan pentru turcii de peste hotare
Turcia le cere cetatenilor sai care traiesc in strainatate sa furnizeze autoritatilor de la Ankara informatii despre persoanele si organizatiile care il sustin pe predicatorul turc, Fethullah Gulen.
Turcia le cere cetatenilor sai care traiesc in strainatate sa furnizeze autoritatilor de la Ankara informatii despre persoanele si organizatiile care il sustin pe predicatorul turc care este acuzat ca ar fi fost creierul puciului esuat de saptamana trecuta, relateaza Reuters, citand postul public de radio din Suedia.
Presedintele turc Recep Tayyip Erdogan il acuza pe Fethullah Gulen, un predicator care locuieste in SUA si un fost aliat, ca este in spatele loviturii de stat care a fost dejucata saptamana trecuta. Intr-o campanie de epurare care i-a vizat pe sustinatorii lui Gulen, peste 60.000 de militari, politisti, judecatori, functionari publici si profesori au fost suspendati, retinuti sau investigati.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Pe o pagina de Facebook adresata sustinatorilor partidului la conducere in Turcia, AKP, o postare le cere turcilor sa sune la un numar turcesc pentru a furniza informatii despre sustinatorii lui Gulen. Postul suedez public de radio sustine ca a sunat la acel numar si a raspuns chiar un birou al presedintiei turce, care a confirmat ca este interesat de informatii si despre sustinatorii din Suedia ai lui Fethullah Gulen, precizand ca sunt dorite "toate informatiile ce pot fi date, date personale si adrese".
Reuters precizeaza ca a incercat sa sune vineri la acelasi numar in timpul orelor de serviciu, dar nu a raspuns nimeni. Ambasadorul Turciei in Suedia, Kaya Turkmen, a spus ca nu e la curent cu postarea de pe respectiva pagina de Facebook, relateaza postul suedez de radio, dar a precizat ca este normal ca statul turc sa fie interesat despre astfel de informatii.
"Fiecare stat are dreptul de a aduna informatii despre activitatile care sunt indreptate impotriva lui, chiar daca este vorba despre indivizi care traiesc in Suedia", a declarat Turkmen, precizand ca astfel de postari au fost facute si pe retelele de socializare din Germania si Austria.
Mai multi militari si politisti turci s-au sinucis dupa lovitura de stat esuata
Mai multi militari si politisti turci s-au sinucis ori au incercat sa se sinucida dupa lovitura de stat esuata din 15 iulie, ultimul fiind un colonel care si-a luat viata vineri, transmite agentia EFE. Despre acesta din urma, care a fost secundul comandantului unei brigazi, autoritatile afirma ca s-a sinucis nu pentru ca s-ar fi temut de represalii, ci din cauza depresiei provocate de sentimentul ca nu a reusit sa impiedice tentativa de lovitura de stat.
Un alt colonel, de data aceasta acuzat ca a participat la puci, a amenintat vineri ca se arunca de pe unul dintre podurile ce trec peste Bosfor la Istanbul. Insa el a fost in cele din urma arestat. Printre cei care si-au pus capat zilelor dupa puciul esuat de vinerea trecuta se regasesc guvernatorul unui district si trei politisti banuiti de implicare in tentativa de lovitura de stat.
Ultimul bilant al victimelor acestei incercari a unei factiuni din armata de a prelua puterea indica 270 de morti, dintre care 24 sunt din randul participantilor activi la lovitura de stat. In confruntarile cu pucistii si-au pierdut viata 72 de soldati si 5 politisti, precum si 179 de civili.
UE ar putea sista negocierile de aderare ale Turciei
Guvernul german a anuntat vineri ca se opune unei avansari in negocierile de aderare ale Turciei la Uniunea Europeana, in urma masurilor intreprinse de presedintele Recep Tayyip Erdogan pentru a relua controlul asupra tarii dupa puciul esuat.
"In circumstantele actuale este de neconceput sa se deschida noi capitole" de negociere, a declarat un purtator de cuvant al cancelarului german Angela Merkel, Steffen Seibert, intr-o conferinta de presa, relateaza news.ro, citand AFP.
Dupa o lunga faza de blocaj, europenii si turcii au facut, la sfarsitul lui iunie, un pas si au deschis un nou capitol de negociere, cu privire la chestiuni bugetare. Europenii au acceptat sa faca acest lucru in cadrul acordului cu Ankara in vederea opririi valului de refugiati care incearca sa ajunga din Turcia in Europa.
Negocierile de aderare au inceput in 2005, insa avanseaza foarte incet. In urma reluarii controlului asupra armatei, justitiei, invatamantului si presei de catre regimul Erdogan, dupa tentativa de lovitura de stat din weekend, voci se ridica in Europa pentru a cere o suspendare a negocierilor, eventual renuntarea la ele.
Aceste negocieri vizeaza 35 de capitole, care acopera tot atatea domenii, pe care statele membre mai intai accepta sa le deschida si care sunt inchise atunci cand ele considera ca sunt indeplinite conditiile. Pana in prezent, 16 dintre cele 35 de capitole de negociere au fost deschise cu Turcia, iar numai unul singur a fost inchis.
Sursa: News.ro
Etichete: Turcia, recep tayyip erdogan, fethullah gulen,
Dată publicare:
22-07-2016 18:11