Presedintele CSM cere Turciei sa garanteze respectarea drepturilor omului. Semnele de intrebare ridicate de magistrati
Magistratii din Romania sunt primii care chestioneaza caracterul democratic al masurilor luate de presedintele Erdogan dupa puciul din Turcia.,
Presedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Mircea Aron, isi exprima "profunda ingrijorare" cu privire la gravitatea informatiilor vehiculate in spatiul public privind posibila incalcare a principiilor statului de drept, in special in ceea ce priveste situatia judecatorilor si procurorilor ca urmare a tentativei de lovitura de stat, se arata intr-un comunicat emis, vineri, de CSM.
In aceste conditii, presedintele CSM cere autoritatilor din Turcia sa garanteze respectarea drepturilor fundamentale ale omului in actiunile intreprinse in legatura cu recentele evenimente.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
"In absenta unor comunicari oficiale din partea Inaltului Consiliu pentru Judecatori si Procurori din Turcia sau a unor informatii oficiale din partea institutiilor turce si a celor internationale responsabile cu protectia drepturilor fundamentale ale omului, presedintele CSM sustine demersul public international de a solicita garantarea de catre autoritatile turce a respectarii tuturor reglementarilor si tratatelor internationale privitoare la drepturile fundamentale ale omului la care Statul Turc este parte, in toate actiunile intreprinse de acesta in urma si in legatura cu tentativa de lovitura de stat consumata", se precizeaza in comunicatul citat.
De asemenea, Mircea Aron arata ca are incredere in capacitatea institutiilor turce din justitie de a actiona respectand principiile independentei, impartialitatii, legalitatii si dreptului la aparare al oricarui cetatean, independent de natura anchetei si/sau gravitatea faptelor anchetate.
Si Asociatia Procurorilor din Romania isi exprima dezaprobarea profunda fata suspendarea si arestarea a peste 2.700 de magistrati, precum si arestarea unui judecator de la Curtea Constitutionala in Turcia. "Arestarea in masa a magistratilor unei tari, judecatori si procurori, exprima dispretul la adresa justitiei ca putere in stat, iar democratie fara justitie nu poate exista", se arata intr-un comunicat al asociatiei, emis joi. Procurorii romani solicita Consiliului Superior al Magistraturii din Romania sa ceara tuturor consiliilor judiciare din Europa un demers comun pentru respectarea in Turcia a principiilor care stau la baza statutului magistratului in Europa si in lume.
De asemenea, Asociatia MEDEL - Magistrati europeni pentru democratie si libertate - solicita eliberarea miilor de judecatori si procurori care au fost demisi in mod arbitrar si arestati de catre guvernul turc, se arata intr-un comunicat remis de Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania (UNJR).
Potrivit UNJR, dupa ce guvernul turc a eliminat si arestat mii de judecatori si procurori, MEDEL a cerut tuturor institutiilor europene "sa condamne in cei mai duri termeni cu putinta atacul brutal al autoritatilor turce indreptat impotriva sistemului judiciar".
De asemenea, magistratii europeni au cerut "eliberarea de indata a miilor de judecatori si procurori care au fost demisi in mod arbitrar si arestati cu incalcarea principiilor fundamentale ale statului de drept".
In urma esecului loviturii de stat din Turcia, 2.745 de magistrati au fost destituiti. Doi judecatori ai Curtii Constitutionale, Alparslan Altan si Erdal Terca, au fost arestati, impreuna cu alte cateva sute de magistrati civili. De asemenea, 262 de judecatori si procurori militari au fost suspendati iar Ministerul Apararii investigheaza toti magistratii militari din tara.
Sursa: Agerpres/ StirileProTV
Etichete: Turcia, procurori, arest, judecatori, CSM, magistrati,
Dată publicare:
22-07-2016 15:59