Milioane de ucraineni încă nu au electricitate după ultimul raid aerian rusesc. Temperaturile au ajuns aproape de zero grade
Ucraina, în special capitala sa Kiev, era şi joi în mare parte privată de apă şi electricitate, la o zi după un nou bombardament rusesc cu rachete şi drone care au ţintit infrastructura sa energetică.
Strategia Rusiei a fost calificată drept ''crimă de război'' de statele occidentale şi de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, relatează AFP.
La Kiev, unde temperatura abia depăşea zero grade şi peste zăpadă a mai căzut şi o ploaie îngheţată, circa 70% din populaţie nu avea joi dimineaţă curent electric, potrivit primăriei. Aprovizionarea cu apă a fost restabilită în capitală la începutul după-amiezii.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
De asemenea în oraşul vestic Liov, unde miercuri furnizarea electricităţii a fost oprită complet, joi după-amiază circa trei sferturi din populaţie încă nu avea curent.
Probleme în furnizarea energiei persistă şi la Harkov, al doilea oraş al ţării. Tot restul Ucrainei este în mare măsură afectat de tăieri de curent, dar reconectarea infrastructurilor critice la reţea continuă progresiv, iar preşedinţia ucraineană a anunţat deschiderea a circa 4.000 de puncte de încălzire în toată ţara.
Cele trei centrale atomoelectrice deconectate după raidul rusesc au fost între timp reconectate la reţea şi ar trebui să alimenteze acum din nou cu electricitate populaţia şi sistemele de distribuţie a apei.
Operatorul reţelei de distribuţie a energiei electrice din Ucraina, Ukrenergo, a anunţat miercuri întreruperi ale furnizării energiei electrice în toată ţara, pentru a evita accidentele majore în reţea în urma noului atac rusesc, care a determinat şi deconectarea celor trei centrale nucleare prin activarea sistemelor automate de protecţie.
''Dacă nu vor fi noi atacuri, vom putea diminua considerabil lipsa (de curent) în sistemul energetic până la sfârşitul zilei'', a declarat joi ministrul ucrainean al energiei, Gherman Galuşcenko, care a descris situaţia ca fiind în continuare dificilă. ''Marea majoritate'' a populaţiei ucrainene a rămas miercuri fără electricitate după atacul rusesc, a confirmat acest oficial.
Conform armatei ucrainene, în raidul de miercuri Rusia a lansat circa 71 de rachete, dintre care 51 au fost doborâte, la fel şi 5 drone kamikaze. Opt instalaţii energetice au fost atinse, iar bilanţul victimelor acestui atac este de 10 morţi şi 50 de răniţi, potrivit procurorului general al Ucrainei.
Armata rusă a negat că ar fi ţintit capitala Kiev, afirmând că pagubele de acolo au fost provocate de rachetele antiaeriene ucrainene lansate pentru a intercepta rachetele ruseşti.
Serviciul de informaţii militare al Ucrainei estimează că Rusia ar avea nevoie de circa o săptămână pentru a pregăti un nou raid de acest fel.
După explozia de pe podul Crimeii, Rusia a lansat în octombrie o serie de atacuri asupra infrastructurilor critice ucrainene, pentru a încerca astfel să aducă Kievul la masa negocierilor şi a diminua potenţialul de luptă al Ucrainei în războiul declanşat în februarie prin agresiunea rusă.
Sursa: Agerpres
Etichete: Rusia, Ucraina, razboi, electricitate, Kiev,
Dată publicare:
24-11-2022 18:04