Milioane de americani riscă să rămână fără șomaj. Mulți ar putea ajunge în stradă
Criză economică provocată de pandemia de coronavirus a lăsat pe drumuri, fără venituri, milioane de americani.
Iar lucrurile s-ar putea înrăutăţi imediat după începutul Noului An.
Congresul american nu a ajuns la un consens pe marginea pachetului financiar de ajutorare a populaţiei, iar de la 1 ianuarie, milioane de oameni riscă să rămână fără ajutoarele de şomaj.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Tot atunci expiră şi măsura suspendării temporare a evacuării chiriaşilor, şi mulţi americani vor ajunge în stradă.
La începutul anului, Angela Kearney din Pennsylvania s-a angajat ca jurist, cu un salariu de 55.000 de dolari pe an. Era o sumă care îi permitea să-şi facă planuri pentru viitor.
Angela Kearney: "Sunt mai mulţi bani decât am văzut în viaţa mea. Le-am promis copiilor că o să ne luăm o casă. Le-am promis că vor duce o viaţă normală, apoi ne-a lovit pandemia. Şi nu mai pot să-mi ţin promisiunile."
La patru luni după ce s-a angajat, femeia a intrat în şomaj tehnic. Acum câştigă doar 300 de dolari pe săptămână, bani care nu îi ajung să plătească toate facturile pentru ea şi cei trei copii.
Angela Kearney: "Iau facturile, le arunc în sus, aleg una şi sper că banii pe care îi am să fie suficienţi să o acopere."
12 milioane de americani, între care şi Angela, vor pierde ajutoarele de şomaj în ianuarie. Zeci de programe guvernamentale care aveau rolul de a-i proteja pe oameni vor fi eliminate.
Congresul american negociază un pachet de stimulente financiare, care ar putea să-i ajute pe cei aflaţi în categoriile de risc. Dar rezultate concrete, pe termen lung, sunt aşteptate abia după ce preşedintele ales Joe Biden va fi învestit la Casa Albă.
Pe lângă ajutoarele de şomaj, milioane de americani riscă să-şi piardă şi casele, din cauză că nu mai au cu ce plăti ratele sau chiriile.
În prima zi a noului an expiră ordinul guvernamental care blochează evacuările. Într-un singur comitat din Florida, autorităţile se aşteaptă ca numărul celor daţi afară din case să se tripleze în primele trei luni ale lui 2021, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Nici proprietarii nu au motive de bucurie.
Efectele se văd deja: adăposturile pentru oameni ai străzii primesc tot mai multe solicitări. Într-un caz, apelurile disperate au crescut de la 800, în medie, în cursul anului, până la 1.200 în ultima lună.
Potrivit analiştilor, peste 14 milioane de familii americane riscă să fie evacuate din case în lunile următoare. O treime dintre ele vor rămâne fără acoperiş deasupra capului în ianuarie, imediat ce expiră moratoriul asupra evacuărilor.