Miliardarul Jack Ma, fondatorul Alibaba, ar fi dispărut fără urmă. În ultima apariție publică a criticat guvernul Chinei

Ultima actualizare: 05-01-2021 08:28
Miliardarul chinez Jack Ma, fondatorul Alibaba, a dispărut fără urmă. În ultima apariție publică a criticat guvernul Chinei
Getty

S-au înmulțit speculațiile cu privire la dispariția miliardarului chinez Jack Ma, după ce fondatorul Alibaba nu a mai avut nicio apariție publică de mai bine de două luni.

 

Miliardarul nu a apărut așa cum era programat la episodul final al propriului show de talente ”Africa’s Business Heroes”, care oferă antreprenorilor africani în devenire șansa de a câștiga 1,5 milioane de dolari, scrie Yahoo!.

Fondatorul Alibaba trebuia să facă parte din juriu, dar a fost înlocuit în ultima clipă de un director al companiei în finala din noiembrie. Fotografia sa a fost, de asemenea, scoasă de pe site-ul emisiunii.

Un purtător de cuvânt al Alibaba a spus că Jack Ma nu a mai putut participa la jurizarea show-ul ”din cauza unei suprapuneri de program”.

Imperiul de afaceri al miliardarului, Ant Group, este anchetat de către Beijing de când Jack Ma a susținut un discurs controversat la Shanghai, pe 24 octombrie, în care a criticat sistemul de reglementare al Chinei care duce la înăbușirea inovației și a comparat regulile bancare cu un „club pentru bătrâni”.

„Sistemul financiar de astăzi este moștenirea erei industriale”, a spus Ma în discurs.

 

Jack Ma: ”Trebuie să reformăm sistemul”

 

„Trebuie să înființăm una nouă pentru generația următoare și pentru tineri. Trebuie să reformăm sistemul actual”, a mai spus miliardarul.

La scurt timp, compania Ant (evaluată la 48 miliarde de dolari), care primise deja undă verde de la organul de supraveghere al valorilor mobiliare din China, a fost suspendată de la Bursa de Valori din Shanghai, autoritățile declarând că Ant are probleme de reglementare a tehnologiei financiare.

Investitorul veteran american Mark Mobius a spus însă că măsura a fost concepută pentru a reduce riscul ca astfel de companii să devină prea mari.

"Cred că guvernul chinez a intervenit pentru că și-au dat seama că trebuie să reglementeze aceste companii, astfel încât să nu devină prea mari", a spus el pentru CNBC.

„Guvernul chinez nu poate permite acestor companii care domină un anumit sector și în special sectorul financiar să mai crească”, a spus Mobius.

Autoritățile chineze au lansat o anchetă anti-monopol împotriva Alibaba la sfârșitul lunii decembrie și au cerut Ant Group să își restructureze operațiunile.

 

Miliardarul chinez a donat sute de milioane de dolari SUA

 

Miliardarul Jack Ma a donat milioane de măști Europei, SUA și Organizației Mondiale a Sănătății, în încercarea de a stopa pandemia.

Miliardarul este, de asemenea, implicat în activități caritabile, Fundația Jack Ma fiind axată pe domenii de educație, antreprenoriat, leadership feminin și mediu.

De asemenea, fundația a distribuit sau a promis mai mult de 300 de milioane de dolari în SUA.

Ultimul tweet al lui Ma a fost pe 10 octombrie anul trecut.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO