Miliardarul chinez care l-a făcut ”clovn” pe Xi Jinping pentru modul cum a gestionat pandemia, condamnat la închisoare
Miliardarul chinez Ren Zhiqiang, care l-a criticat deschis pe președintele Xi Jinping pentru modul în care a gestionat criza Covid-9, a fost condamnat marți de un tribunal din Beijing la 18 ani de închisoare pentru corupție.
Ren Zhiqiang, un magnat imobiliar pensionar, cu legături strânse cu înalți oficiali chinezi, a dispărut în luna martie după ce ar fi scris un eseu dur în care a criticat răspunsul lui Xi Jinping la epidemia de coronavirus.
Ulterior a fost acuzat de infracțiuni legate de corupție, scrie CNN.
Marți, un tribunal din Beijing l-a găsit vinovat pe Ren pentru mai multe acuzații, incluzând delapidarea a aproximativ 16,3 milioane de dolari (110,6 milioane de yuani) în fonduri publice, acceptarea de mită și abuz de putere care au cauzat pierderi în valoare totală de 17,2 milioane de dolari (116,7 milioane de yuani) pentru stat - companie imobiliară deținută pe care a condus-o cândva.
Judecătorii l-au condamnat la 18 ani de închisoare și au aplicat o amendă de 620.000 de dolari (4,2 milioane de yuani).
Curtea a spus că „a mărturisit în mod voluntar toate crimele sale” și „era dispus să accepte verdictul instanței după recuperarea tuturor câștigurilor sale ilegale”.
Sistemul judiciar din China are o rată de condamnări de aproximativ 99%, potrivit observatorilor legali, iar acuzațiile de corupție sunt adesea folosite împotriva criticilor sistemului.
Era poreclit ”Tunul” datorită francheței sale
Condamnarea lui Ren trimite astfel și altor membri ai elitei chineze mesajul că orice critică publică sau sfidare a lui Xi nu va fi tolerată, deoarece Beijingul continuă să se ocupe de consecințele pandemiei, în timp ce se confruntă cu presiuni internaționale intense de la Washington.
Născut în elita guvernantă a Partidului Comunist, Ren, în vârstă de 69 de ani, a fost adesea mult mai deschis criticilor la adresa politicii chineze decât este permis de obicei în acest stat autoritar.
Franchețea lui i-a adus porecla „Tunul” pe rețelele sociale chineze.
În eseul publicat în martie, atribuit lui Ren, autorul a condamnat represiunea partidului asupra libertății presei și intoleranța arătată disidenței.
În eseul care nu menționa numele lui Xi se vorbea despre liderul suprem al țării ca fiind un „clovn” înfometat de putere.
„Nu am văzut un împărat care stătea acolo expunându-și„ hainele noi ”, ci un clovn care și-a dezbrăcat hainele și a insistat să continue să fie împărat”, ar fi scris Ren despre discursul lui Xi către 170.000 de oficiali din întreaga țară la o conferință video în masă pe măsuri de combatere a epidemiei, pe 23 februarie.
Eseul a continuat să acuze Partidul Comunist că și-a pus propriile interese deasupra siguranței poporului chinez, pentru a-și asigura puterea.
"Fără o mass-media care să reprezinte interesele oamenilor prin publicarea faptelor reale, viața oamenilor este devastată atât de virus, cât și de boala majoră a sistemului", ar fi scris Ren.
La scurt timp după ce eseul a fost publicat online, Ren a dispărut, iar rudele s-au temut că ar fi fost reținut.
Autoritățile au confirmat că Ren a fost cercetat cu privire la acuzațiile legate de corupție la începutul lunii aprilie și l-au expulzat din Partidul Comunist în iulie, deschizând calea urmăririi sale penale.
A mai avut probleme, după ce a cerut libertatea presei
Nu este prima dată când Ren a fugit de puterea chineză pentru că și-a spus părerea.
În 2016, el a fost disciplinat după ce a criticat pe rețelele sociale cererile lui Xi ca mass-media de stat chineză să rămână absolut loială partidului.
El a fost pus în probațiune de un an pentru calitatea de membru al partidului, iar contul său extrem de popular de pe Weibo, platforma chineză de tip Twitter, a fost închis.
De data aceasta, însă, pare să nu existe a doua șansă pentru Ren.
Dacă își va executa pedeapsa completă, va avea aproape 90 de ani când va fi eliberat.