Fost cadru comunist din China: Poziția lui Xi Jinping este discutabilă în interiorul partidului

Ultima actualizare: 18-08-2020 21:55
Xi Jinping

O fostă profesoară de la Școala Centrală a Partidului din China, una dintre unitățile de învățământ considerate de elită în țară, a formulat un atac fără precedent la adresa liderului chinez, Xi Jinping, relatează The Guardian.

Cai Xia, o profesoară proeminentă care a predat la școala de cadre a regimului comunist, a fost exclusă din partid luni după ce o înregistrare audio a unor comentarii critice făcute de aceasta la adresa președintelui Xi a apărut în spațiul public în luna iunie.

Potrivit școlii, Cai, o profesoară la instituția de învățământ a partidului din 1992, a făcut comentarii care „au deteriorat reputația țării” și erau pline de „probleme politice serioase”.

În primul interviu acordat în limba engleză de la excluderea sa, Cai a declarat pentru The Guardian că „sub regimul lui Xi, Partidul Comunist Chinez nu este o forță pentru progresul Chinei. De fapt, este un obstacol către progresul Chinei”.

„Cred că nu sunt singura care vrea să plece din acest partid. Mai mulți oameni ar vrea să se retragă sau să își dea demisia”, a declarat aceasta, precizând că „intenționam să îmi dau demisia din partid în urmă cu mai mulți ani când exista mai mult loc pentru discuții iar vocea mea a fost complet blocată”.

Comentariile atât de dure ale unei persoane până recent implicată ferm în structura de partid - mai mulți lideri chinezi printre care Mao Zedong, Hu Jintao precum și Xi au fost directori ai Școlii Centrale - sunt remarcabile și potențial periculoase pentru liderii chinezi.

Cai este doar ultima dintr-o serie de intelectuali publici chinezi pedepsiți pentru criticile formulate la adresa președintelui Xi Jinping. În luna iunie, după scurgerea înregistrării audio, aceasta l-a denunțat pe liderul chinez, acuzându-l de transformarea Chinei într-un „dușman” al lumii.

În interviul acordat marți pentru The Guardian, Cai a relatat că există o opoziție internă numeroasă în cadrul partidului împotriva lui Xi dar că puțini îndrăznesc să își exprime opiniile, temându-se de represalii.

Într-un asemenea mediu de „putere necontrolată” și control asupra tuturor deciziilor majore s-au făcut greșeli inevitabile precum gestionarea izbucnirii pandemiei de COVID-19, potrivit lui Cai. Beijingul a aruncat vina pe ascunderea informațiilor privitoare la apariția coronavirusului asupra oficialilor locali din Wuhan.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO