Migranti legati la maini de militiile civile bulgare, la granita cu Turcia. Imaginile care au revoltat ONG-urile. VIDEO


Ultimul update: Joi 14 Aprilie 2016 06:59
Data publicarii: Luni 11 Aprilie 2016 20:13
Categorie: Stiri externe
bulgaria

Organizatii de aparare a drepturilor omului au cerut luni autoritatilor de la Sofia sa deschida o ancheta dupa ce televiziunile bulgare au difuzat imagini cu migranti imobilizati de militiile civile la granita cu Turcia.

Organizatii de aparare a drepturilor omului au cerut luni autoritatilor de la Sofia sa deschida o ancheta dupa difuzarea unei inregistrari video ce arata cum imigranti ilegali sunt culcati la pamant si legati cu mainile la spate de bulgari din militiile private care supravegheaza frontiera cu Turcia, incidentele in care sunt implicate aceste detasamente fiind tot mai frecvente in ultima vreme, transmite AFP.

"Sunt cele mai brutale imagini cu arestari de migranti de catre civili difuzate in Bulgaria. Daca astfel de initiative raman fara reactie, ele se vor multiplica", a declarat Krassimir Kanev, presedintele ONG-ului Comitetul Helsinki.

Secventa petrecuta intr-o padure la frontiera bulgaro-turca si filmata cu telefonul mobil a fost difuzata luni de mai multe televiziuni. In imagini se vede cum trei migranti cu privirile inspaimantate sunt culcati la pamant si le sunt legate mainile la spate.

Intervievat de un post local de televiziune, seful politiei de frontiera, Antonio Anguelov, a declarat ca aceasta actiune a unor cetateni individuali este 'cel putin ilegala'.

Dar initiativele detasamentelor de justitiari autoproclamati care combat imigratia ilegala au devenit tot mai frecvente in ultimele luni, in conditiile in care ruta balcanica (ce traversa Macedonia, Serbia, Croatia si Slovenia) a fost inchisa si acum migrantii veniti mai ales din Orientul Mijlociu cauta rute alternative pentru a ajunge in vestul Europei.

Premierul Boiko Borissov i-a avertizat duminica pe civilii care au format aceste detasamente sa nu-si depaseasca drepturile. Cu cateva zile in urma el a felicitat un astfel de grup care a semnalat politiei circa 20 de migranti veniti dinspre Turcia si care nu a actionat direct impotriva lor, lasand totul in sarcina autoritatilor.

Guvernul de la Sofia a sporit masurile de protectie la granita cu Turcia, unde a ridicat si un gard lung de 95 de kilometri.

Premierul Borisov le-a cerut cetatenilor care locuiesc in apropierea frontierei turce sa fie vigilenti in fata intrarilor ilegale ale migrantilor, dar i-a atentionat totodata sa nu recurga la actiuni excesive. 'Statul este al nostru, al tuturor, cine vrea sa ajute este binevenit', a declarat seful executivului.

Conform unui sondaj publicat vineri, 60% dintre bulgari considera ca migrantii sunt o amenintare la adresa securitatii nationale.
 

Sursa: Agerpres

VIDEO PROTVPLUS.RO