Metoda la care au recurs grecii pentru a evita restrictiile bancilor: si-au deschis noi conturi in Cipru, Bulgaria si Romania


Ultimul update: Duminica 02 August 2015 00:01
Data publicarii: Joi 30 Iulie 2015 14:39
Categorie: Stiri externe
bancomat Grecia - Getty

Mii de persoane fizice si juridice din Grecia si-au deschis noi conturi in bancile din Cipru, Bulgaria, Romania, Marea Britanie si Germania pentru a-si derula tranzactiile fara restrictii asupra retragerilor de numerar impuse creditorilor locali.
 

Bancile grecesti, inchise in 29 iunie din cauza retragerilor masive, si-au redeschis portile cu aproape o luna mai tarziu, pe 20 iulie, dar au ramas in vigoare, cu unele relaxari, restrictiile asupra miscarilor de capital. Limita maxima a fondurilor ce pot fi retrase de la bancomat este fixata la 420 de euro pe saptamana, in loc de 60 de euro pe zi pana in prezent, pentru a evita formarea de cozi la ATM-uri.

Surse bancare au declarat ca, in ultimele saptamani, au existat mii de cereri pentru deschiderea de noi conturi in bancile din Cipru, Bulgaria, Romania, Marea Britanie si Germania, nu numai din partea corporatiilor din Grecia, ci si din partea intreprinderilor mici si mijlocii si a cetatenilor eleni, transmite Agerpres.

Conform 'Der Spiegel', aproximativ 60.000 de greci si-au deschis recent conturi in Bulgaria. In fiecare saptamana sunt transferati in Bulgaria pana la 14.000 de euro, in ciuda restrictiilor din Grecia.

Autoritatile elene au atenuat unele restrictii asupra miscarilor de capital, permitand oamenilor de afaceri sa faca plati peste hotare, si au relaxat reglementarile privind suma de bani pe care grecii o pot detine in timpul calatoriilor in afara tarii. Acum grecii pot calatori in strainatate avand asupra lor 2.000 de euro (2.193 de dolari), fata de 1.000 de euro, conform precedentelor restrictii. De asemenea, companiile pot retrage din banci pana la 50.000 de euro pe zi, a anuntat Ministerul de Finante de la Atena.

Cele patru mari banci grecesti (National Bank of Greece, Piraeus Bank, Alpha Bank si Eurobank) sunt prezente si pe piata din Romania.
 

Sursa: Agerpres

VIDEO PROTVPLUS.RO